Δριμεία κριτική ασκούν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ, ζητώντας άμεση αύξηση των κατώτατων αποδοχών των εργαζομένων στα οκτακόσια ευρώ.
NEWSROOM - 16/01/22
Θέση στη συζήτηση για το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού, μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για νέα αναπροσαρμογή από την 1η Μαΐου, πήρε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
Με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό σε γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος χαρακτηρίζει ανέκδοτο την πρώτη αύξηση υποστηρίζοντας συγχρόνως ότι η αναπροσαρμογή των αποδοχών αποτελεί χρήσιμο μέσο για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας και αφού επισημαίνει ότι η χώρα μας είναι η μοναδική εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διατηρεί τον βασικό μισθό στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από περισσότερο από μία δεκαετία, εκφράζει την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για άμεση καθιέρωση των κατώτατων αποδοχών στα οκτακόσια ευρώ μηνιαίως:
«Η κυβέρνηση μιλάει για «γενναία και ουσιαστική αύξηση» του βασικού μισθού, «πολύ μεγαλύτερη από την πρώτη
Παραδέχονται έτσι ότι:
- Μέχρι τώρα είχαν παγωμένο τον μισθό και έδωσαν μια αύξηση ανέκδοτο ή με τα δικά τους λόγια μη «ουσιαστική».
- Η αύξηση του βασικού μισθού είναι κρίσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Συνειδητά έχουν αρνηθεί μέχρι σήμερα να στηρίξουν ένα σημαντικό μέρος των εργαζομένων.
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης όμως αναφέρεται σε αύξηση που θα δωθεί τον Μάιο και όχι τώρα. Επίσης, με βάση τις διαρροές, η κυβερνητική πρόταση σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε η μοναδική χώρα στην Ε.Ε. που ο βασικός μισθός θα είναι κάτω από το επίπεδο του 2010.
Ο βασικός μισθός πρέπει να αυξηθεί τώρα και όχι τον Μάιο. Η πρόταση για τα 800 ευρώ είναι μια απολύτως ρεαλιστική πρόταση».
Σε δήλωσή της η τομεάρχης Εργασίας του κόμματος της Κουμουνδούρου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, έκανε λόγο για εμπαιγμό από την πλευρά της κυβέρνησης, επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό και ζήτησε πολιτική αλλαγή:
«Τώρα που επιβεβαιώνεται ότι η ακρίβεια, που σαρώνει τα νοικοκυριά, δεν είναι παροδικό φαινόμενο, όπως έλεγε τόσο καιρό ο κ. Μητσοτάκης και δέκα τρεις μέρες μετά τον εμπαιγμό της αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 2%, ανακοίνωσε ανεπαρκή νέα αύξηση από το Μάιο. Η έκρηξη ανατιμήσεων είναι ήδη εδώ και ο κ. Μητσοτάκης, που μέχρι τώρα έλεγε πως δεν αντέχει η οικονομία άλλη αύξηση, τάζει αυξήσεις από Μάιο και βλέπουμε. Μόνη λύση σήμερα είναι η πολιτική αλλαγή, για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα οκτακόσια ευρώ, για την κατάργηση της εργασιακής ζούγκλας του κ. Μητσοτάκη και για ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας σε ενέργεια και προϊόντα».
Με ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής σχολιάζει ότι η τραυματισμένη αξιοπιστία του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν διασώζεται μέσω μεταμεσονύκτιων υποσχέσεων και επισημαίνει την ανάγκη για γενναία και άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού.
Το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδος κάνει λόγο για πρόκληση από την πλευρά της κυβέρνησης που ξεπέρασε κάθε όριο:
«Δέκα χρόνια μετά την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης από την κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και την καθιέρωση επιβολής του κατώτερου μισθού με Υπουργική Απόφαση, που στη συνέχεια υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται ο πρωθυπουργός να εμφανίσει ως επιτυχία μια μικρή αύξηση του κατώτατου μισθού, στα επίπεδα του 2009 και μάλιστα σε συνθήκες τεράστιας ακρίβειας που τσακίζει το λαϊκό εισόδημα.
Ο καθορισμός του κατώτατου μισθού ως βάση για αυξήσεις πρέπει να είναι υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων και όχι της εκάστοτε κυβέρνησης, ανάλογα με τις «αντοχές της οικονομίας», δηλαδή τα κέρδη του κεφαλαίου, συμπιέζοντας προς τα κάτω τον μέσο μισθό και αποφασίζοντας τελικά με κριτήριο τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής και αξιοποιώντας αυτό το νομοθετικό πλαίσιο που συνδιαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις την προηγούμενη δεκαετία, έχουμε φτάσει στο σημείο ο σημερινός μέσος μισθός να είναι στα επίπεδα που βρισκόταν ο κατώτατος πριν μια δεκαετία».