Τι ανέφερε ο υπουργός Άμυνας
NEWSROOM - 30/11/21
Η αποστολή ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στην εμπόλεμη ζώνη του Σαχέλ και η αποτίμηση της συμφωνίας με την Γαλλία στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, αποτέλεσαν τα κυριότερα σημεία της εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης που παραχώρησε ο υπουργός Άμυνας στην Όλγα Τρέμη.
Συνομιλώντας με την πολύπειρη και με μακρόχρονη παρουσία στο χώρο, δημοσιογράφο και οικοδέσποινα της εκπομπής “Meeting Point” του “Newsbomb.gr”, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε επίσης στην οικονομική κρίση που μαστίζει την Τουρκία ενώ μίλησε και για τη θωράκιση της χώρας μας στον εξοπλιστικό τομέα:
«Σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να επιτεθεί και ζητήσουμε βοήθεια από τη Γαλλία, στη βάση της στρατιωτικής συμφωνίας που έχουμε υπογράψει, τότε οι γαλλικές δυνάμεις θα είναι εκεί. Αν και δεν είναι απαραίτητο να πάμε στο Σαχέλ, έχει διατυπωθεί αίτημα από τη γαλλική πλευρά και οφείλουμε να συνδράμουμε. Ήδη η Ελλάδα εξετάζει την αποστολή της πρώτης ομάδας μάχιμων στρατιωτικών στη ζώνη του Σαχέλ. Δεν πρόκειται για στρατιωτικούς συμβούλους, τέτοιους έχουμε ήδη στην περιοχή, πρόκειται για μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, μάχιμα.
Η κατάσταση στη γειτονική χώρα, με την οικονομική κρίση να μαστίζει τους πολίτες και τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να επιμένει στην αναθεωρητική πολιτική του αναγκάζει την Ελλάδα να βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση. Μία Τουρκία στριμωγμένη είναι πιο απρόβλεπτη και πιο επικίνδυνη. Για το λόγο αυτό εμείς κάνουμε τη δουλειά όσο το δυνατόν καλύτερα σε κάθε πεδίο. Το θέμα της εργαλειοποίησης του προσφυγικού από αυταρχικούς ηγέτες – όπως ο Ερντογάν - δεν έχει σταματήσει να απασχολεί ούτε την Ελλάδα και πρέπει να αντιμετωπιστεί με αυστηρότητα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δεν κάνουμε κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία. Έχουμε κοστολογημένο σχέδιο βάσει των αναγκών των τριών Κλάδων. Είναι η πρώτη φορά που ακόμα και η ίδια η κοινωνία ζητά από την κυβέρνηση να ξοδέψει χρήματα για την Άμυνα, αντιλαμβανόμενη τις αυξημένες ανάγκες που έχουν προκύψει. Ναι, το οικονομικό κόστος είναι μεγάλο, αλλά τρέχουμε να καλύψουμε και το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ετών».
Ο 56χρονος νομικός στο επάγγελμα πολιτικός, ο οποίος κάθισε για πρώτη φορά στα βουλευτικά έδρανα τον Σεπτέμβριο του 2007, ενώ επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά είχε διατελέσει υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τη συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων με την Πολιτεία απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού:
«Υπάρχει σαφές πλάνο «θωράκισης» του Στρατεύματος. Ο Στρατός είναι μια καλοδουλεμένη μηχανή. Από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, στρατιωτικά εργοστάσια, στρατιωτικά νοσοκομεία, Μέσα και προσωπικό προσφέρουν πολύτιμη και πολυεπίπεδη βοήθεια στην Πολιτεία, στον αγώνα κατά της πανδημίας».