Ο πυροσβεστικός ρόλος του Μανουέλ Μακρόν
Με παγωμένη την ανάσα παρακολουθεί από την περασμένη Πέμπτη ο πλανήτης, μία πρωτόγνωρη για την εποχή μας κατάσταση. Η Ουκρανία, όχι απλώς απειλείται, αλλά δέχεται ωμή εισβολή, με τον Ρώσο πρόεδρο να κάνει πράξη τις απειλές που εξαπέλυε εδώ και μήνες.
Την ίδια ώρα που ο ρωσικός στρατός επελαύνει, παρά την σθεναρή ομολογουμένως αντίσταση των ουκρανικών δυνάμεων, η Δύση έχει ανοίξει την βεντάλια των κυρώσεων κατά της Μόσχας. Κυρώσεις σε όλα τα επίπεδα, με επίκεντρο τον οικονομικό ''στραγγαλισμό'' της Ρωσίας.
Βάσει των παρόντων δεδομένων, η κατάσταση μοιάζει μη αναστρέψιμη. Για να πραγματοποιηθεί ανατροπή, και η ένταση να αποκλιμακωθεί, πρέπει αμφότερες οι δύο πλευρές, Ρωσία και Δύση, να δουν τους όρους τους να ικανοποιούνται.
Οι τέσσερις όροι του Πούτιν
Αρχικά ο Ρώσος Πρόεδρος ζητά την διασφάλιση ουδέτερου καθεστώτος στην Ουκρανία. Αυτό σημαίνει πως ο Ζελένσκι για τον Πούτιν είναι κόκκινο πανί. Ακολούθως, ζητά από την Δύση την αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας της Κριμαίας. Σε ότι αφορά ξανά την Ουκρανία, δύο είναι ακόμα οι απαιτήσεις τους: Πρώτον, να αποστρατιωτικοποιηθεί πλήρως, και κατά δεύτερον να γίνει ''εκκαθάριση'' των δυνάμεων εκείνων που ο Ρώσος Πρόεδρος χαρακτηρίζει ως ''φιλοναζιστικές''.
Οι απαιτήσεις της Δύσης
Στην αντίπερα όχθη, τόσο οι ΗΠΑ, όσο και το ΝΑΤΟ με την Ε.Ε. , βάζουν τα δικά τους όρια. Όπως είναι προφανές, πρώτη και κύρια απαίτηση είναι η διακοπή όλων των επιθέσεων κατά αμάχων επί ουκρανικού εδάφους. Συγχρόνως ψηλά στην λίστα μπαίνει και η προστασία των αστικών υποδομών. Τέλος, σε ότι αφορά το μέτωπο της σύγκρουσης, και όπως ο Μανουέλ Μακρόν ζήτησε από τον Πούτιν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, ζητείται εξασφάλιση των οδικών αξόνων, πρωτίστως όσων βρίσκονται νοτίως του Κιέβου.