Ποιοι έχουν δικαίωμα υπαγωγής και έως πότε ισχύει η προθεσμία για την υποβολή - Αναλυτικά οι προϋποθέσεις που ισχύουν
NEWSROOM - 10/10/21
Ανάσα στους πολίτες που έχουν «πνιγεί» από τα χρέη την περίοδο της πανδημίας επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Οικονομικών.
«Σανίδα» σωτηρίας αναμένεται να αποτελέσουν οι τρεις νέες ρυθμίσεις που βρίσκονται ήδη στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και εκτός των πληγέντων από τον κορωνοϊό, αφορούν και όσους έχουν ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των είκοσι τεσσάρων ή των σαράντα οκτώ δόσεων, αλλά αδυνατούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.
Την ίδια ώρα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή δόθηκε παράταση της προθεσμίας για την επανένταξη στις παλαιές ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων που εξέπνεε στις 30/9 , έως τις 29 του τρέχοντος μήνα.
Οι φορολογούμενοι που επιθυμούν να ενταχθούν στη ρύθμιση για τη σταδιακή εξόφληση των κορωνοχρεών, έχουν περιθώριο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 προκειμένου να υποβάλουν αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο την αίτησή τους, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως το τέλος Ιανουαρίου του νέου έτους
Τη δυναντότητα να επωφεληθούν από τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις έχουν περισσότεροι από οκτακόσιες χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας, προχωρώντας στον διακανονισμό των χρεών τους σε 36 άτοκες δόσεις ή σε 72 , με επιτόκιο της τάξης του 2,5%.
Το ελάχιστο ποσό έχει οριστεί στα τριάντα ευρώ για τις οφειλές έως χιλίων ευρώ, ενώ για εκείνες που υπερβαίνουν αυτό το ποσό, το κατώτατο ύψος της δόσης είναι στα πενήντα ευρώ. Η μη έγκαιρη καταβολή συνεπάγεται προσαύξηση 5%. Σε περίπτωση που οι οφειλέτες αποδειχθούν «κακοπληρωτές» ξεχνώντας να καταβάλλουν δύο συνεχόμενες δόσεις, τότε θα τίθενται άμεσα εκτός ρύθμισης.
Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όσοι αποδεδειγμένα έχουν πληγεί και με βάση μια διευρυμένη λίστα ΚΑΔ, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έκαναν δήλωση Covid, οι άνεργοι που εγγράφηκαν στον ΟΑΕΔ και οι εργαζόμενοι που ήταν σε αναστολή ή στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.
Σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης στην νέα ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν φορολογικές οφειλές (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κτλ.) και ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που επλήγησαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19 και έχουν πληττόμενο κύριο ΚΑΔ.
Σημειώνεται ότι ο φετινός φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ αποτελούν βεβαιωμένες οφειλές και όχι ληξιπρόθεσμα χρέη, με αποτέλεσμα να μένουν εκτός ρύθμισης.
Στους οφειλέτες, οι οποίοι εμπίπτουν στη ρύθμιση εκτός από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που ανήκουν στη λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών, συγκαταλέγονται επίσης και εργαζόμενοι που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ, ιδιοκτήτες ακινήτων με μειωμένα εισοδήματα από μισθώσεις κατοικιών και επαγγελματικών χώρων λόγω της πανδημίας, καθώς και εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ τη συγκεκριμένη περίοδο.
Στο καθεστώς των εκατό ή εκατόν είκοσι δόσεων μπορούν να επανενταχθούν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, όσοι φορολογούμενοι τέθηκαν εκτός ρύθμισης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υποβάλλοντας την αίτησή τους αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο στην πλατφόρμα “ myBusinessSupport ”.
Οι δόσεις που δεν εξοφλήθηκαν θα προστεθούν στο τέλος της περιόδου, ενώ αυτές των μηνών Αυγούστου και Σεπτεμβρίου θα πρέπει να καταβληθούν άμεσα.
Εκτός της ρύθμισης των εκατό δόσεων θα τίθεται αυτόματα οφειλέτης που δεν καταβάλει τρεις διαδοχικές μηνιαίες δόσεις ή αν δεν υποβάλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, καθ' όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της.
Μικρότερο είναι το περιθώριο που παρέχεται για τις εκατόν είκοσι δόσεις αφού αν κάποιος αποδειχθεί «κακοπληρωτής» για δύο συνεχόμενους μήνες, υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις ή δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, καθ' όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, θα χάνει τη ρύθμιση.