Μερικά συμπεράσματα μετά την διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ
Κείμενο: Ολίβια Δανέζη
Ας μην γελιόμαστε, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του, όλοι θεωρήσαμε πως ή θα κέρδιζε, ή θα έχανε στο νήμα.
Το χθεσινοβραδινό αποτέλεσμα, είναι σοκαριστικό. Οφείλουμε να σκεφτούμε τι σήμαινε για το ΠΑΣΟΚ και για το πολιτικό σκηνικό γενικότερα η υποψηφιότητα του.
Ένας πρώην πρωθυπουργός της χώρας, ένας πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ένας πρώην υπουργός κρίσιμων χαρτοφυλακίων, αναμετρήθηκε για την ηγεσία ενός κόμματος του 8%, έχοντας απέναντι του πρόσωπα που δεν είχαν επ ουδενί την δική του εμπειρία και το δικό του βαρύ βιογραφικό.
Στον δεύτερο γύρο, κλήθηκε να αντιμετωπίσει έναν ανθυποψήφιο νεαρής ηλικίας με σχετικά περιορισμένη πολιτική εμπειρία. Ο ίδιος μάλιστα, με τις δηλώσεις του μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου, τον υποτίμησε ολοφάνερα.
Υποστήριζε πως δεν γνωρίζει τις θέσεις του, αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί πως είναι πολιτικός δίχως απόψεις και ατζέντα, χαρακτηρίζοντας τον και ως ‘’άκαπνο’’. Έφτασε μάλιστα στο σημείο, μερικά 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες χθες το πρωί, να υποστηρίξει πως έγινε και απόπειρα…. νοηθείας την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου, αναδιπλώνοντας τους ισχυρισμούς του όταν αντιλήφθηκε το μέγεθος της κατηγορίας που εξαπέλυσε.
Με όλα αυτά στην εξίσωση, η κοινή λογική έλεγε πως χθες θα βλέπαμε μία μεγάλη μάχη. Και όχι μία αναμέτρηση που θα είχε νικητή σχεδόν μισή ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης.
Ο Γιώργος Παπανδρέου χθες δεν ηττήθηκε. Αποδοκιμάστηκε. Ο αντίπαλος του πέτυχε το απίστευτο 67%, φλερτάροντας με το 70%. Έχοντας δεχθεί τόσο μεγάλη κριτική, και έχοντας απέναντι του έναν αντίπαλο τέτοιου μεγέθους και κύρους.
Χθες, ο Γιώργος Παπανδρέου έλαβε ένας σαφές μήνυμα από την βάση του ίδιου του κόμματος που κάποτε ηγούνταν. Ένα μήνυμα το οποίο μάλλον δεν το είχε συνειδητοποιήσει, διότι αν το είχε λάβει, δεν θα έπαιρνε καν μέρος στην εσωκομματική διαδικασία του ΚΙΝΑΛ.
Η φυγή του το 2011 από την κυβέρνηση του, και από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, και ο παθητικός τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε την κρίση του 2009, αποτέλεσαν την ‘’ταφόπλακα’’ της πολιτικής του καριέρας.
Σχεδόν 1,5 μήνα τώρα προσπαθούσε να αποδείξει πως διέθετε την δυνατότητα να κάνει ξανά το ΠΑΣΟΚ μεγάλο κόμμα. Χθες όμως, δεν μπόρεσε να πείσει ούτε 4 στους 10 ψηφοφόρους του ιδίου του κόμματος του.
Χθες λοιπόν ο Γιώργος Παπανδρέου δέχθηκε μία μεγάλη… κόκκινη κάρτα. Μαζί του, και το σχέδιο για ‘’προοδευτική διακυβέρνηση συνεργασίας’’, το οποίο και αποτέλεσε σημαία της προεκλογικής του εκστρατείας.