Ύψωσε τους τόνους ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ - Τι δήλωσε για το αίτημα εκλογών;
NEWSROOM | 21/01/22
Λάβρος κατά του πρωθυπουργού εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση εναντίον του σε όλα τα μέτωπα.
Με συνέντευξη που παραχώρησε στο “Kontra Channel” ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε επικίνδυνη την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ζητώντας παράλληλα άμεση προσφυγή στις κάλπες και επισημαίνοντας τα μηδενικά περιθώρια συνεννόησης.
Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού εξέφρασε την ανησυχία του για την εξωτερική πολιτική της χώρας, διευκρίνισε την πρόταση τροποποίησης του καταστατικού του κόμματός του και μίλησε για τον νεοεκλεγέντα στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη:
«Τι συνεννόηση να κάνουμε; Επάνω στα ερείπια; Τώρα η μόνη διέξοδος για τη χώρα είναι η λαϊκή ετυμηγορία. Η μόνη διέξοδος είναι να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που ήταν κυβέρνηση κυνική και αλαζονική, για να δει άσπρη μέρα και προοπτική ο τόπος… Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα συνεννόησης απέναντι σε μία κυβέρνηση που έχει μία ρητορική διχαστική. Όταν βγαίνει ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και μιλά με όρους πρωτοφανείς ότι είμαστε ναζί, ότι ακολουθούμε την γραμμή του Γκέμπελς, τι συνεννόηση να υπάρξει σε αυτό το κλίμα;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δίκιο σε αυτό που είπε ότι μας χωρίζει άβυσσος. Ναι είναι άβυσσος, εγώ δεν ήμουν γόνος ούτε πλούσιας ούτε πολιτικής οικογένειας, να έχω πατέρα πρωθυπουργό ή να προέρχομαι από πολιτικό τζάκι. Εγώ ήμουν ένας μαθητής στο δημόσιο Λύκειο, στο Πολυκλαδικό Αμπελοκήπων. Εκείνος όλη του την ζωή πέρασε στα πούπουλα. Είχε σαν στόχο προσωπικό και οικογενειακό να γίνει πρωθυπουργός γιατί έχουν οικογενειακή παράδοση, να κυβερνάνε την χώρα. Εγώ είμαι αυτοδημιούργητος, εκείνος μας είπε ότι κόλλησε ένσημο όταν ο πατέρας του ήταν πρωθυπουργός, τα βρήκε όλα έτοιμα στην ζωή του.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δίστασε να έλθει στο Κοινοβούλιο και να αναφερθεί με ψέματα τα οποία σπιλώνουν την μνήμη ενός ανθρώπου που δεν είναι εν ζωή για να του απαντήσει, του πατέρα μου και συνέδεσε την ιστορία μου με την οικογενειακή ιστορία που δεν ήταν γνωστή, με ψεύτικες αναφορές.
Εμείς δεν ασχοληθήκαμε με την οικογένειά του ποτέ, ασχοληθήκαμε όμως με αυτό που δικαιούμαστε ως αντιπολίτευση. Γιατί όταν είσαι δημόσιο πρόσωπο και καταθέτεις πόθεν έσχες και συμπεριλαμβάνεται και η σύζυγός σου, οφείλεις το πόθεν έσχες να ανταποκρίνεται στην νομιμότητα, οφείλεις να μην υποκρύπτεις εισοδήματα. Αυτό δεν είναι ότι ασχολούμαστε με την οικογένεια, αν είμαστε σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα αυτό θα ήταν θέμα παραίτησης του πρωθυπουργού. Η αντιπαράθεσή μου με τον κ. Μητσοτάκη είναι πολιτική, πολιτικά τον αντιμετώπισα και θα συνεχίσω να τον αντιμετωπίζω.
Θέλω να είμαι έντιμος απέναντί στον Νίκο Ανδρουλάκη. Δεν του έχει δοθεί ακόμη η δυνατότητα, είναι στα πρώτα του βήματα, μετράει τις πατημασιές του. Περνάει μία περίοδο μέλιτος, και εγώ το έχω περάσει αυτό. Όταν εκλέχτηκα πρόεδρος εκτοξεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στο 18% και ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν στο 17%. Η δυσκολία είναι όταν θα βρεθείς αντιμέτωπος με τα προβλήματα, οι θέσεις που θα πάρεις επάνω σε αυτά. Την δική μου ιστορία την γνωρίζετε, λίγο μετά έγιναν ευρωεκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε στο 4% και το ΠΑΣΟΚ στο 40%. Για τον κ. Ανδρουλάκη και το ΚΙΝΑΛ τα δύσκολα είναι μπροστά».
Προσπάθεια καπήλευσης του λαϊκού συναισθήματος και εξαπάτησης του κόσμου χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τη στάση της Νέας Δημοκρατίας στη Συμφωνία των Πρεσπών, υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν είναι απομονωμένη, τονίζοντας ότι από την πολιτική της Ελλάδας απουσιάζει η στρατηγική. Εκτίμησε συγχρόνως ότι η Συμφωνία με τη Γαλλία είναι χωρίς ανταλλάγματα, αποδίδοντας κομματική εκμετάλλευση στην τελετή παραλαβής των μαχητικών “Rafale”:
«Ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει και ο κόσμος που ψήφισε ΝΔ ότι η διαμαρτυρία και η αντίσταση της ΝΔ στην Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μία προσπάθεια να εκμεταλλευτεί το συναίσθημα του κόσμου και ήταν μία προσπάθεια ακραίας πολιτικής εξαπάτησης. Ότι ο κ. Μητσοτάκης κράτησε μία στάση απαράδεκτη, μία στάση εργαλειοποίησης ενός ζητήματος για να βγει πρωθυπουργός έχει καταγραφεί.
