Ποιες δράσεις αναμένεται να υλοποιηθούν με τα 320 εκατομμύρια ευρώ που θα μπουν στα ταμεία των δήμων
NEWSROOM - 17/10/21
Τις λεπτομέρειες του προγράμματος ψηφιακού μετασχηματισμού των Δήμων συνολικού ύψους 320 εκατομμυρίων ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, διευκρίνισαν κυβερνητικά στελέχη και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, μιλώντας στην έκθεση “Beyond 4.0”.
Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θοδωρής Λιβάνιος, μίλησε για τη χρηματοδότηση των δήμων κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον δήμο Τρικκαίων, ενώ αναφέρθηκε και στο «κομμάτι της πίτας» που θα πάρουν και οι μικρότεροι δήμοι:
«Θα υπάρχουν προεπιλεγμένες δράσεις, δεκαεπτά δήμοι θα διαλέξουν, θα καταθέσουν τεχνικά δελτία, θα πάρουν την ένταξη και θα προχωρήσουν. Σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να βγει η πρόσκληση για το δεύτερο μέρος, το αργότερο στο πρώτο τρίμηνο του 2022, είναι πολύ σημαντικό να κινηθείτε γρήγορα, να δουλέψετε τα έργα, να ωριμάσετε τις δράσεις, να τα υποβάλετε, μόλις ανοίξει η πρόσκληση.
Από το Ταμείο Ανάκαμψης ενενήντα εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν στους δέκα έξι μεγαλύτερους δήμους της χώρας συν τον δήμο Τρικκαίων, μετά από απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διότι τον θεωρούν, και δικαίως, δήμο πρότυπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο για όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.
Τα ενενήντα εκατομμύρια ευρώ θα μοιραστούν στους δήμους άνω των εκατό χιλιάδων κατοίκων. Τα υπόλοιπα χρήματα θα μοιραστούν απολύτως αναλογικά με τον πληθυσμό, ξεκινώντας από ένα ποσό αν θυμάμαι καλά γύρω στα επτά εκατομμύρια για το Δήμο Πατρέων και γύρω στα τρία εκατομμύρια το μικρότερο δήμο της κατηγορίας αυτής που αν δεν κάνω λάθος είναι ο δήμος Καλλιθέας.
Θα είναι πιθανότατα από τις πρώτες προσκλήσεις που θα βγουν, και θα είναι ένα πρόγραμμα που θα καλύπτει τους υπόλοιπους 315 δήμους της χώρας. Όλοι, μέχρι τον τελευταίο δήμο που είναι κάτω από 100.000 ευρώ, θα μπορέσουν να έχουν ένα σημαντικό κομμάτι χρηματοδότησης. Το ποσό που θα ανήκει σε κάθε δήμο, θα είναι εξαρχής προσδιορισμένο, το οποίο θα κατανέμεται ανάλογα από το κανάλι χρηματοδότησης, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί σε επιμέρους υποποσά αλλά το συνολικό ποσό του Δήμου θα είναι το ίδιο, απείραχτο, και δεν μπαίνουμε σε ανταγωνιστικό διάλογο».
Τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην επίτευξη του προγράμματος ψηφιακού μετασχηματισμού επισήμανε από την πλευρά του ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γεώργιος Γεωργαντάς:
«Δεν μπορεί να εννοηθεί ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας, χωρίς τη συμμετοχή των ΟΤΑ. Οι δήμαρχοι είναι αυτοί οι οποίοι αφουγκράζονται τις ανάγκες των πολιτών, αλλά ταυτόχρονα είναι και αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους τι είναι αναγκαίο για κάθε περιοχή. Πρέπει να μπορέσει να δοθεί ένα πλαίσιο στήριξης προς τους δήμους και συγχρόνως η επιλογή ακριβώς των προτεραιοτήτων να είναι δική τους. Οι παρεμβάσεις αυτές κατά βάση αφορούν τον ίδιο τον πολίτη, τη βελτίωση της καθημερινότητας σε όλα τα επίπεδα, αλλά βεβαίως αφορούν την ίδια την εσωτερική λειτουργία των δήμων».
Στην υλοποίηση του εγχειρήματος εστίασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης:
«Το εγχείρημα έχει τρία πεδία, την πολιτική και το όραμα, έχει τη χρηματοδότηση, (το ΕΣΠΑ), αλλά το πιο σημαντικό κομμάτι είναι η υλοποίηση και εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε. Ο άξονας πολιτικής 1, στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, ενισχύει σημαντικά οποιαδήποτε δράση έχει να κάνει με έξυπνες πόλεις. Σε αυτή τη φάση εγκρίνονται τα επιχειρησιακά προγράμματα και ο νόμος που θα διέπει τον νέο ΕΣΠΑ.
Θεωρώ ότι μέχρι το τέλος του χρόνου όλα αυτά θα έχουν τελειώσει, άρα στις αρχές του 2022 να φέρουμε την πρόσκληση γι’ αυτά τα επιλέξιμα έργα που θέλετε να εντάξετε. Είναι πολύ σημαντικό να τα ωριμάσετε νωρίτερα ώστε να μη χάσουμε χρόνο. Εμείς σαν υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε τη ΜΟΔ (σ.σ. Μονάδα Οργάνωσης Διαχείρισης), που βοηθάει τους αδύναμους δικαιούχους, μικρούς δήμους και η ΕΕΤΑΑ, βοηθάει, άρα, γνωρίζουμε τις αδυναμίες των μικρών δήμων που δεν έχουν μηχανισμούς, στελέχη. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε και σ’ αυτή την κατεύθυνση».
Ο επαναπροσδιορισμός των δράσεων βάσει των αναγκών των τοπικών κοινωνιών ήταν το επιστέγασμα των λόγων του προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου:
«Πρέπει από δω και πέρα να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ξεκινώντας από τις τοπικές μας κοινωνίες ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες και με βάση αυτές να σχεδιαστούν οι αναγκαίες δράσεις. Στο καινούργιο ΕΣΠΑ με την καθοδήγηση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα μπορέσουμε να καταθέσουμε τα προγράμματα και τις λύσεις που πραγματικά έχουμε ανάγκη. Η αγορά ανοίγει, δημιουργείται ένα νέο οικοσύστημα στην Ελλάδα και αυτό είναι θετικό, αυτά τα χρήματα που θα δοθούν θα πρέπει να τα απορροφήσει. Θα γυρίσουν νέα παιδιά πίσω να δουλέψουν. Κάθε τι που προτείνεται ως έξυπνο, δεν θα πρέπει να υιοθετείται άκριτα, αλλά θα πρέπει να ανταποκρίνεται και στις ανάγκες του κάθε δήμου. Συνεπώς με ψυχραιμία και ταχύτητα να καθορίσουμε ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες, να τις καταγράφουμε και να αρχίσουμε βήμα- βήμα πλέον να δούμε τι λύσεις μπορεί να υπάρχουν. Σκοπός δεν είναι νιώσουμε εμείς ότι είμαστε σύγχρονος δήμος, σκοπός είναι να νιώσει ο πολίτης ότι νοιαζόμαστε και τον θέλουμε κοντά μας».