Το σενάριο του 30%

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ έστειλε αρκετές επιστολές σε χώρες σχετικά με τους νέους αμοιβαίους δασμούς που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Αυγούστου και η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στους παραλήπτες, στον τομέα Emerging EMEA, μαζί με την Τσεχία, Ουγγαρία και την Πολωνία στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρότεινε αμοιβαίο δασμολογικό συντελεστή 30% για την Ευρωπαϊκή Ένωση, 30% για τη Νότια Αφρική και 25% για το Καζακστάν, το οποίο σημαίνει ότι οι πραγματικοί δασμολογικοί συντελεστές για τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ θα αυξάνονταν σε περίπου 30% για την CE3, σε περίπου 20-23% για την Ελλάδα.

Αυτό ουσιαστικά μεταφράζεται σε τριπλασιασµό του πραγµατικού δασµολογικού συντελεστή για την CE3 και την Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση της UBS για τις επιπτώσεις των προτεινόμενων δασμών.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του επενδυτικού οίκου, η πλήρης επιβάρυνση της ανάπτυξης από τους προτεινόμενους δασμούς σε σχέση με τις τρέχουσες προβλέψεις μας θα είναι c0,45ppt για την Ουγγαρία, c0,25-0,3ppt για την Τσεχία και την Πολωνία και c0,15ppt για την Ελλάδα.

«Δεδομένου ότι τα νέα αυτά τιμολόγια έχουν προγραμματιστεί να τεθούν σε ισχύ από την 1η Αυγούστου, πιστεύουμε ότι ο πλήρης αντίκτυπος θα αποτυπωθεί μόλις το 2026» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τον έμμεσο αντίκτυπο, η «ανάλυση ευαισθησίας» της ευρωπαϊκής οικονομικής ομάδας της UBS, αναφέρει πως το πλήγμα στο ΑΕΠ θα ήταν c10bps το 2025 και c30bps το 2026 στην περίπτωση που εφαρμοστεί ο δασμολογικός συντελεστής 30%.

Ως αποτέλεσμα, «υποστηρίζουμε ότι το συνδυασμένο άμεσο και έμμεσο πλήγμα στο ΑΕΠ από τους προτεινόμενους υψηλότερους δασμούς των ΗΠΑ θα ήταν αρκετά οριακό (10-20 μονάδες βάσης) για το 2025» αναφέρουν οι αναλυτές και τονίζουν πως για το 2026 θα υπάρξει ένα πιο έντονο πλήγμα 10 έως 60 μ.β. στην αύξηση του ΑΕΠ.