Αξιοσημείωτα πρωτογενή πλεονάσματα παρουσιάζει η χώρα μας σύμφωνα με το γερμανικό ινστιτούτο
NEWSROOM - 06/01/22
Με ιδιαίτερα θερμά λόγια για την ελληνική οικονομία μιλούν γερμανικοί φορείς.
Μελέτη του “Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας” (IW) διαπιστώνει ότι η Ελλάδα και η Πορτογαλία είναι οι μόνες χώρες στις οποίες είναι ρεαλιστική η μείωση του δημόσιου χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ μέσα στις δύο επόμενες δεκαετίες, αντίθετα με τις Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία.
Ο οικονομολόγος Μπγιερν Κάουντερ μάλιστα, αναγνωρίζει τη δυσμενέστερη θέση από την οποία εκκινεί η χώρας μας, αλλά εκτιμά ότι θα έχει καλές προοπτικές σε κανονικούς καιρούς, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά:
«Σε περίπτωση που οι αριθμοί που προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το 2026 επεκταθούν ως το 2041 ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ στο τέλος του χρονικού αυτού ορίζοντα θα είναι 139%. Ακόμη και στην περίπτωση που η ανάπτυξη των τεσσάρων ετών προ κορονοϊού ισχύει και για τα έτη 2027 έως 2041 , θα υπάρξει μείωση στο 165% σε είκοσι χρόνια. Μόνο στο σενάριο της κρίσης, το οποίο βασίζεται στα νούμερα που ίσχυσαν από το 2012 έως το 2019, ο δείκτης χρέους θα αυξηθεί περαιτέρω - έως και το 298%. Ελλάδα και Πορτογαλία έχουν αξιοσημείωτο πρωτογενές ισοζύγιο».
Αντίθετα για τις Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία, ο Κάουντερ σημειώνει ότι οι δείκτες του χρέους αναμένεται να αυξηθούν:
«Στην καλύτερη περίπτωση, στη Γαλλία θα αυξηθεί από το 116% σήμερα στο 134% σε είκοσι χρόνια. Στη χειρότερη περίπτωση, το χρέος θα φθάσει ακόμη και στο 156%. Ενώ η Γαλλία και η Ισπανία οφείλουν το χρέος κυρίως στα αδύναμα πρωτογενή ισοζύγια, η Ιταλία υποφέρει από ασθενή οικονομική ανάπτυξη».