Γιατί η περίπτωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη αποτελεί τον μεγάλο ''πονοκέφαλο'' του επικείμενου ανασχηματισμού;
Του Σάββα Παυλίδη
Θέμα χρόνου αποτελεί με βάση το ρεπορτάζ η τέλεση του ανασχηματισμού, με τον πρωθυπουργό να κάνει τις τελικές του σκέψεις αναφορικά με τα πρόσωπα που θα απομακρυνθούν αλλά και εκείνα που θα ενταχθούν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει αύριο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα πρόγραμμα του είναι ιδιαιτέρως πιεσμένο, με αποτέλεσμα άπαντες να προβλέπουν πως η ανακοίνωση του ανασχηματισμού και η ορκωμοσία των νέων στελεχών, είναι θέμα 24ωρων.
Η αιτία της απόφασης του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε αλλαγές του κυβερνητικού σχήματος, είναι διττή. Πρωτίστως θέλει να ανανεώσει το προφίλ της κυβέρνησης και να σηματοδοτήσει την έναρξη μίας νέας περιόδου. Δευτερευόντως θέλει να περάσει στην κοινωνία το μήνυμα πως η πρόσφατη περιπέτεια με τις πυρκαγιές μετέδωσε στην κυβέρνηση το μήνυμα πως χρειάζονται αλλαγές.
Διαβάζοντας κάποιος τις παραπάνω γραμμές, θα έχει σίγουρα σχηματίσει μία εικόνα αναφορικά με τα πρόσωπα που ενδεχομένως από αύριο να μην βρίσκονται στην θέση τους. Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να μεταφέρει ευθύνες αναφορικά με τα πύρινα μέτωπα που έπληξαν τη χώρα, τότε δύο πρόσωπα θα βρεθούν στο κάδρο: ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης και ο Νίκος Χαρδαλίας.
Ο δεύτερος, δύσκολα να ''χάσει'' την θέση του στο κυβερνητικό σχήμα. Έχει μία εξαιρετική σχέση με τον πρωθυπουργό, και έχει διαχειριστεί εδώ και δύο χρόνια πολλά και διαφορετικά ανοιχτά μέτωπα, τα περισσότερα εξ' αυτών με απόλυτη επιτυχία. Θα ήταν άδικο να πιστωθεί τα όσα συνέβησαν με τις πυρκαγιές, ειδικά από την στιγμή που χειρίστηκε υποδειγματικά τις εκκενώσεις των οικισμών που κινδύνεψαν από τις φλόγες. Εντούτοις, το θέμα της υγείας του δεν αποκλείεται να ''πείσει'' τον Κυριάκο Μητσοτάκη απλά να τον μεταφέρει σε άλλο υπουργείο. Μάλιστα σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες αυξάνονται οι πιθανότητας για αναβάθμιση του Νίκου Χαρδαλιά σε θέση υπουργού. Το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει, αν επιβεβαιωθεί το συγκεκριμένο σενάριο, είναι άγνωστο.
Το μεγάλο κεφάλαιο πάντως του επικείμενου ανασχηματισμού, είναι άλλο. Ο λόγος για τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη, έναν υπουργό που σίγουρα γύρω από το όνομα του, έχει δημιουργηθεί ένας μεγάλος κύκλος συζητήσεων. Το πολύ εύκολο για τον πρωθυπουργό θα ήταν να τον απομακρύνει. Ουδεμία συνέπεια δεν θα είχε η κίνηση του αυτή. Προερχόμενος από άλλο πολιτικό χώρο, δεν επρόκειτο να δημιουργούσε πρόβλημα στο εσωτερικό της ΝΔ. Αντιθέτως πολλοί από την Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος θα χαίρονταν με την απομάκρυνση του. Συγχρόνως, δείχνοντας του ''κόκκινη κάρτα'', ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ικανοποιούσε και το λαικό αίσθημα όλων εκείνων που θεωρούν τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ως έναν εκ των υπευθύνων για τις καταστροφικές πυρκαγιές του εφετινού καλοκαιριού.
Όμως, μόνο απλά δεν είναι τα πράγματα. Η επιλογή του Μιχάλη Χρυσοχοίδη για αυτήν την θέση τον Ιούλιο του 2019 δεν ήταν τυχαία, ούτε βασίστηκε μονάχα στην εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού στο πρόσωπο του. Ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ αποτελεί τον συνδετικό κρίκο που ενώνει την ΝΔ του σήμερα με τον χώρο του κέντρου. Έναν χώρο στον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επενδύει πολλά, καθώς κρίνει πως αποτελεί την πολιτική δεξαμενή εκείνη που κρίνει το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.
Συγχρόνως, ο κ. Χρυσοχοίδης αποτελεί ''κόκκινο'' πανί, τόσο για το ΚΙΝΑΛ όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς για τον λόγο που προαναφέραμε. Το αφήγημα της αντιπολίτευσης θα ''έστεκε'' πολύ περισσότερο σε περίπτωση που το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποτελούνταν μονάχα από συντηρητικά κεντροδεξιά στελέχη.
Γι' αυτούς λοιπόν τους λόγους, ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης, πέραν της αποτελεσματικότητας ή μη του έργου του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με τη παρουσία του εξυπηρετεί και την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης. Για αυτό η απομάκρυνση του δεν είναι εύκολη υπόθεση. Εκτός και αν βρεθεί η χρυσή τομή μέσω της μετακίνησης του σε άλλο υπουργείο.