Πιθανή αναβίωση μίας «κούρσας» για την κατάκτηση του Διαστήματος, πάνω από 30 χρόνια από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου
Η Ρωσία πρόκειται να επιστρέψει στο φεγγάρι μετά από σχεδόν 50 χρόνια, στέλνοντας ένα μη επανδρωμένο σκάφος προσεδάφισης προς το νότιο πόλο της Σελήνης, συμμετέχοντας με τον τρόπο αυτό σε έναν άτυπο αγώνα δρόμου με τη NASA και άλλες διαστημικές υπηρεσίες.
Με προγραμματισμένη εκτόξευση από το κοσμοδρόμιο του Βοστότσνι στη ρωσική Άπω Ανατολή γύρω στις 2 π.μ. ώρα Μόσχας την Πέμπτη, το Luna-25 θα ανταγωνιστεί το ινδικό Chandrayaan-3, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη και είναι επίσης πιθανό να επιχειρήσει να προσεδαφιστεί κοντά στον πόλο στα τέλη Αυγούστου.
Όποια χώρα προσγειωθεί πρώτη, θα μπορούσε να λάβει τον τίτλο της πρώτης που «κατεβάζει» άθικτο διαστημόπλοιο στην περιοχή αυτή ή κοντά σε αυτήν. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο σεληνιακός νότιος πόλος μπορεί να έχει επαρκή αποθέματα παγωμένου νερού για να υποστηρίξει μια μακροχρόνια ανθρώπινη παρουσία.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, το να φτάσει το Luna-25 με ασφάλεια στη Σελήνη θα έδινε την απαραίτητη ώθηση στη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos, η οποία τα τελευταία χρόνια παλεύει με τη χαμηλή χρηματοδότηση, τις αμφιλεγομενες ηγεσίες και την κακή εκτέλεση αποστολών, χωρίς να σημειώνει μεγάλη πρόοδο πέρα από την αποστολή ανθρώπων και δορυφόρων σε χαμηλή γήινη τροχιά.
Μπορεί η ΕΣΣΔ να ήταν η πρώτη χώρα που προσγείωσε διαστημόπλοιο στη Σελήνη, αλλά η Ρωσία εγκατέλειψε σχεδόν την εξερεύνηση του φυσικού δορυφόρου της Γης μετά την τελευταία σοβιετική αποστολή στο φεγγάρι, ένα ρομποτικό σκάφος το 1976.
Από τη στιγμή που θα βρεθεί στην επιφάνεια της Σελήνης, το Luna-25 θα μελετήσει το σεληνιακό έδαφος και την εξώσφαιρα, μέρος της πολύ αραιής ατμόσφαιρας του φεγγαριού. Το διαστημόπλοιο είναι επίσης εξοπλισμένο με έναν μικρό ρομποτικό βραχίονα για τη συλλογή δειγμάτων εδάφους προς ανάλυση. Η αποστολή της προσεδάφισης έχει σχεδιαστεί να διαρκέσει έως και ένα έτος.
Η Roscosmos έχει υποστεί περαιτέρω ζημιές ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πέρυσι. Οι διαστημικές συνεργασίες της χώρας σχεδόν εξανεμίστηκαν και φορείς εκμετάλλευσης δορυφόρων όπως η OneWeb ακύρωσαν εκτοξεύσεις.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) εγκατέλειψε τα σχέδια για την παροχή εξοπλισμού για το Luna-25 και ακύρωσε ένα κοινό σχέδιο για αποστολή εξερεύνησης του Άρη, αν και η Ρωσία συνεχίζει να συνεργάζεται με τους Αμερικανούς, Ευρωπαίους, Ιάπωνες και Καναδούς εταίρους της στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Ενώ η SpaceX του Ίλον Μασκ και άλλοι κατασκευάζουν εκτεταμένα δίκτυα δορυφόρων σε χαμηλή γήινη τροχιά, το μερίδιο της Ρωσίας στην αγορά εκτοξεύσεων έχει συρρικνωθεί, αντιπροσωπεύοντας μόνο το 8% των εκτοξεύσεων φέτος, σύμφωνα με στοιχεία της PwC, από σχεδόν 40% πριν από μια δεκαετία.
Ο πόλεμος «επιτάχυνε μια πτώση που ήταν ήδη σε εξέλιξη», δήλωσε ο Ντάλας Κασαμπόσκι, κύριος αναλυτής της διαστημικής εταιρείας συμβούλων Northern Sky Research στο Bloomberg. Οι Ρώσοι «απλά δεν ήταν πραγματικά τόσο ισχυροί στο διάστημα όσο υπήρξαν κατά το παρελθόν».
Ο σεληνιακός νότιος πόλος είναι ένας ιδιαίτερα περιζήτητος στόχος μεταξύ των εθνών που διαγκωνίζονται στην κούρσα του διαστήματος, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Κίνας.
Η NASA, η οποία ελπίζει να επιστρέψει με αστροναύτες στο φεγγάρι μέσω του προγράμματος Artemis, ανακοίνωσε πέρυσι 13 πιθανές περιοχές προσεδάφισης κοντά στον πόλο.
Το ρομποτικό σκάφος Chang’e 7 της κινεζικής διαστημικής υπηρεσίας, που έχει προγραμματιστεί γύρω στο 2026, θα φέρει εξοπλισμό για τη διερεύνηση ύπαρξης αποθεμάτων πάγου στο μόνιμα σκιασμένο τμήμα ενός κρατήρα στην περιοχή, ανέφεραν τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης την 1η Αυγούστου.
Αργότερα, η Κίνα θα αναπτύξει διαστημόπλοιο για την κατασκευή ενός ερευνητικού σταθμού κοντά στον νότιο πόλο, ενώ η κυβέρνηση σκοπεύει να στείλει τους πρώτους Κινέζους αστροναύτες στο φεγγάρι μέχρι το 2030, δήλωσε τον Μάιο αξιωματούχος της Κινεζικής Υπηρεσίας Επανδρωμένου Διαστήματος.
Ενώ ο διοικητής της NASA Μπιλ Νέλσον έχει επανειλημμένα επικρίνει την Κίνα, προειδοποιώντας ότι το Πεκίνο μπορεί να επιδιώξει να φτάσει πρώτο στο νότιο πόλο της Σελήνης και να εμποδίσει άλλες χώρες να έχουν πρόσβαση στους πόρους εκεί, δεν έχει κρούσει παρόμοιο συναγερμό για τη Ρωσία.
Άλλωστε, κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εποχής, κανένας κοσμοναύτης από τη Ρωσία δεν έφτασε ποτέ στο φεγγάρι. Το ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα δεν πρόκειται να στείλει κανέναν εκεί, δήλωσε ο Νέλσον σε ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης στις 8 Αυγούστου.
«Δεν νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι σε αυτό το σημείο θα έλεγαν ότι η Ρωσία είναι πραγματικά έτοιμη να προσεδαφίσει κοσμοναύτες στο φεγγάρι στο χρονικό πλαίσιο για το οποίο μιλάμε, ή ότι ενδεχομένως η Κίνα θα ήταν έτοιμη», δήλωσε ο Νέλσον. «Έτσι, νομίζω ότι ο διαστημικός αγώνας είναι πραγματικά μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας».
Πάντως, όπως αναφέρει το Bloomberg, μετά την μακρά απουσία από τη Σελήνη, η Roscosmos σκοπεύει να στείλει περισσότερες αποστολές μετά το Luna-25. Τα ρωσικά σχέδια περιλαμβάνουν ένα σκάφος προσεδάφισης για την αναζήτηση ορυκτών και πάγου νερού.
Πηγή: ot.gr