Η Τουρκία δεν είναι απομονωμένη, ο Ταγίπ Ερντογάν κλιμακώνει τις προκλητικές του ενέργειες, ενώ η χώρα μας δεν έχει στρατηγική. Τόσο με την Γαλλία όσο και με την αμυντική συμφωνία με τις Η.Π.Α. τα δώσαμε όλα για πρώτη φορά, όσα μας ζητήσανε και όσα δεν μας ζήτησαν χωρίς ανταλλάγματα και έρχεται ο σύμμαχος και αντί να μας επιβραβεύσουν βγάζουν το non paper για τον “East Med” και το δικαιολογούν με το ότι δημιουργεί εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή. Είναι μία μεγάλη ήττα.
Αυτό που έγινε στην παραλαβή των “Rafale” ήταν πρωτοφανές. Μικροπρέπεια, είναι η εθνική καπηλεία και όχι να αντιδρά ο πολιτικός κόσμος στην καπηλεία. Μικροπρέπεια είναι να βγάζεις σποτάκι για τα “Rafale” με το σήμα της Νέας Δημοκρατίας. Είναι ένας συνδυασμός κιτς αισθητικής με την προσπάθεια κομματικής εκμετάλλευσης σε ένα εθνικό θέμα. Η εθνική στρατηγική πρέπει να απαντήσει στο τι θέλουμε στις σχέσεις με την Τουρκία. Θέλουμε να πάμε σε έναν διαρκή ανταγωνισμό εξοπλισμών δίχως τέλος ή να έχουμε αξιόμαχο στράτευμα αλλά και το σθένος και την αποφασιστικότητα να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα».
Σχετικά με τις αλλαγές στο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε, δίνοντας απάντηση σε όσα ακούστηκαν από στελέχη της παράταξης περί προσπάθειας δημιουργίας αρχηγικού κόμματος:
«Είναι μία πολύ μελετημένη προσπάθεια να αλλάξουμε το μοντέλο της κομματικής λειτουργίας. Είναι μία απόφαση που την επεξεργάζομαι και την συζητώ εδώ και αρκετούς μήνες σε σχέση με τις εξελίξεις στο κομματικό φαινόμενο και στην πολιτική εκπροσώπηση στην Ευρώπη και στη Αμερική. Οι αλλαγές που προτείνουμε είναι πολύ καινοτόμες και τολμηρές. Όχι μόνο σε ότι αφορά την εκλογή του αρχηγού και της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και στο θέμα της ψηφιακής λειτουργίας του κόμματος, στο θέμα της ισότητας των δύο φύλων. Πολύ σημαντική τομή είναι η ενίσχυση της συμμετοχικής δημοκρατίας. Τα μέλη να μην είναι απλά χειροκροτητές αλλά συνδιαμορφωτές των αποφάσεων. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μία νέα σχέση του πολίτη με την πολιτική. Το δικό μας μοντέλο δίνει αξία και δύναμη στα μέλη του κόμματος, στην άμεση δημοκρατία και στην συμμετοχή. Το να πηγαίνει ο ψηφοφόρος της ΝΔ και να ψηφίζει για αρχηγό στο ΚΙΝΑΛ ή του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δημοκρατία, είναι παραβίαση της δημοκρατίας. Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κόμμα που τα μέλη θα είναι ισχυρά, θέλουμε να απλοποιήσουμε την διαδικασία εγγραφής μελών και να αυξήσουμε τον αριθμό των μελών. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει ένα κόμμα πολύ πιο μαζικό και με ποιότητα δημοκρατίας.
Αν ήθελα να κάνω το κόμμα αρχηγικό, δεν θα δημιουργούσα συνθήκες αναβάθμισης της Κεντρικής Επιτροπής. Θα έλεγα ο πρόεδρος από τον λαό και η ΚΕ από ένα στενό όργανο. Δεν κάνω αυτό. Πιστεύω στην αξία και στην σημασία των ηγετών όσο αυτοί παίρνουν δύναμη από την ίδια τη βάση της κοινωνία, από τον λαό. Δεν πιστεύω στους ηγέτες που επιβάλλονται με διατάγματα. Αν ήθελα κάτι τέτοιο σας διαβεβαιώνω ότι θα το είχα κάνει. Όσο για το αν θέλω να διώξω κάποιους από δίπλα μου και αυτό αν ήθελα θα το είχα κάνει».
Καταλήγοντας στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στις αξιώσεις της κυβέρνησης για λήψη μέτρων κατά του Παύλου Πολάκη, καλώντας τον πρωθυπουργό να κοιτάξει στο εσωτερικό του κόμματός του:
«Η Νέα Δημοκρατία παράγει περισσότερο Πολάκη από όσο μπορούμε να καταναλώσουμε. Ο κ. Πολάκης είναι ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάποια που κάνει συμφωνώ, σε κάποια διαφωνώ, κυρίως στην εκφορά του λόγου. Όσο βρίσκεται σε ένα συντεταγμένο πλαίσιο λειτουργίας δεν έχει σημασία αν κάποιος συμφωνεί ή όχι. Δεν έχει νόημα αυτό που κάνει η Νέα Δημοκρατία και μου ζητάει να πάρω μέτρα για τον κ. Πολάκη. Αν θέλει ο κ. Μητσοτάκης ας πάρει μέτρα για τον Κύρτσο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα, υπάρχει και ο Πολάκης και ο Δραγασάκης, υπάρχει και ο Τσίπρας και ο Τσακαλώτος. Στόχος μου είναι να γίνει ακόμη πιο πολυσυλλεκτικός».