Ο ρόλος της Δόμνας Μιχαηλίδου
Μεγάλη μας προτεραιότητα η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Ενα πρόβλημα πολυδιάστατο και παρατεταμένο, απόρροια σε ουσιαστικό βαθμό της εξίσου παρατεταμένης οικονομικής κρίσης στη χώρα μας. Πώς έχουμε κινηθεί; Ο τρόπος για να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο ζήτημα είναι διττός. Είτε απευθείας, μέσω οικονομικής ενίσχυσης του νοικοκυριού, είτε μέσω παροχής υπηρεσιών που απελευθερώνουν χρόνο αλλά και χώρο σε όλα τα μέλη της οικογένειας ώστε να κάνουν τις επιλογές που θέλουν.
Οι πρωτοβουλίες μας ήταν εξαρχής και παραμένουν στοχευμένες. Μέσα σε λίγους κιόλας μήνες μετά τις εκλογές θεσπίσαμε το επίδομα γέννησης 2.000 ευρώ για όλες τις γεννήσεις που γίνονται στη χώρα μας. Μέχρι σήμερα έχουμε δώσει περίπου 340 εκατ. ευρώ σε πάνω από 330 χιλιάδες παιδιά. Πρόκειται για ένα μέτρο που στόχο έχει να ανακουφίσει τις οικογένειες με τα πρώτα έξοδα της γέννας, που είναι υψηλά.
Αντιλαμβανόμαστε όμως εξίσου ότι τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης, από μόνα τους, δεν αποτελούν ικανή συνθήκη για να αντιστρέψουν πλήρως τη δύσκολη σημερινή κατάσταση, για αυτό και με ενεργητικές κοινωνικές πολιτικές στεκόμαστε έμπρακτα στο πλευρό των οικογενειών.
Η πρόσβαση όλων των παιδιών σε ποιοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς είναι για εμάς σπουδαίο «αναπτυξιακό εργαλείο». Διασφαλίσαμε 60 εκατ. περισσότερα (από τα 270 εκατ. πήγαμε στα 331 εκατ.) για βρεφονηπιακούς σταθμούς, που σημαίνει ότι 20% περισσότερα παιδιά θα μπουν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και αυξήσαμε 30% τα εισοδηματικά κριτήρια.
Να σας δώσω ένα παράδειγμα: μια μητέρα με δύο παιδιά, μέχρι να το αλλάξουμε, για να πάρει κρατική χρηματοδότηση έπρεπε να έχει ετήσιο εισόδημα μέχρι 27.000 ευρώ. Τώρα πια μπορεί να πάρει κρατική χρηματοδότηση με ετήσιο εισόδημα μέχρι 33.000 ευρώ. Θα ήθελα να τονίσω πως έχουμε διορθώσει και την εξής αδικία: ανεξαρτήτως του αν ο εργοδότης σου είναι ο ιδιώτης ή το Δημόσιο έχεις πια την ίδια ευκαιρία να πάρεις κουπόνια, κάτι που δεν ίσχυε μέχρι σήμερα για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα.
Δεν μένουμε όμως εκεί. Πλέον, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα «Κυψέλη», όλα τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας θα έχουν πρόσβαση όχι μόνο σε έναν βρεφονηπιακό σταθμό, αλλά σε έναν βρεφονηπιακό σταθμό που θα τους προσφέρει τη δυνατότητα να αναπτύξουν στον μέγιστο βαθμό όλες τις δεξιότητές τους. Στα σημαντικά μέτρα ευρύτερου χαρακτήρα να προσθέσω τα ΚΔΑΠ STEM (κέντρα τεχνολογίας) για όλα τα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, όπου μέσω των θετικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και της ρομποτικής, θα προσφέρονται δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης με στόχο την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους.
Τα παιδιά έχουν το καλοκαίρι τρεις μήνες διακοπές και οι κατασκηνώσεις μπορούν να τα καλύψουν για δύο εβδομάδες. Με τα Day Camps καλύπτουμε για τα παιδιά ημερήσιες δραστηριότητες, κοντά στο σπίτι τους, για να μπορούν τα ίδια να δραστηριοποιούνται δημιουργικά και να αυξάνουν τις δεξιότητές τους αλλά και οι γονείς να ξέρουν ότι θα μπορούν να τα αφήσουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον όσο εκείνοι θα εργάζονται.
Ας μην ξεχνάμε και το κοινό μέτρο των υπουργείων Παιδείας και Εργασίας για τη διεύρυνση των ωραρίων λειτουργίας δημοτικών σχολείων και βρεφονηπιακών σταθμών που θα διασφαλίζει τόσο τη δημιουργική δραστηριότητα των παιδιών μέσα στην ημέρα όσο και τον ομαλό επαγγελματικό βίο των γονιών τους.
Εργαζόμαστε εντατικά ώστε, χωρίς συμβιβασμούς, να μετασχηματίσουμε τους θεσμούς στη χώρα μας, να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των συμπολιτών μας και να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε όταν κάποιος θέλει να ξεκινήσει ή να διευρύνει την οικογένειά του να το κάνει με τους όρους που εκείνος επιθυμεί.
ΠΗΓΗ: tomanifesto.gr