Εξέθεσε τον βουλευτή της αντιπολίτευσης ο υπουργός Υγείας. Αναλυτικά ο διάλογος των δύο πολιτικών.
NEWSROOM
Τα ξίφη τους στο πλαίσιο της κόντρας που έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με αφορμή τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα για τις ΜΕΘ, διασταύρωσαν στη Βουλή οι Θάνος Πλεύρης και Παύλος Πολάκης.
Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του από το βήμα του Κοινοβουλίου στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό της νέας χρονιάς, ο υπουργός Υγείας έστρεψε τα βέλη του προς τον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον για υποκρισία, ενώ παρέθεσε και τα αριθμητικά δεδομένα σχετικά με το μέτρο της υποχρεωτικότητας στους άνω των εξήντα ετών που συνοδεύεται με την απειλή επιβολής διοικητικού προστίμου, επιχειρώντας να καταδείξει ότι έχει συμβάλει ώστε δεκάδες χιλιάδες πολίτες να πάρουν την απόφαση για να θωρακίσουν τον οργανισμό τους έναντι του κορωνοϊού.
Ο διάλογος μεταξύ του υπουργού Υγείας και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ είναι ενδεικτικός:
Πλεύρης: Θέλω να πάρω μία ενδεικτική ημερομηνία. Ακούω εσάς συνολικά να λέτε ότι για κάθε άνθρωπο, ο οποίος δεν βρίσκεται σε κλίνη ΜΕΘ, είναι υπεύθυνος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έχω ακούσει τον εκπρόσωπο τύπου σας να το λέει συνέχεια. Επειδή πρέπει να μιλάμε συγκεκριμένα αναφέρομαι: Στις 16 Ιανουαρίου: 78 ασθενείς εκτός ΜΕΘ, διασωληνωμένοι και περιμένουν. Θεωρείτε ότι έχει ευθύνη η Κυβέρνηση για αυτό το πράγμα; Πείτε μου. Θεωρείτε ότι έχει ευθύνη;
Πολάκης: Πάντα έχει ευθύνη αυτός που κυβερνάει.
Πλεύρης: Σωστά. Έτσι ακριβώς είναι κύριε Πολάκη. Γιατί αυτό είναι στις 16 Ιανουαρίου του 2017, οπότε εσείς ήσασταν υπεύθυνος που ήταν 78 άτομα εκτός ΜΕΘ. Το καταθέτω στα πρακτικά. Είδατε; Είπατε πάντα αυτός που κυβερνά είναι υπεύθυνος. 78 άτομα εκτός ΜΕΘ στις 16 Ιανουαρίου του 2017.
Είστε υπεύθυνοι για τις αναμονές και τις λίστες ΜΕΘ σε περίοδο προ πανδημίας και κάνετε κριτική σε εμάς όταν χώρες με καλύτερο σύστημα από το δικό μας αναγκάζονται να κάνουν διακομιδές στο εξωτερικό αλλά κανείς δεν τους κατηγορεί γι αυτό.
Ποια είναι η ψυχή μελέτης; Ότι δεν πρέπει να φτάσει ο άλλος σε αυτή την κατάσταση και για να μη φτάσει πρέπει εμβολιαστεί. Αντί να δοθεί εκεί ο αγώνας, καταψηφίσατε το μέτρο! Καταψηφίσατε και την υποχρεωτικότητα στο υγειονομικό προσωπικό, καταψηφίσατε όλη την προσπάθεια και κάνετε τώρα κριτική. Η πραγματικότητα είναι ότι έχει γίνει μεγάλος αγώνας, γνωρίζοντας το πρόβλημα της μεγάλης πίεσης, και, ναι, έχουμε και κλίνες εκτός ΜΕΘ. Άλλες κλίνες που μπαίνουν μόνιτορ και αναπνευστήρας... Προσπαθούμε να έχουμε καλύτερη υποστήριξη. Σε όλους τους πολίτες εν μέσω πανδημίας δόθηκε δυνατότητα πρόσβασης με δυσκολίες και μεγάλο αγώνα του προσωπικού
Η μελέτη μας δείχνει κάτι αυτονόητο, ότι προφανώς όταν πιέζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας αυξάνονται οι διασωληνωμένοι, είναι πολύ πιο δύσκολη η διαχείριση. Αυτό το λέει, και φυσικά έτσι είναι πεντακόσιες ογδόντα χιλιάδες συμπολίτες μας άνω των εξήντα δεν είχαν πάει να εμβολιαστούν.
Βάλαμε την υποχρεωτικότητα με το διοικητικό πρόστιμο. Το καταψηφίσατε και μιλήσατε για αποτυχημένο μέτρο. Σας λέω, κύριοι συνάδελφοι, τα σημερινά στοιχεία. Εκατόν δέκα εννέα χιλιάδες έχουνε κλείσει ραντεβού και άλλοι είκοσι χιλιάδες έχουν αιτηθεί κατ’ οίκον από αυτούς τους πεντακόσιες ογδόντα χιλιάδες. Πετυχαίνει ή δεν πετυχαίνει το μέτρο; 140.000 πάνε να εμβολιαστούν στους 580.000 που ήταν ανεμβολίαστοι.