Μια εκδήλωση ιδιαίτερης σημασίας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 3 Ιουλίου 2025, στις 7 το απόγευμα στο πολυχώρο «ΕΒΔΟΜΟΣ» Καραγιώργη Σερβίας 4 στο Σύνταγμα, με τίτλο «Η Ελλάδα μέσα από τα μάτια των Γερμανών: Πέρα από τα στερεότυπα στις ελληνογερμανικές σχέσεις».
Η εκδήλωση προσέφερε μια γόνιμη πλατφόρμα για την αποδόμηση παγιωμένων αντιλήψεων και την ανάδειξη νέων προοπτικών συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των δύο λαών.
Σκεφτήκατε ποτέ πώς βλέπουν οι Γερμανοί την Ελλάδα
πέρα από τουριστικά καρτ ποστάλ;
Η εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε το γραφείο του Ιδρύματος Friedrich-Ebert στην Αθήνα, φέρνει στο φως τις αντιλήψεις που έχουν οι Γερμανοί πολίτες για την Ελλάδα — από το αιώνιο φως της, τον πολιτισμό και τη φιλοξενία της, έως τις πιο αθέατες πτυχές της κοινής ιστορίας. Η μελέτη, βασισμένη σε αντιπροσωπευτική έρευνα κοινής γνώμης, επιχειρεί να δώσει μια πιο σύνθετη και ολοκληρωμένη εικόνα της γερμανικής οπτικής.
Η εκδήλωση άνοιξε αυλαία στις 19:00 με θερμούς χαιρετισμούς από τη Regine Schubert, διευθύντρια του γραφείου του Ιδρύματος Friedrich Ebert (FES) στην Αθήνα, και τον Γερμανό πρέσβη στην Ελλάδα, Andreas Kindl.
Στις ομιλίες τους τόνισαν τη σημασία των σχέσεων των δύο χωρών στο πεδίο του διαλόγου και της συνεργασίας μέσα στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές γίγνεσθαι, θέτοντας παράλληλα κρίσιμα ερωτήματα γύρω από ιστορικά και οικονομικά ορόσημα που συχνά παραμένουν στη σκιά της γερμανικής δημόσιας συνείδησης: τη γερμανική κατοχή κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο,τις εντάσεις και επιπτώσεις της ευρωκρίσης
Στην εκδήλωση αυτή, τόνισε ο Γερμανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Andreas Kindl καλούμαστε να δούμε με ουσιαστική ματιά και να επεξεργαστούμε τα δύσκολα κεφαλαία της κοινής μας ιστορίας, με στόχο την οικοδόμηση μιας πιο ισορροπημένης και βιώσιμης σχέσης μεταξύ των δύο λαών.
Ο Γερμανός Πρέσβης κ. Andreas Kindl
Στην συνέχεια ακολούθησε η παρουσίαση της μελέτης από τον ερευνητή και συντονιστή ερευνητικών προγραμμάτων για τις Ελληνογερμανικές σχέσεις Ronald Meinardus του ΕΛΙΑΜΕΠ.
Ο κ. Ronald Meinardus ερευνητής και συντονιστής ερευνητικών προγραμμάτων για τις Ελληνογερμανικές σχέσεις (ΕΛΙΑΜΕΠ)
Ο Ronald Meinardus τόνισε ότι η στάση των Γερμανών απέναντι στην Ελλάδα σήμερα είναι συντριπτικά θετική, καθώς οποιοιδήποτε αρνητικοί συνειρμοί έχουν ήδη περιθωριοποιηθεί. Όπως επισήμανε, οι «σκιές του παρελθόντος», συμπεριλαμβανομένων των πιο σκοτεινών κεφαλαίων όπως η γερμανική Κατοχή, η οικονομική κρίση του 2010 δεν επηρεάζουν σημαντικά την εικόνα της Ελλάδας για την πλειοψηφία των ερωτηθέντων. Σήμερα, οι Γερμανοί βλέπουν τους Έλληνες με νέα ματιά, αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συνέχιζε τονίζοντας ποσό σημαντική είναι η ιστορία και ο πολιτισμός της, η αρχαία κληρονομιά της, τα μνημεία και η ζωντανή παράδοση της, που ενισχύουν την εικόνα μιας χώρας με διαχρονικό ρόλο στην παγκόσμια κουλτούρα.
Ο Ρόλος της στην Ευρωπαϊκή Ένωση που αναγνωρίζει την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας και αλληλεγγύης, ειδικά μετά την κρίση, με την πλειοψηφία των ερωτηθέντων να εκφράζουν θετική ή πολύ θετική γνώμη για τη Ελλάδα.
