Αισιόδοξοι οι Ουκρανοί – Βολές Ζελένσκι για τη στάση της Δύσης
NEWSROOM | 16/3/2022
Χαραμάδα αισιοδοξίας για την επίτευξη συμβιβασμού και εκεχειρίας διαφάνηκε στην ανακοίνωση της ουκρανικής κυβέρνησης μετά την ολοκλήρωση των χθεσινών συνομιλιών ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, με το ραντεβού να έχει ανανεωθεί για σήμερα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κιέβου, στην οποία χαρακτηρίζονται οι συνομιλίες των διαπραγματευτών ως εποικοδομητικές, η Ρωσία έχει αρχίσει να διαφοροποιείται από την αρχική σκληρή και αμετακίνητη στάση της:
«Στους πρώτους γύρους η Ρωσία δεν ήταν έτοιμη να ακούσει τη θέση μας και έθεσε τελεσίγραφα ότι η Ουκρανία πρέπει να παραδοθεί, να αφήσει κάτω τα όπλα, ότι ο Πρόεδρός μας θα πρέπει υπογράψει τη συνθηκολόγηση. Αυτή τη στιγμή η Ρωσία άλλαξε τον τόνο της. Οι Ουκρανοί αντιπρόσωποι στις συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών είναι πλέον συγκρατημένα αισιόδοξοι για μια μελλοντική συμφωνία. Υπάρχουν θεμελιώδεις αντιφάσεις. Αλλά σίγουρα υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού. Ένα καλό αποτέλεσμα από τις συνομιλίες μπορεί να επέλθει μόνο όταν συναντηθούν οι δύο ηγέτες, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Βλαντίμιρ Πούτιν».
Την ώρα πάντως που οι διαπραγματεύσεις βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, ο πρόεδρος της Ουκρανίας συνομιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης με Ευρωπαίους ηγέτες παραδέχθηκε ότι η χώρα του δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, απευθύνοντας συγχρόνως έκκληση για βοήθεια και στρέφοντας τα βέλη του προς τη Δύση:
«Η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, το αντιλαμβανόμαστε αυτό. Για πολλά χρόνια ακούμε για τις ανοιχτές θύρες, αλλά ακούμε επίσης ότι δεν μπορούμε να τις περάσουμε. Αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει να την αποδεχτούμε ως έχει.
Το Κίεβο χρειάζεται νέες μορφές αλληλεπίδρασης με τη Δύση και ξεχωριστές εγγυήσεις ασφαλείας. Αν δεν μπορούμε να μπούμε μέσω των ανοιχτών θυρών, τότε πρέπει να συνεργαστούμε με τις ενώσεις με τις οποίες μπορούμε, οι οποίες θα μας βοηθήσουν, θα μας προστατεύσουν έχοντας ξεχωριστές εγγυήσεις.
Η Ουκρανία έχει δεχτεί τεράστιο βομβαρδισμό από τη Ρωσία, από πόλη σε πόλη. Έχουν καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά κάποιες πόλεις της χώρας μας, κάποια ιστορικά κτίρια, ενδεχομένως δεν μπορούν να φτιαχτούν ξανά. Έχουν χαθεί χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, στην πλειοψηφία τους άμαχοι. Αυτά δυστυχώς δεν έγιναν αντιληπτά όταν η Ουκρανία ζήτησε από το ΝΑΤΟ την απαγόρευση των πτήσεων πάνω από τον εναέριο χώρο της χώρα μας. Κάποιες συμμαχικές δυνάμεις μας αγνόησαν και θεώρησαν ότι είναι προτιμότερο να κρατήσουν αποστάσεις φοβούμενες ότι θα παρασυρθούν στον πόλεμο και ότι στη συνέχεια θα πρέπει να στείλουν στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία».
Συναντήσεις με τον Ζελένσκι στο Κίεβο με σκοπό να εκφράσουν την ευρωπαϊκή στήριξη στον δοκιμαζόμενο από τις φλόγες του πολέμου ουκρανικό λαό θα έχουν οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας, της Σλοβενίας και της Τσεχίας, οι οποίοι θα παρουσιάσουν ένα νέο πακέτο στήριξης στη χώρα της ανατολικής Ευρώπης.