Αμετακίνητη η Μόσχα - Αγωνία για τις προθέσεις του Λευκού Οίκου
Για δύο ώρες συνομίλησαν χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, με βασικό αντικείμενο την πιθανότητα άμεσης έναρξης διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, που εισέρχεται πλέον στον τέταρτο χρόνο του.
Ωστόσο, τα πρώτα συμπεράσματα προκαλούν διχασμό. Ο Τραμπ εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος, χαρακτηρίζοντας τη συζήτηση «εξαιρετική» μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Από την άλλη πλευρά, η Μόσχα επιμένει σε αμετάβλητες θέσεις και στις κόκκινες γραμμές της αναφορικά με το ουκρανικό ζήτημα.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν περιέγραψε τη συνομιλία ως «ουσιαστική και ειλικρινή», ωστόσο απέρριψε την πρόταση των ΗΠΑ για άνευ όρων 30ήμερη κατάπαυση του πυρός, στην οποία έχει ήδη συναινέσει το Κίεβο. Η Ουάσιγκτον θεωρεί την πρόταση αυτή ως «πρώτο και βασικό βήμα» για μια ενδεχόμενη ειρηνευτική διαδικασία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, ο Πούτιν άφησε να εννοηθεί ότι οι μαξιμαλιστικοί στόχοι της Ρωσίας στον πόλεμο δεν έχουν αλλάξει. Δήλωσε πως το μοναδικό βήμα που μπορεί να γίνει στην παρούσα φάση είναι ένα μνημόνιο προθέσεων για πιθανή μελλοντική συμφωνία με την Ουκρανία.
Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε τη θέση ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα «θεμελιώδη αίτια» του πολέμου – κατά τη Μόσχα, αυτά σχετίζονται με την προσέγγιση της Ουκρανίας προς τη Δύση και την επιδίωξή της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Αποστασιοποίηση Τραμπ;
Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Αμερικανού προέδρου ότι «οι όροι για τις διαπραγματεύσεις θα καθοριστούν αποκλειστικά από την Ουκρανία και τη Ρωσία», τονίζοντας πως μόνο οι άμεσα εμπλεκόμενοι γνωρίζουν τις πραγματικές λεπτομέρειες της σύγκρουσης.
Η στάση αυτή δημιουργεί ερωτήματα, δεδομένου ότι ο Τραμπ έχει επανειλημμένα διακηρύξει ότι είναι σε θέση να τερματίσει τον πόλεμο «μέσα σε 24 ώρες». Αν και ξεκαθάρισε πως δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης, αναγνώρισε τα όριά του:
«Υπάρχουν μεγάλα εγώ σ’ αυτή την υπόθεση. Πιστεύω ότι κάτι θα συμβεί. Αν όχι, θα αποσυρθώ και θα τους αφήσω να συνεχίσουν μόνοι τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η στάση αυτή εγείρει ανησυχίες για ενδεχόμενη απόσυρση των ΗΠΑ από τον ρόλο του βασικού διπλωματικού και στρατιωτικού υποστηρικτή της Ουκρανίας.
Ανησυχία για τις προθέσεις της Ουάσιγκτον
Εάν η Ουάσιγκτον αποφασίσει να περιορίσει τη στήριξή της, όπως έχουν ήδη αφήσει να εννοηθεί ο Αντιπρόεδρος Τζ. Ντ. Βανς και ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, τότε τίθεται ζήτημα για τη συνέχιση της στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία.
Αναλυτές προειδοποιούν πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να ενισχύσει τη Ρωσία και να οδηγήσει σε καθοριστική στρατιωτική εξέλιξη υπέρ της. Ο Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του, τονίζοντας:
«Είναι κρίσιμο για όλους μας οι Ηνωμένες Πολιτείες να παραμείνουν στο τραπέζι των συνομιλιών και να συνεχίσουν να στηρίζουν την ειρηνευτική διαδικασία».