Θα ακολουθήσει ο Τούρκος πρόεδρος το παράδειγμα της Μόσχας;
TomorrowNews.gr | 24/03/22
Είναι προφανές πως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τίποτα από εδώ και στο εξής δεν θα είναι ίδιο σε διεθνές επίπεδο. Κυρίως σε ότι αφορά τις γεωστρατηγικές κατευθύνσεις των ισχυρών ''παιχτών''.
Η αλήθεια είναι πως αν έπρεπε να ποντάρουμε σε κάποιον, πριν την απόφαση του Πούτιν για κήρυξη πολέμου, σε σχέση με τις πιθανότητες... τεντώματος του σχοινιού, αυτός ήταν ο Ταγίπ Ερντογάν. Άλλωστε η ρητορική της Τουρκίας, εδώ και χρόνια, είναι τέτοια που ενισχύει τον φοβο και την αβεβαιότητα αναφορικά με τις προθέσεις της.
Πλέον λοιπόν, μετά την απόδειξη πως παρά το γεγονός πως βρισκόμαστε στο 2022, οι πολεμικές συγκρούσεις έχουν -δυστυχώς- θέση στο διεθνές στερέωμα, γεννάται ένα πολύ συγκεκριμένο ερώτημα: Μπορεί η δράση του Πούτιν να ανοίξει... την όρεξη του Ερντογάν;
Είναι μία σκέψη που έκαναν πολλοί από το πρώτο κιόλας 24ωρο που ο Ρώσος Πρόεδρος άναψε ''πράσινο'' φως για εισβολή στην Ουκρανία. Οφείλουμε όμως να σκεφτούμε πως υπάρχουν ορισμένες σαφείς διαφορές ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις.
Κατά πρώτον, η Τουρκία αποτελεί μία χώρα που διαχρονικά επιδιώκει να τα πηγαίνει καλά με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν είναι μέσα στα πλάνα του Ερντογάν να χαλάσει τις επαφές του με την Ουάσινγκτον. Κατά δεύτερον, η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε τόσο δυσμενή θέση, που ο Τούρκος Πρόεδρος δεν θα ήθελε καν να σκέφτεται για τη χώρα του ένα πακέτο κυρώσεων, σαν και αυτό που υφίσταται σήμερα η Μόσχα.
Συγχρόνως, οφείλουμε να συνυπολογίσουμε κάτι ακόμα. Με όλο τον σεβασμό στην Ουκρανία και στην γιγάντια προσπάθεια που εδώ και μέρες πραγματοποιεί για να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία, δεν γίνεται να μπαίνει σε σύγκριση με την Ελλάδα. Η χώρα μας, ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, έχει έναν μεγάλο βαθμό ετοιμότητας, όπως επίσης και Ένοπλες Δυνάμεις που σε ποσότητα και ποιότητα, την καθιστούν έναν άκρως υπολογίσιμο αντίπαλο.