Ο Μπάιντεν εκτιμά ότι οι δυνάμεις της Μόσχας θα πραγματοποιήσουν εισβολή, ο Μακρόν διεκδικεί ρόλο της Ε.Ε. στις διαπραγματεύσεις και η ειρήνη στην περιοχή ακροβατεί επικίνδυνα
NEWSROOM - 20/01/22
Την πεποίθησή του ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα ανάψει το «πράσινο» φως ώστε τα ρωσικά στρατεύματα να τραβήξουν τη σκανδάλη, πραγματοποιώντας την επαπειλούμενη εισβολή στο έδαφος της Ουκρανίας, εξέφρασε ο Τζο Μπάιντεν.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Αμερικανός πρόεδρος απηύθυνε νέα προειδοποίηση προς τον Ρώσο ομόλογό του για μαζική απάντηση στο Κρεμλίνο που θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία του, σε περίπτωση ευρείας κλίμακας εισβολής των δυνάμεων της Μόσχας στο Κίεβο:
«Εκτιμώ ότι θα εισβάλει. Η Ρωσία θα λογοδοτήσει εάν εισβάλει και εξαρτάται από το τι θα κάνει. Είναι κάτι διαφορετικό εάν πρόκειται για μία μικρή εισβολή και καταλήξουμε σε μία διαμάχη για το τι να κάνουμε και τι να μην κάνουμε, αλλά εάν όντως κάνουν αυτό που μπορούν να κάνουν θα είναι καταστροφή για τη Ρωσία εάν εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία».
Ο ηγέτης του Δημοκρατικού κόμματος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη διεξαγωγή μιας ακόμα διάσκεψης κορυφής με στόχο την εκτόνωση της κρίσης.
Σε συνάντηση που είχε την περασμένη Τετάρτη στο Κίεβο ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξαπέλυσε ευθεία επίθεση προς το Κρεμλίνο και επανέλαβε τη δέσμευση της χώρας του για περαιτέρω διερεύνηση των πιθανοτήτων για λύση μέσω της διπλωματικής οδού:
«Δεν θα δώσω κανένα έγγραφο αυτή τη στιγμή στον υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ. Πρέπει να δουμε που βρισκόμαστε και αν υπάρχουν δυνατότητες για διπλωματία και διάλογο».
Την ίδια ώρα επί ποδός πολέμου και με το δάκτυλο στη σκανδάλη εξακολουθούν να παραμένουν δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες, με τη Μόσχα να απαιτεί από το ΝΑΤΟ την παροχή εγγυήσεων για τη μη επέκτασή του προς ανατολάς.
Με την ειρήνη να ακροβατεί επικίνδυνα σε τεντωμένο σχοινί και τα τύμπανα του πολέμου να ηχούν εντείνοντας την ανησυχία Ευρωπαίων, Αμερικανών και ΝΑΤΟ ότι το «φυτίλι» είναι έτοιμο να ανάψει, ο Εμμανουέλ Μακρόν διεκδικεί ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.
Αναλύοντας από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου τις προτεραιότητες της χώρας του στο πλαίσιο της προεδρίας της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι είναι απαραίτητο να γίνει ένας ειλικρινής και απαιτητικός διάλογος με τη Μόσχα:
«Οι προσεχείς εβδομάδες πρέπει να μας οδηγήσουν στην ολοκλήρωση μίας ευρωπαϊκής πρότασης για την οικοδόμηση μίας νέας τάξης ασφάλειας και σταθερότητας. Οφείλουμε να την οικοδομήσουμε μεταξύ Ευρωπαίων, κατόπιν να την μοιρασθούμε με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, και μετά να την θέσουμε προς διαπραγμάτευση με τη Ρωσία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να προωθήσει μία πρόταση για την οικοδόμηση μίας νέας τάξης ασφάλειας και σταθερότητας, ως Ευρωπαίοι προς Ευρωπαίους, σε συνεργασία με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ».
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίζεται πάντως αρνητικός στο ενδεχόμενο αποδοχής της κοινής πρότασης του Προέδρου της Γαλλίας και του Γερμανού Καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, για νέα Σύνοδο του «Σχήματος της Νορμανδίας», κλίνοντας ωστόσο στη διατήρηση διαύλου επικοινωνίας με το Βερολίνο.
Δύο ημέρες νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, με την επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Αναλένα Μπερμποκ, κίνηση που ερμηνεύτηκε ως ανεξάρτητου διαλόγου μεταξύ Βερολίνου και Μόσχας χωρίς την επίσημη εκπροσώπηση της Κοινότητας, προκαλώντας τον εκνευρισμό της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον Ύπατο Εκπρόσωπο αρμόδιο για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, να επισημαίνει ηθελημένη προσπάθεια της Ρωσίας να θέσει στο περιθώριο από τις συζητήσεις την ηγεσία της Ευρώπης.
Με μια «πυροσβεστική» παρέμβαση και επιχειρώντας να ρίξει το χαρτί του κατευνασμού στο «πόκερ» των αντιδράσεων, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τόνισε:
«Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι βρίσκονται στο τραπέζι, καθώς Ευρωπαίοι σύμμαχοι ανήκουν στο ΝΑΤΟ».