Μητσοτάκης: Όσο η Τουρκία επιμένει σε casus belli δεν θα μπει στο πρόγραμμα SAFE
Απαντήσεις για όλα τα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας, τόσο για τα θαλάσσια πάρκα και το τουρκολιβυκό μνημόνιο, όσο και για το μεταναστευτικό και τον ΟΠΕΚΕΠΕ έδωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στη Σία Κοσιώνη, στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΣΚΑΪ.
Η αλήθεια είναι ότι το αφήγημα της «γαλάζιας πατρίδας», συν τω χρόνω, προβλήθηκε με πιο έντονο τρόπο. Είναι, όμως, εξίσου αλήθεια ότι απέναντι σε αυτό το αφήγημα η Ελλάδα αντέδρασε και αντέδρασε ποικιλοτρόπως, με πολλά διαφορετικά μέτρα και πρωτοβουλίες, για τις οποίες φαντάζομαι ότι μπορούμε να μιλήσουμε στη συνέχεια.
Να απαντήσω, όμως, ευθέως στο ερώτημά σας. Εγώ προσβλέπω πάντα σε ήρεμα νερά και σε ειρηνικές σχέσεις με την Τουρκία και πιστεύω ότι μέσα από ένα πλαίσιο συζητήσεων και καλής θέλησης, μπορούμε τουλάχιστον να αποφεύγουμε τις ακραίες εντάσεις, οι οποίες μας ταλάνισαν τόσο στον Έβρο όσο και το καλοκαίρι του 2020.
Αυτό ως ένα βαθμό το έχουμε πετύχει τα τελευταία δύο χρόνια, όπως έχουμε πετύχει και μία καλύτερη σχέση στη διαχείριση του μεταναστευτικού - προσφυγικού.
Περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες όπως τα θαλάσσια πάρκα θα πρέπει να αγκαλιάζονται από όλες τις χώρες, γιατί στο κάτω-κάτω το θαλάσσιο περιβάλλον είναι κοινό. Ζητήματα κυριαρχίας με την Τουρκία δεν συζητάμε διεμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης.
Τα θαλάσσια πάρκα εκτείνονται στο εύρος των χωρικών μας υδάτων. Τα χωρικά μας ύδατα προσδιορίζονται από τα νησιά τα οποία ανήκουν στην Ελλάδα και ζήτημα αμφισβήτησης ελληνικών νησιών από την Τουρκία δεν υφίσταται ξεκαθάρισε.
Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ποτέ καμία θεωρία γκρίζων ζωνών και να δεχθεί από την Τουρκία να της υποδείξει το τι θα κάνουμε ή το τι δεν θα κάνουμε εντός περιοχών της ελληνικής κυριαρχίας.
Εγώ στο σκάκι προτιμώ να παίζω με τα λευκά. Θέλω να έχω εγώ την πρωτοβουλία των κινήσεων. Θέλω εγώ να μπορώ να κάνω τις πρώτες κινήσεις.
Και πολλές από τις αντιδράσεις τις οποίες βλέπουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι απότοκο πρωτοβουλιών που ανέλαβε η Ελληνική Κυβέρνηση.
Άρα εγώ αντιπαρέρχομαι τη θεωρία της ακινησίας και της αποδοχής τετελεσμένων με μια ενεργητική εξωτερική πολιτική, η οποία προφανώς προκαλεί και αντιδράσεις.
Η διπλωματία του Twitter είναι εύκολη. Aυτοί οι οποίοι έχουν ασκήσει εξωτερική πολιτική και δεν έχουν να δείξουν κάτι συγκεκριμένο ως αποτέλεσμα αυτής της δικής τους πορείας, θα συνιστούσα να είναι λίγο πιο προσεκτικοί και να μην μεταμορφώνονται ξαφνικά, όταν αφήνουν τα οφίτσια και τη δυσκολία της άσκησης της πολιτικής, σε επικριτές από την ασφάλεια και την απόσταση του πληκτρολογίου.
