Στον τραπεζικό λογαριασμό του πολίτη μπόνους έως 3.000 ευρώ
Μπορεί οι φορολογούμενοι να αποδεικνύονται οι καλύτεροι σύμμαχοι της εφορίας στην προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής, ωστόσο όσοι έχουν σκανάρει μέχρι στιγμής αποδείξεις μέσω της εφαρμογής appodixi στα κινητά τους και έχει διαπιστωθεί φοροδιαφυγή δεν πρόκειται να λάβουν το χρηματικό έπαθλο. Και αυτό καθώς στο σχέδιο νόμου δεν ορίζεται αναδρομική ισχύς του μέτρου. Ετσι, λοιπόν, με τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ θα ενεργοποιηθεί η εν λόγω διάταξη που θα δίνει χρηματική αμοιβή έως 3.000 ευρώ.
Η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα που δίνει χρηματική αμοιβή σε «πληροφοριοδότες». Συγκεκριμένα, η εφορία της Μεγάλης Βρετανίας (HMRC) πλήρωσε 596.000 ευρώ σε «πληροφοριοδότες» το οικονομικό έτος 2022-2023, σύμφωνα με έρευνα της διεθνούς δικηγορικής εταιρείας RPC. Η Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων των ΗΠΑ (IRS) καταβάλλει σε όσους καταγγέλλουν φαινόμενα φοροδιαφυγής ή δίνουν πληροφορίες το 15%-30% του πρόσθετου φόρου που εισπράττεται μέσω ερευνών οι οποίες γίνονται έπειτα από πληροφορίες που έλαβε. Το 2022 δόθηκαν 34,7 εκατ. ευρώ από την IRS σε 132 καταγγέλλοντες.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, την εφαρμογή appodixi έχουν κατεβάσει στα κινητά τους 230.180 πολίτες (179.405 συσκευές Android και 50.775 συσκευές iOS). Μάλιστα σε διάστημα 20 ημερών από την ανακοίνωση των μπόνους, περίπου 10.000 κατέβασαν την εφαρμογή. Από τους ανωτέρω χρήστες της εφαρμογής έχουν υποβληθεί 140.263 καταγγελίες, εκ των οποίων οι 62.786 είναι επώνυμες και οι 77.477 ανώνυμες. Υπενθυμίζεται ότι με την εφαρμογή σκανάρεται κάθε απόδειξη που έχει εκδοθεί με QR code. Εφόσον οι πολίτες διαπιστώσουν μη διαβίβαση ή απόκλιση στα στοιχεία της απόδειξης, έχουν τη δυνατότητα να την αποστείλουν στην ΑΑΔΕ.
Σύμφωνα με το άρθρο 26 του φορολογικού νομοσχεδίου, το μπόνους για όσους προβαίνουν σε καταγγελία μέσω της εφαρμογής appodixi και διαπιστώνεται παραποίηση φορολογικών μηχανισμών κυμαίνεται μεταξύ 100 ευρώ και 3.000 ευρώ. Με τη βεβαίωση του φόρου και του προστίμου θα γίνεται και η κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό του πολίτη που συνέβαλε στην αποκάλυψη της φοροδιαφυγής. Ακόμη και αν η επιχείρηση προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών και μετά στα διοικητικά δικαστήρια, διαδικασία που μπορεί να κρατήσει αρκετά χρόνια, ο καταγγέλλων θα λάβει το ποσό με τη βεβαίωση των φόρων και των προστίμων, ασχέτως εάν εκ των υστέρων δικαιωθεί για κάποιο λόγο η εταιρεία.
Ειδικότερα, η χρηματική επιβράβευση ανέρχεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής του εκδοθέντος στοιχείου λιανικής για το οποίο έγινε η καταγγελία, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος φόρου προστιθέμενης αξίας, και σε καμία περίπτωση δεν υπολείπεται των 100 ευρώ, ούτε υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ. Η χρηματική επιβράβευση δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος και απαλλάσσεται από κάθε φόρο, κράτηση, τέλος ή εισφορά, ενώ είναι ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων. Αν η καταγγελία αφορά περισσότερα φορολογικά στοιχεία που εξέδωσε η ίδια επιχείρηση, η χρηματική επιβράβευση υπολογίζεται επί της απόδειξης με τη μεγαλύτερη αξία.
Πηγή: kathimerini.gr