Σαφής και ξεκάθαρος ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μετά τις νέες προκλητικές δηλώσεις του ομολόγου του της Άγκυρας
NEWSROOM
Με σκληρή γλώσσα και θέτοντας τα δεδομένα στην πραγματική τους βάση απάντησε ο Νίκος Δένδιας στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος πήρε τη σκυτάλη των προκλήσεων μετά τους Σουλεϊμάν Σοϊλού και Κεμάλ Κιλιντζάρογλου, κάνοντας λόγο για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου από την Ελλάδα, η οποία – όπως υποστήριξε- βυθίζει τις βάρκες που μεταφέρουν μετανάστες, ενώ έβαλλε τόσο κατά του “Frontex”, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατηγορώντας τους για μεροληψία υπέρ της Αθήνας.
Με δήλωσή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ από τη Ρώμη που μεταξύ άλλων αποτέλεσε τον δεύτερο σταθμό της «περιοδείας» προώθησης της υποψηφιότητας της χώρας μας για το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών την περίοδο 2025-26, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν είναι σε θέση να παραδίδει μαθήματα:
«Δεν έχω διαβάσει τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού και θα τηλεφωνήσω στον φίλο και ομόλογό μου, για να μου πει τι του είπε ο Τούρκος υπουργός. Όμως, θέλω να είμαι σαφής το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη η Ελλάδα, είναι διδάγματα και διδαχές από την Τουρκία για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για χειρισμό του μεταναστευτικού. Η Τουρκία, επαναλαμβάνω η Τουρκία, είναι αυτή η οποία εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό και χρησιμοποίησε τους μετανάστες σαν όπλο εκβιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας. "Δεν δικαιούται, λοιπόν, διά να ομιλεί", για να θυμίσουμε μια παλιά φράση».
Ο 62χρονος Κερκυραίος νομικός στο επάγγελμα κορυφαίος υπουργός, ο οποίος κάθισε για πρώτη φορά στα βουλευτικά έδρανα τον Μάρτιο του 2004, ενώ πέρα από τη θητεία σε πολλά υπουργεία έχει υπηρετήσει και ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, μίλησε επίσης και για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε στην ιταλική πρωτεύουσα:
«Eίχα την ευκαιρία να βρεθώ σήμερα στη Ρώμη και, καταρχήν, να συναντηθώ με την κυρία Γουίλιαμς, την ειδική σύμβουλο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη. Κάναμε μια εκτενή συζήτηση και μια πλήρη ανάλυση της κατάστασης στη Λιβύη σήμερα. Στη συνέχεια, επισκέφθηκα τον διευθυντή του “World Food Program” και είχα την ευκαιρία να του εγχειρίσω επιταγή για να χρησιμοποιηθεί για επισκευές, στο λιμάνι της Βεγγάζης. Ένα χώρο για τον οποίο η Ελλάδα έχει ζωτικό ενδιαφέρον. Θυμίζω ότι βρίσκεται λιγότερο από είκοσι λεπτά πτήσης από την Κρήτη.
Είχα επίσης την ευκαιρία να συναντηθώ με τριάντα πέντε πρέσβεις αφρικανικών, ασιατικών και νοτιοαμερικανικών χωρών, οι οποίοι είναι διαπιστευμένοι στην Ελλάδα, για να μπορέσω να τους εξηγήσω και τις πάγιες ελληνικές θέσεις στα εθνικά θέματα, αλλά και για να ζητήσω την ψήφο των χωρών τους, όσων μέχρι σήμερα δεν έχουν δεσμευθεί, για την εκστρατεία μας για εκλογή στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για την περίοδο 2025-2026».