Ανυπολόγιστες ζημιές αφήνει πίσω της η πύρινη λαίλαπα που κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα φυσικού περιβάλλοντος και έκανε στάχτη περιουσίες που με χτίστηκαν με κόπους ετών.
Το φως της επόμενης μέρας αναδεικνύει το μέγεθος της καταστροφής, με καμένα σπίτια, ζώα αλλά και πνεύμονες πρασίνου.
Την απόγνωσή τους εκφράζουν οι πολίτες που είδαν τις κατοικίες τους να χάνονται στις φλόγες, ενώ μετρούν τις πληγές τους.
Εικόνες της καταστροφής που αφήνει πίσω της η μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε ανάμεσα σε Δροσοπηγή και Κρυονέρι και η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει ενεργό μέτωπο, αποτυπώνει ο φωτογραφικός φακός.
Η φωτιά πλησίασε επίσης τις αποθήκες σε στρατόπεδο της περιοχής του Αγίου Στεφάνου και συγκεκριμένα της 651 ΑΒΥΠ του σώματος Υλικού Πολέμου, ωστόσο, οι φλόγες δεν πέρασαν σε κτήρια ή αποθήκες.
Στην Αττική στη φωτιά, που ξεκίνησε στην περιοχή της Δροσοπηγής και επεκτάθηκε δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο παρά μόνο εστίες φωτιάς μέσα στα καμένα, τις οποίες προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο οι πυροσβέστες.
Στάχτη έκανε η πύρινη κόλαση τεράστια έκταση των Κυθήρων, με τον αντιδήμαρχο του νησιού, Γιώργο Κομνηνό, να καταγγέλλει καθυστερήσεις στην επιχειρησιακή κατάσβεση της πυρκαγιάς αλλά και για ισχνή παρουσία εναέριων μέσων.
«Έχει καεί το μισό νησί» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην ΕΡΤ, σημειώνοντας πως «κινδυνεύει μοναστήρι – αν δεν έρθουν εναέρια μέσα, θα καεί».
Την ώρα που η μάχη με τις φλόγες στην Μεσσηνία συνεχίζεται καθώς σημειώθηκαν αρκετές αναζωπυρώσεις κατά την διάρκεια της νύχτας, οι κάτοικοι υπολογίζουν όσα έχασαν σε λίγες μόλις ώρες.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Ευστάθιο Αναστασόπουλο, έχουν καταγραφεί καταστροφές σε κατοικίες στις κοινότητες Πολυθέα και Κρυονέρι, ενώ η πυρκαγιά έκαψε ποιμνιοστάσια και αποθήκες, προκαλώντας πλήγμα σε τοπικές εκμεταλλεύσεις.
Ολοκληρωτική ήταν η καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά στην Εύβοια.
Στον δήμο Διρφύων Μεσσαπίων κάηκαν χοιροτροφικές μονάδες, καθώς στις φλόγες χάθηκαν κάηκαν πάνω από 3.000 ζώα.
«Ολοκληρωτική ήταν η καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά στην χοιροτροφική μονάδα και λέει δύτη καθώς κάηκαν 1000 χοιρομητέρες και 2000 χοιρίδια. Καταστράφηκαν ολοσχερώς και τα κτίρια της χοιροτροφικής μονάδας. Συνεχίζεται ωστόσο η καταμέτρηση των ζημιών στην επιχείρηση» δήλωσε στo evima αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Κελαϊδίτης.
Η φωτιά στα Χανιά κατέκαψε τεράστιες δασικές εκτάσεις, χορτολιβαδικές περιοχές, αγροτικές καλλιέργειες, μελίσσια και κοπάδια.
Παράλληλα, πολλές περιοχές παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση, καθώς η φωτιά κατέστρεψε στύλους της ΔΕΗ. Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται ήδη στην περιοχή για την αποκατάσταση των βλαβών, ενώ η αυριανή μέρα αναμένεται κρίσιμη, καθώς οι κάτοικοι θα κληθούν να αποτιμήσουν τις ζημιές και να μετρήσουν τις πληγές που άφησε πίσω της η καταστροφική πυρκαγιά.
Η κρατική μηχανή απέδειξε, για μία ακόμη φορά, ότι λειτουργεί με αντανακλαστικά αργά και αναποτελεσματικά. Παρά τις επανειλημμένες διακηρύξεις περί «ενίσχυσης της πολιτικής προστασίας» και «ετοιμότητας», η πραγματικότητα στο πεδίο είναι αποκαρδιωτική: εναέρια μέσα που καταφθάνουν όταν πλέον η ζημιά έχει γίνει, τοπικές αρχές αβοήθητες, πολίτες να σβήνουν τις φλόγες με λάστιχα. Είναι προφανές πως, όσο ο σχεδιασμός παραμένει προσανατολισμένος στην επικοινωνία και όχι στην ουσία, οι φωτιές θα μας βρίσκουν πάντα ανοχύρωτους.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι πόροι — είναι ο τρόπος με τον οποίο αυτοί διατίθενται και ενεργοποιούνται. Η απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου πρόληψης, η αποσπασματική εκπαίδευση των δήμων, η υποστελέχωση κρίσιμων υπηρεσιών και η συστηματική υποτίμηση του δασικού πλούτου μαρτυρούν ένα διαχρονικό έλλειμμα στρατηγικής. Και όσο η κρατική μέριμνα περιορίζεται σε αποζημιώσεις μετά την καταστροφή, αντί να στοχεύει στη σοβαρή πρόληψη πριν από αυτήν, το κόστος – περιβαλλοντικό, οικονομικό και ανθρώπινο – θα συνεχίσει να πολλαπλασιάζεται.