Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο απέρριψε την πρόταση εξισορρόπησης των δύο οπλικών συστημάτων του Τούρκου υπουργού Άμυνας το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
NEWSROOM - 17/11/21
Αποστομωτική απάντηση στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, περί υιοθέτησης του ελληνικού μοντέλου των S-300 ως συμβιβαστική λύση για το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, έδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ και της “Hellas Journal” , απέρριψε τις προτάσεις του Τούρκου αξιωματούχου, ξεκαθαρίζοντας ότι ο νόμος “CAATSA” που ξεκίνησε να ισχύει στις 2 Αυγούστου 2017 καλύπτει από τη συγκεκριμένη ημερομηνία όλες τις σημαντικές συναλλαγές που πραγματοποιούνται με την ρωσική αμυντική βιομηχανία, αποσαφηνίζοντας παράλληλα ότι οι πύραυλοι S-300 δεν εμπίπτουν στη συγκεκριμένη κατηγορία, αφού η αγορά τους είχε πραγματοποιηθεί πριν ψηφιστεί ο σχετικός νόμος :
«Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που έχει εμπλακεί σε σημαντική νέα προμήθεια ρωσικών οπλικών συστημάτων μετά τη θέσπιση του CAATSA. Αρκετοί άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ διαχειρίζονται στρατιωτικό εξοπλισμό ρωσικής ή σοβιετικής προέλευσης παλαιού τύπου που απέκτησαν χρόνια ή δεκαετίες πριν από την θέσπιση του CAATSA. Αυτοί οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ έχουν όλοι δεσμευτεί να εργαστούν για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων εξαρτήσεων από τέτοιο εξοπλισμό και οι περισσότεροι βρίσκονται σε καλό δρόμο. Συνεχίζουμε να προτρέπουμε την Τουρκία σε κάθε επίπεδο και ευκαιρία να μην διατηρήσει το σύστημα S-400 και να απέχει από την αγορά πρόσθετου ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού».
Με δηλώσεις του μία ημέρα νωρίτερα ο Χουλουσί Ακάρ επιχείρησε να εξισώσει τους S-400 που αγόρασε η Τουρκία από τη Ρωσία, με τους S-300 που έχει στην κατοχή της η χώρα μας, ενώ σήμερα πέρασε στην αντεπίθεση εναντίων των Ηνωμένων Πολιτειών:
«Οι S-400 είναι ένα αμυντικό οπλικό σύστημα. Όπως οι S- 300 χρησιμοποιούνται εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, έτσι και το σύστημα S-400 θα χρησιμοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο από εμάς. Θεωρούμε πως οι ΗΠΑ στο ζήτημα των F16 θα έχoυν θετική προσέγγιση. Όμως το θέμα το παρακολουθούμε στενά επειδή η διαδικασία θα πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο. Σε περίπτωση που η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών θα είναι αρνητική, η Τουρκία, στο περιβάλλον απειλής το οποίο βρισκόμαστε όπως είναι φυσικό αλλά και υποχρεωτικό, θα εξετάσουμε άλλες εναλλακτικές λύσεις. Μας ρωτάτε που είναι οι S400. Για να καταλάβω.. δεχθήκαμε αεροπορική επίθεση και δεν χρησιμοποιήσαμε τους S400; Ατυό είναι αμυντικό σύστημα. Αυτό είναι ένα αμυντικό θέμα. Ζήτημα ασφάλειας, δεν μπορούμε να τα αποκαλύπτουμε όλα. Έχουμε κάποια μέτρα, κάποιες εργασίες κι όλοι πρέπει να ξέρουν πως όταν έρθει η στιγμή και η ώρα θα χρησιμοποιηθούν. Στο ζήτημα αυτό δεν υπάρχει καμία υποχώρηση. Κάποια θέματα είναι μυστικά, δεν αποκαλύπτονται . Είναι τα εθνικά μυστικά των χωρών».