Κρίσιμο το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους
Η ενεργειακή κρίση κρέμεται σαν ''Δαμόκλειος Σπάθη'' πάνω από το οικονομικό επιτελείο. Περίπου τρία χρόνια μετά την έλευση της πανδημίας της COVID-19, και η ελληνική οικονομία, έπειτα από το ''βάσανο'' των μνημονίων, δοκιμάζεται και πάλι.
Από την λαίλαπα του κορωνοϊού, η Ελλάδα -σε οικονομικό επίπεδο- βγήκε αλώβητη. Το ίδιο ''ατσαλάκωτη'' βγήκε και μετά το επτάμηνο της ενεργειακής κρίσης εντός του 2022. Πλέον, ερωτηματικό αποτελεί τι θα συμβεί το νέο έτος, και κατά πόσο η ελληνική οικονομία θα διατηρήσει θετικό πρόσημο στους ρυθμούς ανάπτυξης της.
Επί του θέματος τοποθετήθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης. Ο κ. Γεωργιάδης ο οποίος εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στα Βραβεία Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας – Growth Awards 2022 της Eurobank και της Grant Thornton τόνισε επίσης πως «πιστεύουμε ότι με συντονισμένη προσπάθεια και σοβαρότητα θα ξεπεράσουμε περίπου το 2% σε ανάπτυξη και το 2023, παρά τον πόλεμο».
«Η αβεβαιότητα η οποία χτυπάει με ιδιαίτερη σφοδρότητα την Ευρώπη, αποκλείεται να μην επηρεάσει το 2023 και τη δική μας οικονομία. Θα ήταν οξύμωρο και αντιφατικό να πιστέψουμε ότι μπορεί οι πελάτες μας να είναι σε κρίση και εμείς να περνάμε καλά. Είναι σίγουρο ότι το 2023 θα είναι μία χρονιά πιστεύουμε ακράδαντα όχι υφέσεως για την Ελλάδα. Οι θετικοί όμως αυτοί ρυθμοί δεν θα έχουν σύγκριση με τους φετινούς, δεν θα είναι στα φετινά ύψη. Θα είναι αρκετά χαμηλότερα», ανέφερε.
Ο κ. Γεωργιάδης στάθηκε στην έρευνα του Economist για το επιχειρηματικό περιβάλλον, σύμφωνα με την οποία «η Ελλάδα ανακηρύχθηκε πρώτη σε όλο τον κόσμο σε βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος από το 2019, από την έναρξη δηλαδή της θητείας της κυβερνήσεως Μητσοτάκη, μέχρι σήμερα ανεβαίνοντας συνολικά 16 θέσεις στο σχετικό πίνακα της παγκόσμιας κατάταξης».