Σε πρόσθετους περιορισμούς προχωρούν ήδη πολλές χώρες προσπαθώντας να ελαχιστοποιήσουν την επίδραση του νέου κύματος της πανδημίας
NEWSROOM - 15/11/21
Την ώρα που οι επιδημιολογικοί δείκτες στις χώρες της Ευρώπης παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις, με τις νέες διαγνώσεις του ιού να πληθαίνουν διαρκώς και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να γεμίζουν, προκαλώντας «ασφυξία» στα Συστήματα Υγείας, η σκιά του lockdown έχει αρχίσει να πλανάται απειλητικά.
Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες η εμβολιαστική κάλυψη κινείται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Ο σκεπτικισμός που κυριαρχεί ακόμα σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, η χαλάρωση στη χρήση της μάσκας σε συνδυασμό με τους εσωτερικούς χώρους στους οποίους καταφεύγει ο κόσμος λόγω των καιρικών συνθηκών, καθώς και η φθίνουσα πορεία, προϊόντος του χρόνου, της προστασίας από τον εμβολιασμό, δημιουργούν ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ».
Ο κορωνοϊός δείχνει το σκληρό του πρόσωπο στη Ρουμανία, με την χώρα να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της ευρωπαϊκής λίστας με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη.
Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται διαρκώς, η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εντείνεται όλο και περισσότερο φθάνοντας σε σημεία που δεν έχουν προηγούμενο, ενώ πεντακόσιοι άνθρωποι κατά μέσο όρο χάνουν καθημερινά τη μάχη με την covid 19.
Η πληρότητα στις κλίνες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας έχει χτυπήσει «κόκκινο» και σε πολλές περιπτώσεις η παροχή οξυγόνου στους ασθενείς γίνεται μέσα στα αυτοκίνητά τους έως ότου βρεθεί κενή θέση για νοσηλεία.
Τα ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού κινούνται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα (36%) κατατάσσοντας τη χώρα της κεντρικής νοτιοανατολικής Ευρώπης στις τελευταίες θέσεις της σχετικής λίστας της Γηραιάς Ηπείρου, πάνω μόνο από η Βουλγαρία (24%), με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να επεξεργάζεται την επιβολή μέτρων, ακολουθώντας τα χνάρια της Λετονίας, η οποία έγινε η πρώτη χώρα που εφάρμοσε ξανά lockdown για ένα μήνα, προκειμένου να ελέγξει την κατάσταση.
Μερικό απαγορευτικό έχουν επιβάλει οι Αρχές στην Ολλανδία για όλο τον πληθυσμό, με τα καταστήματα εστίασης να κλείνουν στις οκτώ το βράδυ, τις συγκεντρώσεις να απαγορεύονται και τους αθλητικούς αγώνες να διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, ενώ η Αυστρία βάζει στο στόχαστρο τους ανεμβολίαστους, στους οποίους επιτρέπεται η έξοδος μόνο για λόγους εργασίας, εκπαίδευσης, άσκησης και των απαραίτητων προμηθειών.
Αρνητική στο ενδεχόμενο ολικού κλεισίματος εμφανίζεται η Βρετανία, διατυπώνοντας την άποψη ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν θα είχε την απαιτούμενη αποδοτικότητα, ενώ την ίδια στιγμή υγειονομικοί της χώρας υποστηρίζουν ότι οι εμβολιασμοί από μόνοι τους δεν είναι αρκετοί, τονίζοντας την ανάγκη για τήρηση των πρωτοκόλλων με τη χρήση της μάσκας, τις αποστάσεις και την αποφυγή του συνωστισμού σε εσωτερικούς χώρους.
Όλο και περισσότερο έδαφος φαίνεται πως κερδίζει η σκέψη για χορήγηση της ενισχυτικής δόσης με στόχο τον περιορισμό της διασποράς της covid 19.
Ήδη στη Γαλλία αποφασίστηκε η υποχρεωτικότητα της τρίτης δόσης για τους πολίτες άνω των 65 ετών, οι οποίοι από τις αρχές του επόμενου μήνα θα κληθούν να περάσουν τις πύλες των εμβολιαστικών κέντρων.
Στη Γερμανία επανέρχεται σε μεγάλο ποσοστό το μέτρο της τηλεργασίας για την αποφυγή του συγχρωτισμού σε εσωτερικούς χώρους.