Ο Ερντογάν καθησυχάζει την Ελλάδα – και αυτή τη φορά... δεν μας απειλεί
Της Αντιγόνης Ιωαννίδου
Σε νέες δηλώσεις σχετικά με το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 και τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί από την Ελλάδα, προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επιστροφή του από το Αζερμπαϊτζάν. Αυτή τη φορά, ο τόνος του ήταν εμφανώς καθησυχαστικός – τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορικής.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η ενίσχυση της τουρκικής αμυντικής ισχύος συνιστά απειλή για την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Τουρκίας απέκρουσε κατηγορηματικά την ιδέα αυτή, χαρακτηρίζοντας τις ελληνικές ανησυχίες «άτοπες και δίχως νόημα». «Η Τουρκία δεν απειλεί καμία χώρα που δεν της δείχνει εχθρότητα και δεν πλήττει την ασφάλειά της», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τα F-35, τα οποία η Άγκυρα συνεχίζει να επιδιώκει να αποκτήσει, «δεν είναι απλώς θέμα στρατιωτικής τεχνολογίας, αλλά ζήτημα διεθνούς συνεργασίας, ιδίως εντός ΝΑΤΟ». Συμπλήρωσε πως οι αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ νομιμοποιούν την αύξηση των αμυντικών δαπανών, ως αναγκαίο βήμα για την ενίσχυση της συλλογικής ασφάλειας.
Ο Ερντογάν αναφέρθηκε επίσης στη συνομιλία του με τον Ντόναλντ Τραμπ, εκφράζοντας την προσδοκία ότι η συμφωνία που είχαν συνάψει για την απόκτηση των F-35 θα τηρηθεί. «Πιστεύω ότι η σταδιακή παράδοσή τους στην Τουρκία θα πραγματοποιηθεί εντός της θητείας του», είπε, επιδεικνύοντας σιγουριά για τη δέσμευση του πρώην Αμερικανού προέδρου.
Στον απόηχο των δηλώσεών του, ο Τούρκος πρόεδρος προσπάθησε να εμφανίσει τη χώρα του ως θεματοφύλακα της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Μίλησε για προσπάθειες ειρηνικής επίλυσης κάθε περιφερειακής κρίσης, παρουσιάζοντας την Άγκυρα ως αξιόπιστο εταίρο για τους συμμάχους της.
Ο ''ειρηνοποιός'' Ερντογάν του 2025...
Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξει το αφήγημα ενός ηγέτη, όταν αυτό υπαγορεύεται από τις ανάγκες της συγκυρίας. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν –ο ίδιος άνθρωπος που πριν λίγους μήνες απειλούσε πως «θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά» και ότι θα μας ρίξει στη θάλασσα– τώρα δηλώνει πως η Τουρκία δεν απειλεί καμία χώρα που δεν της φέρεται εχθρικά.
Και βεβαίως, δεν μας προκαλεί εντύπωση η ειρωνική ειρηνοποιός στροφή. Είναι το ίδιο κλασικό εγχειρίδιο της τουρκικής διπλωματίας: πρώτα ρητορική έντασης για εσωτερική κατανάλωση και πίεση, μετά “ειρηνική πρόθεση” για διεθνή προβολή και διαπραγματευτική τακτική.
Η απορία πάντως παραμένει: τελικά, να ανησυχούμε ή όχι για τα F-35 της Τουρκίας; Ή μήπως –αν ακούσουμε τον κ. Ερντογάν– να του πούμε και… ευχαριστώ που δεν μας απειλεί (προσωρινά);