Τι του προτείνουν οι συνεργάτες του και τι αντιλαμβάνεται ο ίδιος;
Δείγμα της στροφής που η Άγκυρα πραγματοποιεί σε ότι αφορά την διπλωματική της πολιτική, αποτελούν τα όσα αποφάσισε και ανακοίνωσε προσφάτως η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της γειτονικής χώρας.
Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, ο Τούρκος πρόεδρος απένειμε στον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν το “Πιστοποιητικό Διακεκριμένων Υπηρεσιών” για τα καθήκοντά του στην MIT.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΕΑ ελήφθησαν οι παρακάτω αποφάσεις:
1. Δόθηκαν πληροφορίες για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν με αποφασιστικότητα και επιτυχία ενάντια σε κάθε είδους απειλές και κινδύνους κατά της εθνικής μας ενότητας και αλληλεγγύης, ιδιαίτερα των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK/KCK-PYD/YPG, FETO και DEASH στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
Αξιολογήθηκε το τελευταίο στάδιο που επιτεύχθηκε στον αγώνα κατά της FETO. Τονίστηκε για άλλη μια φορά ότι αυτό το προδοτικό δίκτυο, το οποίο σχεδιάστηκε και ενεργοποιήθηκε για να αποτρέψει τα στρατηγικά κέρδη της Τουρκίας, ιδιαίτερα στους τομείς της ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής, δεν θα επιτραπεί σε καμία περίπτωση η δράση του.
2. Κατά την 100η επέτειο της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης, που υπογράφηκε στο τέλος του Εθνικού μας Αγώνα, ο οποίος στέφθηκε με επιτυχία μετά από απαράμιλλες θυσίες, δηλώθηκε ότι εκπληρώθηκαν οι υποχρεώσεις που είχε επιβάλει η ιστορία στη Δημοκρατία της Τουρκίας με πλήρη ευαισθησία. Επιβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητα να εδραιωθεί η τάξη που καθιερώθηκε με τη συνθήκη, η οποία αποτέλεσε τη βάση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας εδώ κι έναν αιώνα, σύμφωνα με τα συμφέροντα του έθνους μας.
3. Δηλώθηκε ότι η περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μας με το γείτονά μας Ιράκ σε όλους τους τομείς θα συμβάλει στην επίτευξη σημαντικών κερδών τόσο στις χώρες μας όσο και στην περιοχή μας. Επισημάνθηκε ότι η ειλικρινής υποστήριξη των προσπαθειών της Τουρκίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας θα ενισχύσει το έδαφος για συνεργασία.
4. Η πορεία του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και οι πιθανές επιπτώσεις του στην περιοχή μας στα επόμενα στάδια συζητήθηκαν αναλυτικά. Αναφέρθηκε ότι η κλιμάκωση της έντασης στη Μαύρη Θάλασσα δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός. Όλα τα μέρη κλήθηκαν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να τερματίσουν τον πόλεμο χωρίς καθυστέρηση. Τονίστηκε ότι η επιστροφή στη συμφωνία για τα σιτηρά θα αποτρέψει πιθανές αρνητικές επιπτώσεις σε άπορες χώρες και θα συμβάλει στη σταθερότητα των τροφίμων.
5. Αξιολογήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Αφρική που θα μπορούσαν να εξαπλωθούν στην ήπειρο. Δηλώθηκε ότι οι καταλληλότερες λύσεις στα προβλήματα της ηπείρου μπορούν να βρεθούν μόνο από τους ιδιοκτήτες της ηπείρου.
6. Κράτη που δεν εκπληρώνουν τις ευθύνες τους σχετικά με την πρόληψη αποτρόπαιων πράξεων που προσβάλλουν σχεδόν δύο δισεκατομμύρια μουσουλμάνους στοχεύοντας τη θρησκεία του Ισλάμ και τα οποία περιγράφονται ως εγκλήματα μίσους από τα Ηνωμένα Έθνη, και να τιμωρούν τους εγκληματίες. Συνειδητοποιώντας τις καταστροφικές συνέπειες των σπόρων του μίσους που σπέρνουν με το πρόσχημα της ελευθερίας της έκφρασης, καλούνται να αλλάξουν τη στάση τους το συντομότερο δυνατό και να πολεμήσουν μαζί ενάντια στις επιθέσεις σε ιερές αξίες.
7. Τονίστηκαν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που έχει αρχίσει να μετατρέπεται σε παγκόσμια κρίση, που μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα από την παράτυπη μετανάστευση έως την κοινωνική ύφεση, από τις εσωτερικές συγκρούσεις έως τις διακρατικές συγκρούσεις. Δηλώθηκε ότι μόνο οι δίκαιες και ειλικρινείς προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας και η συνεργασία μπορούν να φέρουν λύση σε αυτό το κοινό πρόβλημα της ανθρωπότητας».