Νέος κύκλος πρωτοβουλιών από τον Τούρκο Πρόεδρο
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε το μεσημέρι της Κυριακής ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επαναφέροντας την Άγκυρα στον πυρήνα των προσπαθειών για την ειρήνη στην Ουκρανία. Ο Ερντογάν πρότεινε εκ νέου την Κωνσταντινούπολη ως τόπο διεξαγωγής ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ο Ερντογάν διαβεβαίωσε τον Ρώσο ομόλογό του για την ετοιμότητα της Τουρκίας να φιλοξενήσει τις διαπραγματεύσεις, με στόχο τόσο μια άμεση εκεχειρία όσο και μια μακροπρόθεσμη ειρηνευτική συμφωνία. Την πρόταση αυτή είχε ήδη διατυπώσει το πρωί ο Πούτιν, εκφράζοντας την πρόθεση της Μόσχας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στις 15 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Τούρκος πρόεδρος είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, με επίκεντρο τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τουρκία στη διευκόλυνση της διπλωματίας. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν σημείωσε πως «έχει επιτευχθεί ένα ιστορικό ορόσημο για τον τερματισμό της σύρραξης» και ότι «η Τουρκία είναι πρόθυμη να προσφέρει κάθε υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της φιλοξενίας των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη ειρήνης».
Παράλληλα, το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν έλαβε την υποστήριξη του Τούρκου ομολόγου του στην πρόταση για ειρηνευτικές συνομιλίες. «Ο πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε πλήρη στήριξη στην πρόταση και είναι έτοιμος να φιλοξενήσει τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη», σημείωσε η σχετική ανακοίνωση.
Η γαλλική προεδρία, από την πλευρά της, επιβεβαίωσε τη συνομιλία Μακρόν–Ερντογάν, υπογραμμίζοντας ότι ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός και διατήρηση των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με την Ουκρανία.
Την ίδια ώρα, η Μόσχα απάντησε σε σχόλια του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος είχε εκφράσει συγκρατημένη αισιοδοξία για την αλλαγή στάσης της Ρωσίας. Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία θεωρεί πως πρώτα πρέπει να διεξαχθούν συνομιλίες για τις «θεμελιώδεις αιτίες» της σύγκρουσης και μόνο έπειτα να τεθεί ζήτημα κατάπαυσης του πυρός.