Έχουμε εξ αρχής επαφές και στην Τρίπολη την επίσημη κυβέρνηση και στη Βεγγάζη.
Το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι και παράνομο και παράλογο δεν παράγει δικαιώματα διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός. Και το γεγονός ότι δεν παράγει δικαιώματα φαίνεται ξεκάθαρα από την απόφαση της Chevron να συνομιλήσει μαζί μας.
Η Ελλάδα έχει την ΕΕ στη Λιβύη στο πλευρό της, έχει στρατηγική σχέση με Αίγυπτο με τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ, και η Λιβύη πρέπει να επιλέξει εάν θέλει να συνταχθεί με τον άμεσο γείτονα της ή αν θέλει να είναι άρμα και εργαλείο της Τουρκίας.
Προσκαλούμε την κυβέρνηση της Τρίπολης να συζητήσει με την Ελλάδα οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.
Η Ελλάδα έχει διαχειριστεί και άλλες φορές μεταναστευτική κρίση υπενθύμισε. Τον Μάρτιο του 2020 προστάτεψε τα σύνορά της και εμποδίσαμε οργανωμένη εισβολή μεταναστών. Σήμερα η πολιτική της Τουρκίας σε αυτό το ζήτημα έχει αλλάξει.
Οι άνθρωποι με το που πατάνε σε ελληνικό έδαφος, ουσιαστικά θα φυλακίζονται. Στέλνουμε μήνυμα στους διακινητές και τους πελάτες τους ότι το ελληνικό έδαφος δεν θα ισοδυναμεί με εύκολη είσοδο.
Η χώρα δεν ωφελήθηκε από πολιτική μακάριας ακινησίας, και αυτό αφορά πολλές κυβερνήσεις.
Η χώρα μας χρησιμοποίησε νομική ορολογία ότι η απόφαση που πήρε δεν θα προσβληθεί σε ανώτατα ευρωπαϊκά όργανα εξήγησε για την επίκληση του άρθρου 15 της ΕΣΔΑ.
Υπάρχει κάποιος που μπορεί να προτείνει κάτι διαφορετικό; Να βουλιάξουμε τις βάρκες στη μέση του πελάγους; Ελπίζω όχι, τόνισε.
Το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί την κατάλληλη στιγμή. Ο επιμερισμός του κόστους θα πρέπει να επιμεριστεί με τρόπο δίκαιο. Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν πρέπει να ζητάει προσέγγιση με την Ευρώπη και να θέλει να μπλοκάρει ευρωπαϊκό έργο.
Για να μπορέσει να μπει η Τουρκία στο πρόγραμμα SAFE (πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοχεύει στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας μέσω κοινών προμηθειών και χρηματοδότησης) απαιτείται ομοφωνία. Όσο επιμένει σε casus belli απέναντι στην Ελλάδα και να εγείρει ζητήματα γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, δεν πρόκειται να μπει στο πρόγραμμα. Η Ελλάδα δεν θα το επιτρέψει.
H Ελλάδα έχει ενισχύσει την αποτρεπτική δυνατότητά της. Η Τουρκία είναι μεγάλη χώρα και αν πιστεύει ότι κάποιος μπορεί να μπλοκάρει εξοπλιστικά της προγράμματα είναι βαθιά νυχτωμένος. Αυτό το οποίο μπορεί να γίνει, όμως, είναι να ευαισθητοποιήσουμε τους Ευρωπαίους συμμάχους μας ότι θα υπάρχουν αιρεσιμότητες και όροι στον τρόπο με τον οποίο τα αεροσκάφη αυτά θα παραδοθούν και ενδεχομένως θα χρησιμοποιηθούν και θα υποστηριχθούν στο μέλλον. Και αυτό πιστεύω ότι θα το πετύχουμε.
Πρέπει να πατάμε μόνοι μας στα πόδια μας, δεν ψάχνουμε επιδιαιτητές στα προβλήματα με την Τουρκία τόνισε για τις ΗΠΑ.