Σε πολύ καλό και εγκάρδιο κλίμα η συνάντηση των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών
NEWSROOM - 21/12/21
Την προσήλωση στον κοινό στόχο της ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ διατράνωσαν οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών.
Στις δηλώσεις του πριν από τη συνάντηση με τον ομόλογό του και αναπληρωτή πρωθυπουργό της χώρας της Μέσης Ανατολής, Μπέντζαμιν Γκαντζ, που πραγματοποιήθηκε στο Τελ Αβίβ, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στον κοινό στόχο, μίλησε για τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας και τη διατήρηση της αμυντικής συνεργασίας προτάσσοντας έργα και δραστηριότητες με όφελος και για τις δύο πλευρές:
«Κοινός στόχος Ελλάδος και Ισραήλ είναι να επεκτείνουμε και να εμβαθύνουμε την αμυντική μας συνεργασία που έχει φτάσει τα τελευταία χρόνια σε ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο, πρωτοφανούς εξέλιξης που μπορεί να αξιολογηθεί με χειροπιαστούς όρους. Η Ελλάδα και το Ισραήλ διαμόρφωσαν μια στρατηγική σχέση βασισμένη σε ισχυρούς δεσμούς φιλίας και στο κοινό μας όραμα καθώς στοχεύουμε στη δημιουργία ενός σταθερού, ασφαλούς και ευημερούντος περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου
Οι αμυντικοί δεσμοί μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ έχουν ενισχυθεί ως αποτέλεσμα των τακτικών οργανωμένων ασκήσεων και εκπαίδευσης. Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε αυτή τη συνεχώς αυξανόμενη δυναμική εμπλουτίζοντας επίσης μια ήδη σημαντική αμυντικοτεχνική συνεργασία προς αμοιβαίο όφελος των χωρών μας με νέες δραστηριότητες και σημαντικά έργα, όπως το Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα μεταξύ άλλων».
Ο δικηγόρος στο επάγγελμα κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στην ηγεσία του υπουργείου Άμυνας από τον Ιούλιο του 2019, ενώ στο παρελθόν έχει διατελέσει και υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, αναφέρθηκε στο πλέγμα των συμμαχιών της χώρας μας και επισήμανε τις αρχές που διέπουν την ελλληνοϊσραηλινή συνεργασία:
«Η Ελλάδα πάντα υποστήριζε πρωτοβουλίες για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο έχουμε οικοδομήσει ισχυρές συμμαχίες με το Ισραήλ και άλλες χώρες που μοιράζονται το ίδιο όραμα και αξίες, με βάση πάντα τον σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου, τον σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας. Είμαι βέβαιος ότι η αμυντική μας συνεργασία με το Ισραήλ θα γίνει ακόμη πιο ισχυρή αφού βασίζεται στην πολύπλευρη στρατηγική σχέση. Είναι μια στρατηγική συμμαχία βασισμένη σε αξίες μεταξύ δύο Εθνών που μοιράζονται ένα κοινό όραμα για σταθερότητα, καινοτομία, δημοκρατία και ευημερία».
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Μπέντζαμιν Γκαντζ, αναφέρθηκε στο δεσμό της χώρας του με την Ελλάδα, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην αλληλοβοήθεια μεταξύ των δύο πλευρών κάθε φορά που κρίνεται αναγκαίο και έπλεξε το εγκώμιο της Αθήνας ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, δεσμευόμενος παράλληλα για περαιτέρω επέκταση της συνεργασίας:
«Οι δεσμοί μας είναι κάτι επιπλέον από τη δημοκρατία του Ισραήλ, η οποία μοιράζεται κοινές αξίες με την αρχαία Δημοκρατία της Ελλάδος. Ο δεσμός αυτός έχει φιλικό χαρακτήρα. Όταν το καλοκαίρι εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές στην Ελλάδα ή όταν τραγωδία έπληξε την Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ, εσείς κι εγώ κύριε υπουργέ ήμασταν οι πρώτοι που επικοινωνήσαμε τηλεφωνικώς.
Το κράτος του Ισραήλ αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως έναν ισχυρό περιφερειακό εταίρο. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα διαδραματίζει ισχυρό ρόλο στη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο. Υπολογίζουμε αμοιβαίως τόσο τις διμερείς αμυντικές σχέσεις μας, όσο και το έργο σε τριμερές επίπεδο, μαζί με τους φίλους μας στην Κύπρο. Η συνεργασία μας στους τομείς της βιομηχανίας, της ενεργειακής διαχείρισης, της καινοτομίας μέσω της έρευνας και ανάπτυξης συμβάλλουν στο επιχειρησιακό πλεονέκτημα και την ασφάλεια των χωρών μας.
Δεσμεύομαι να εμβαθύνω και να επεκτείνω περαιτέρω τη συνεργασία μας σε οποιοδήποτε σενάριο και οποιαδήποτε περιφερειακή εξέλιξη. Αυτή είναι μια περίοδος μεγάλων ευκαιριών, αλλά και μεγάλων προκλήσεων. Βλέπω μεγάλες δυνατότητες για την επέκταση της συνεργασίας με παλιούς και νέους φίλους στην περιοχή. Όλοι μοιραζόμαστε κοινά συμφέροντα στην ενέργεια, την καινοτομία και ασφάλεια».