Στο σύνολό τους, αυτές οι θετικές αντιλήψεις αντικατοπτρίζουν μια αλλαγή πλεύσης στη δημόσια γνώμη της Γερμανίας, όπου η Ελλάδα πλέον δεν είναι απλώς προορισμός των διακοπών τους αλλά και ένας εταίρος αξιόπιστος με την προοτπική για ένα υγιές μέλλον μεταξύ των δύο Χωρών.
Στο τέλος της ομιλίας του ο Ronald Meinardus ευχαρίστησε θερμά όλους τους χορηγούς της εκδήλωσης, τον Πρόεδρο του Συλλόγου PHILADELPHIA, Dr. Valentin Schneider όπως και τον Περιφερειακό Πρόεδρο του Γερμανοελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW) και Συντονιστή του Γραφείου Αθηνών κ. Παύλο Τελίδη, για την πολύτιμη υποστήριξη και καθοριστική συνδρομή που παρείχε ο Γερμανοελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος (DHW).
ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ
DGC (Deutsch - Griechischer Club Bamberg e.V)
DHW (Deutsch – Hellenische Wirtschaftsvereinigung)
PHILADELPHIA (Deutsch – Griechischer Verein Philadelphia )
Στην συνέχεια ακολούθησε η τοποθέτηση του Βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ, Δημήτρη Μάντζου, ο οποίος ανέλυσε την ελληνική στρατηγική στο πολιτικό γίγνεσθαι της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
από αριστερά ο κ. Δημήτρης Μάντζος Βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ, ο κ. Ronald Meinardus
Ο κ. Μάντζος κατέδειξε τις σαφείς διαφορές ανάμεσα στις τουρκικές απαιτήσεις—που περιστρέφονται γύρω από την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης και της υφαλοκρηπίδας—και τις ελληνικές θέσεις, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν πρόθεση εδαφικών αναθεωρήσεων.
Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν αμφισβητεί τα σύνορά της ούτε διεκδικεί αναθεωρήσεις, ενώ υπογράμμισε τον πυλώνιο ρόλο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως στοιχείο σταθερότητας και ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Στην συνέχεια ακολούθησε και η ομιλία του Ilja Nothnagel (Γενικού Διευθυντή του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου).
Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος της «Αυγής», Κάκη Μπαλή. Με πολυετή εμπειρία στην πολιτική αρθρογραφία και την ανάλυση ευρωπαϊκών ζητημάτων.
Το κοινό, που αποτελούνταν από ένα ευρύ φάσμα προσώπων—ακαδημαϊκοί, πολιτικοί αλλά και ενεργοί πολίτες—προσκλήθηκε να συμμετάσχει ενεργά στην εξέλιξη της συζήτησης, δίνοντας στην εκδήλωση χαρακτήρα ζωντανού διαλόγου και ανταλλαγής ιδεών.
Από αριστερά ο Γερμανός Πρέσβης κ. Andreas Kindl, ο κ. Δ. Μάντζος Βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ, ο κ. Παύλος Τελίδης Περιφερειακός Πρόεδρος του Γερμανοελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW) και Συντονιστής του Γραφείου Αθηνών, ο κ. Ronald Meinardus ερευνητής και συντονιστής ερευνητικών προγραμμάτων για τις Ελληνογερμανικές σχέσεις του ΕΛΙΑΜΕΠ
Μετά την ολοκλήρωση της κύριας συζήτησης, υπήρχε ελεύθερος χρόνος για ερωτήσεις και περαιτέρω ανταλλαγή απόψεων, προσφέροντας μια πολύτιμη ευκαιρία για εμβάθυνση και δικτύωση ανάμεσα στους παρευρισκόμενους.
Η βραδιά έκλεισε με χαμόγελα και ζωηρές συζητήσεις στους διαδρόμους του συνεδριακού χώρου, καθώς οι συμμετέχοντες παρέμειναν για αρκετή ώρα μετά το πέρας της εκδήλωσης, ανταλλάσσοντας απόψεις και ιδέες υπό το φως της κοινής επιθυμίας για έναν ουσιαστικότερο δημόσιο διάλογο.
Η διοργάνωση δεν αποτέλεσε μόνο μια πλατφόρμα προβληματισμού, αλλά και μια αφορμή για νέες γνωριμίες, συνεργασίες και σκέψεις που, όπως φάνηκε, δεν τελειώνουν με την αποχώρηση από την αίθουσα. Αντιθέτως, ίσως μόλις ξεκίνησαν.