Τι αναφέρει ο οίκος DBRS;
Τα βελτιωμένα αποτελέσματα των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών το α’ εξάμηνο του έτους αντικατοπτρίζουν τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε στη μείωση του κινδύνου και την αναδιάρθρωσή τους τα τελευταία χρόνια, μαζί με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από την πανδημία. Ωστόσο, η θετική δυναμική είναι πιθανό να δεχθεί πίεση λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης DBRS.
Σύμφωνα με έκθεση του οίκου για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, αυτές παρουσίασαν συνολικά καθαρά κέρδη ύψους 2,3 δισ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2022, έναντι καθαρών ζημιών 4 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2021, χάρη στα υψηλότερα έσοδα, τα χαμηλότερα λειτουργικά έξοδα και το μειωμένο κόστος κινδύνου. Τα έσοδα διατηρήθηκαν υψηλά, παρά τη συνεχιζόμενη πίεση στα καθαρά έσοδα από τόκους λόγω της μείωσης του κινδύνου, υποστηριζόμενα από έσοδα από προμήθειες και συναλλαγές. Η αύξηση των επιτοκίων αναμένεται να ενισχύσει τα επιτοκιακά έσοδα των ελληνικών τραπεζών λόγω της ταχύτερης αναπροσαρμογής των επιτοκίων στα δάνεια, σε σχέση με τις καταθέσεις.
Επίσης, ο οίκος DBRS αναφέρει ότι οι προβλέψεις για κόκκινα δάνεια και το κόστος κινδύνου μειώθηκαν σημαντικά το πρώτο εξάμηνο του 2022, λόγω της ισχυρής βελτίωσης του προφίλ κινδύνου. Οι δείκτες ποιότητας ενεργητικού συνέχισαν να βελτιώνονται, υποστηριζόμενοι από τον αρνητικό σχηματισμό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) και τις νέες χορηγήσεις δανείων που ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Ύστερα από σημαντική μείωση του κινδύνου το 2020 και το 2021, τα κεφάλαια άρχισαν να αυξάνονται το α' εξάμηνο του 2022.
"Με το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας μείωσης των κόκκινων δανείων να έχει ήδη πραγματοποιηθεί, θεωρούμε ότι η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών πρόκειται να επωφεληθεί από τη βελτιωμένη εσωτερική δημιουργία κεφαλαίων στο μέλλον, με βάση τα υψηλότερα έσοδα στο πλαίσιο των προοδευτικά υψηλότερων επιτοκίων και την υγιή δημιουργία νέων δανείων, καθώς και το μειωμένο πιστωτικό κόστος. Ωστόσο, οι έμμεσες αρνητικές επιπτώσεις λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία ενδέχεται να συμβάλουν σε επιβράδυνση της οικονομίας και να προσθέσουν πιέσεις στην ποιότητα των δανείων μεσοπρόθεσμα, απορροφώντας έτσι μέρος της θετικής δυναμικής", δήλωσε ο Andrea Costanzo, αντιπρόεδρος της ομάδας DBRS Morningstar Global Financial Institutions.