Όλα όσα συμφώνησε στην Μέση Ανατολή ο Αμερικανός Πρόεδρος και το πλάνο του για Ιράν και Λωρίδα της Γάζας
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, χαιρέτισε τη δημιουργία μιας νέας «χρυσής εποχής» για τη Μέση Ανατολή κατά την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία, προσκαλώντας τα έθνη της περιοχής να εγκαταλείψουν τις συγκρούσεις και να αποδεχτούν την προοπτική της ευημερίας και συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Με φόντο τη φιλοξενία του από τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MBS), ο Τραμπ εκθείασε τη Σαουδική Αραβία ως το «κέντρο» μιας περιοχής γεμάτης «ευκαιρίες και ελπίδες», καλώντας τα έθνη να μετατρέψουν τη Μέση Ανατολή από μια ζώνη πολέμου σε μια περιοχή ειρήνης και ανάπτυξης.
Η Συμφωνία Όπλων και οι Οικονομικές Προοπτικές
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Τραμπ υπέγραψε μια ιστορική συμφωνία όπλων αξίας 142 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Σαουδική Αραβία, τη μεγαλύτερη που έχει συνάψει ποτέ η Αμερική. Η συμφωνία αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας για επενδύσεις άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων στην αμερικανική οικονομία, με τις Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να δεσμεύονται για τη χρηματοδότηση αυτών των έργων κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου.
Ο Τραμπ, σε μια συναισθηματική στιγμή, ανακοίνωσε την άρση των κυρώσεων κατά της Συρίας για να επιτρέψει στη νέα κυβέρνηση της χώρας να έχει μια «ευκαιρία προς το μεγαλείο». Η απόφαση αυτή ήρθε σε συνέχεια της συνεργασίας με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προώθηση αυτής της διπλωματικής κίνησης. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, ο Τραμπ προχώρησε στην αποδοχή της πολιτικής της Σαουδικής Αραβίας και υποσχέθηκε να συμβάλει στην οικοδόμηση ενός ισχυρού και ευημερούντος μέλλοντος για τη Μέση Ανατολή.
Η Συρία και η Στρατηγική για το Ιράν
Ενδεικτικό της προσέγγισης του Τραμπ στην περιοχή είναι το γεγονός ότι, για πρώτη φορά σε περισσότερο από μια δεκαετία, η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται να επαναπροσεγγίζει τη Συρία. Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα παρέχουν μια «ευκαιρία» στην κυβέρνηση της Συρίας, αφαιρώντας τις κυρώσεις και προσφέροντας στήριξη για την αποκατάσταση της χώρας. Παράλληλα, οι σχέσεις με το Ιράν παρέμειναν τεταμένες, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να προειδοποιεί ότι η Τεχεράνη θα αντιμετωπίσει «τρομερές συνέπειες» εάν συνεχίσει να επιδιώκει πυρηνικά όπλα. Επιπλέον, η απόφαση του Τραμπ να ξεκινήσει συνομιλίες με το Ιράν για μια νέα πυρηνική συμφωνία υπήρξε αμφιλεγόμενη, με τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες της περιοχής να ανησυχούν για τις συνέπειες αυτής της πολιτικής.
Η Σαουδική Αραβία και οι Συμφωνίες του Αβραάμ
Ο Τραμπ αναγνώρισε επίσης ότι η Σαουδική Αραβία μπορεί να συνδεθεί με τις λεγόμενες Συμφωνίες του Αβραάμ, μια πρωτοβουλία της πρώτης του θητείας που οδήγησε στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και άλλων αραβικών κρατών. Ωστόσο, οι εντάσεις στη Γάζα και η αναστάτωση στη Μέση Ανατολή καθιστούν αυτή την εξέλιξη αβέβαιη, και ο Τραμπ παραδέχθηκε ότι η συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας σε αυτή τη συμφωνία μπορεί να καθυστερήσει, λόγω των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.
Αναθεώρηση της Στρατηγικής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή
Η περιοδεία του Τραμπ στα κράτη του Κόλπου και η εξαιρετική έμφαση που δόθηκε στη Σαουδική Αραβία έφερε στην επιφάνεια και την απογοήτευση του Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, φάνηκε να είναι σε δυσμενή θέση, καθώς οι ΗΠΑ παραγκώνισαν τη χώρα του στο ζήτημα της Χαμάς και της Υεμένης. Επιπλέον, η επανεκκίνηση των πυρηνικών συνομιλιών με το Ιράν και η απόφαση του Τραμπ να σταματήσει την αεροπορική εκστρατεία στην Υεμένη αποτέλεσαν αντικείμενο έντονης κριτικής από την Ιερουσαλήμ.
Ο Τραμπ, σε μια από τις πιο σημαντικές στρατηγικές του κινήσεις, φάνηκε να προσπαθεί να αποφύγει τη στρατιωτική σύγκρουση με το Ιράν, προσφέροντας μια «ευκαιρία» για συμφωνία. Ωστόσο, η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει ανησυχία στον ισχυρό σύμμαχο του Ιράν, το Ισραήλ, που θεωρεί τον πυρηνικό εξοπλισμό του Ιράν ως υπαρξιακή απειλή.
Η επίσκεψη του Τραμπ στη Σαουδική Αραβία και οι διπλωματικές του πρωτοβουλίες στη Μέση Ανατολή αποτελούν μια στρατηγική αναδιοργάνωση των σχέσεων των ΗΠΑ με την περιοχή. Η Σαουδική Αραβία, ως κυρίαρχη δύναμη, φαίνεται να αναλαμβάνει έναν ηγετικό ρόλο στην προώθηση της συνεργασίας και της ευημερίας στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα ο Τραμπ προσπαθεί να πείσει τις χώρες της Μέσης Ανατολής να εγκαταλείψουν τις συγκρούσεις υπέρ μιας εποχής ειρήνης και οικονομικής ανάπτυξης. Ωστόσο, η αναταραχή στη Γάζα, η στρατηγική του Ιράν και οι συγκρούσεις συμφερόντων με το Ισραήλ ενδέχεται να αποτελέσουν τα μεγαλύτερα εμπόδια στην επίτευξη αυτών των στόχων.