Σκληρό μπρα ντε φερ ανάμεσα στις δύο πλευρές
NEWSROOM
Εντείνεται το ψυχροπολεμικό κλίμα στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης μετά το διάταγμα που υπέγραψε ο Βλαντιμίρ Πούτιν για πληρωμή του φυσικού αερίου από σήμερα σε ρούβλια, από μη φιλικές προς την Μόσχα χώρες, απειλώντας με κλείσιμο της κάνουλας από το Κρεμλίνο.
Ο βραβευμένος ως μέγας Σταυροφόρος του Ορθόδοξου Πανάγιου Τάφου 69χρονος Πούτιν, ο οποίος διανύει τη δεύτερη συνεχόμενη θητεία του στον προεδρικό θώκο της Ρωσίας, ενώ στο παρελθόν έχει διατελέσει και πρωθυπουργός της χώρας, υπέγραψε διάταγμα για πληρωμή του φυσικού αερίου από μη φιλικές προς την Μόσχα χώρες, σε ρούβλια, απειλώντας με άμεσο κλείσιμο της κάνουλας, ενώ έστρεψε τα πυρά του στις Ηνωμένες Πολιτείες:
«Προκειμένου να αγοράσουν ρωσικό φυσικό αέριο, πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες. Από αυτούς τους λογαριασμούς θα γίνονται οι πληρωμές για το αέριο που παραδίδεται, αρχής γενομένης από 1η Απριλίου.
Αν δεν γίνουν αυτές οι πληρωμές, θα το θεωρήσουμε αθέτηση εκ μέρους των αγοραστών, με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται. Κανείς δεν μας πουλάει τίποτα δωρεάν, ούτε κι εμείς θα κάνουμε φιλανθρωπία -δηλαδή, τα υπάρχοντα συμβόλαια θα διακοπούν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δουν μεγάλα οφέλη από την παγκόσμια αποσταθεροποίηση και θα προσπαθήσουν να λύσουν τα προβλήματά τους σε βάρος άλλων».
Σχολιάζοντας το τελεσίγραφο Πούτιν ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, έκανε λόγο για απελπισία ως συνέπεια της διεθνούς απομόνωσης των Ρώσων:
«Η απαίτηση του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, να πληρώσουν σε ρούβλια το φυσικό της αέριο οι ξένοι αγοραστές -χωρών που δεν είναι φιλικές στη δική του, αποτελεί ένδειξη της οικονομικής και χρηματοοικονομικής απελπισίας της Μόσχας. Η απελπισία αυτή, προκλήθηκε από τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία».
Στην πλήρη καταδίκη της απόφασης Πούτιν προχώρησαν τα ευρωπαϊκά κράτη, με την Γερμανία και τη Γαλλία να μιλούν ξεκάθαρα για εκβιασμό από την πλευρά του Ρώσου προέδρου.
Ο υπουργός Οικονομικών του Βερολίνου, Ρόμπερτ Χάμπεκ, υποστήριξε ότι η χώρα του είναι προετοιμασμένη ακόμα και για διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ενώ ο ομόλογος του του Παρισιού, Μπρούνο Λεμέρ, απέρριψε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις ρωσικές απαιτήσεις.
Κάθε συζήτηση για ικανοποίηση του αιτήματος του ηγέτη του Κρεμλίνου ξέκοψε και η Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με τα λεγόμενα του εκπροσώπου Τύπου της κυβέρνησης.
Για όλες τις ΕΙΔΗΣΕΙΣ ακολουθήστε το TomorrowNews.gr στο GOOGLE NEWS