''Εχει εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια''
NEWSROOM - 24/02/22
Το φλέγον ζήτημα της ουκρανικής κρίσης και το επακόλουθο της ενέργειας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Ρουμάνο ομόλογό του, Νικολάε Τσιούκα, στο Βουκουρέστι.
Στις δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε με σκληρή γλώσσα για τις ενέργειες της Ρωσίας:
«Η απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, να αναγνωρίσει τη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας από τις αυτοπροσδιοριζόμενες δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ και η αποστολή στρατευμάτων σε ουκρανικό έδαφος είναι κινήσεις που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και της Συμφωνίες του Μινσκ είναι εκφράσεις αναθεωρητισμού.
Καταδικάζουμε απερίφραστα πρωτοβουλίες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες και ως κράτη-μέλη της ευρωπαϊκής ένωσης και του ΝΑΤΟ συντονιζόμαστε με τους εταίρους μας ώστε η αντίδρασή μας να μην είναι μόνο εκείνη αλλά να είναι και ουσιαστική. Θεμελιώδης αρχή της εξωτερικής πολιτική της Ελλάδος είναι ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών.
Τα τελευταία γεγονότα θέτουν ασφαλώς ζητήματα διεθνούς ασφάλειας και αμφισβήτησης συνόρων και συνιστά οποία η παγκόσμια κοινότητα και η ευρωπαϊκή μας οικογένεια καλείται να απαντήσει.
Με την ουκρανική κρίση εγείρονται και πρόσθετες προκλήσεις όπως η ενεργειακή επάρκεια στην πατρίδα μας έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η τροφοδοσία της χώρας σε φυσικό αέριο να παραμείνει ασφαλής και να συνεχίζεται απρόσκοπτα. Είναι χρέος μας να διευρύνουμε όχι μόνο τις πηγές ενέργειας ως προς την παραγωγή τους αλλά και την τροφοδοσία του μας βραχυπρόθεσμα σε φυσικό αέριο μειώνοντας την εξάρτηση μας από την Ρωσία».
Καταλήγοντας ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν παρέλειψε να στείλει έμμεσο μήνυμα στην Τουρκία μετά το νέο κρεσέντο απειλών και εμπρηστικών δηλώσεων στελεχών της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας:
«Η Αθήνα κράτα πάντα κλειστή την πόρτα των απειλών, αλλά πάντα κρατάει ανοιχτό το παράθυρο του διαλόγου. Το εργαλείο για να λύνουμε τις διαφορές μας είναι το Διεθνές Δίκαιο δεν είναι ο ιστορικός αναθεωρητισμός δεν είναι η προβολή ισχύος αλλά δεν είναι αυτός ο τρόπος προκειμένου να εγγυηθούμε τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή μας».