Μία νέα δημόσια τοποθέτηση πραγματοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός ο οποίος πλέον έχει αποσυρθεί από τον πολιτικό στίβο
NEWSROOM
Συγκεκριμένα κατά την διάρκεια ομιλίας του στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά “Γιαβόλ! Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια”, στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, ο Κώστας Καραμανλής, λάτρης άλλωστε των ζητημάτων διπλωματίας και γεωστρατηγικής, προέβη σε μία σειρά από παραινέσεις αναφορικά με τα ζητήματα που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.
Αντικείμενο ανάλυσης, μεταξύ άλλων, αποτέλεσε η επιθετική και αναθεωρητική συμπεριφορά της Τουρκίας, με τον πρώην πρωθυπουργό να σημειώνει με νόημα πως “πλάνες και αυταπάτες στα εθνικά θέματα ούτε επιτρέπονται ούτε συγχωρούνται”.
”Σφάλλουν λοιπόν σύμμαχοι και εταίροι, ή ακόμα χειρότερα εν επιγνώσει τους υποκρίνονται, όταν στο όνομα της συγκράτησης της Τουρκίας στο δυτικό στρατόπεδο, υποχωρούν στις απαιτήσεις της. Ειδικά μάλιστα όταν αυτό παίρνει την μορφή συστάσεων και πιέσεων προς την Ελλάδα και την Κύπρο να υποκύψουν στις αξιώσεις της. Ακόμα χειρότερα όταν πρόκειται για μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού με την στάση τους αυτή βάναυσα παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και την αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πλάνες και αυταπάτες στα εθνικά θέματα ούτε επιτρέπονται ούτε συγχωρούνται”, σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός και προσέθεσε:
”Προς την Τουρκία, αλλά και όσους ευνοούν μια συμβιβαστική λύση – πακέτο επί όλων των θεμάτων που μονομερώς έχει αυτή εγείρει, οι καθαρές εξηγήσεις και η αποφασιστικότητα είναι η μόνη ενδεδειγμένη απάντηση. Μια και μοναδική είναι η διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία, η οριοθέτηση της ΑΟΖ και συνακόλουθα της υφαλοκρηπίδας, που επιλύεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, και ειδικότερα το ισχύον Δίκαιο της Θάλασσας. Ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και ακεραιότητας, μονομερή δικαιώματα κυριαρχίας ερειδόμενα στο Διεθνές Δίκαιο και το αυτονόητο δικαίωμα αμυντικής θωράκισης των νησιών έναντι εμφανούς απειλής δεν είναι αντικείμενα διαπραγμάτευσης, συμβιβασμού ή υποχώρησης.”
Τέλος σημείωσε: ”Υποχωρήσεις σε ηγεμονικές βλέψεις και παροτρύνσεις τρίτων ή ασαφή μηνύματα που ενδέχεται να εκληφθούν ως διάθεση ενδοτικότητας, απλώς θαμπώνουν την πραγματικότητα και οδηγούν σε μεγαλύτερη ένταση ή και ανοιχτή κρίση. Ο κατευνασμός υπήρξε κατά κανόνα ο προθάλαμος των συγκρούσεων”.
Στην... πιάτσα πάντως (όχι αδίκως) η τοποθέτηση Καραμανλή εκλαμβάνεται ως μία τάση του να ασκήσει εμμέσως πλην σαφώς κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τον τρόπο που χειρίζεται την εξωτερική της πολιτική.
Αντίστοιχα... ''μαθήματα'' στον Κυριάκο Μητσοτάκη προσπάθησε στο πρόσφατο παρελθόν να πραγματοποιήσει άλλος ένας πρώην πρωθυπουργός, ο Αντώνης Σαμαράς.
Ωστόσο, η διπλωματική πολιτική της κυβέρνησης είναι τοις πάσι πως πλάθεται και διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια εξ ολοκλήρου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη του οποίου το... αυτί δύσκολα ''ιδρώνει'' με αντίστοιχες παρεμβάσεις των προκατόχων του.