Τη δική του γραμμή στο θέμα των κυρώσεων στη Μόσχα χαράζει το Πεκίνο
Αντίθετη με την πολιτική της Δύσης για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για τις κινήσεις του Κρεμλίνου στην ουκρανική κρίση, εμφανίζεται η Κίνα.
Σχολιάζοντας την ομοβροντία δηλώσεων για πακέτο μέτρων από Ηνωμένες Πολιτείες, Μεγάλη Βρετανία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Αυστραλία, Καναδά και Ιαπωνία, που στρέφονται τόσο κατά του τραπεζικού συστήματος της Μόσχας, όσο και Ρώσων ολιγαρχών, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Πεκίνου, Χουά Τσούνιγκ, χαρακτήρισε αναποτελεσματικό τρόπο τη μονομερή επιβολή κυρώσεων, διερωτήθηκε ποια ήταν τα οφέλη από προηγούμενα μέτρα και επισήμανε την ανάγκη για εκτόνωση της κρίσης μέσω της διπλωματικής οδού:
«Τα συγκεκριμένα μέτρα δεν αποτελούν ποτέ θεμελιώδη και αποτελεσματικό τρόπο επίλυσης προβλημάτων. Είμαστε αντίθετοι σε οποιεσδήποτε παράνομες μονομερείς κυρώσεις. Πιστεύουμε ότι οι κυρώσεις δεν είναι ποτέ ο θεμελιώδης και αποτελεσματικός τρόπος επίλυσης προβλημάτων. Η Κίνα αντιτίθεται πάντα σε οποιεσδήποτε παράνομες μονομερείς κυρώσεις.
Τα δύο μέρη πρέπει να επιδιώξουν λύση μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων. Τι κέρδισαν οι προηγούμενες κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στη Ρωσία, έλυσαν το πρόβλημα; Έγινε ο κόσμος καλύτερος μετά τις αμερικανικές κυρώσεις; Τα προβλήματα της Ουκρανίας θα επιλυθούν αυτόματα με την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας; Θα είναι η ασφάλεια της Ευρώπης μεγαλύτερη ως αποτέλεσμα των κυρώσεων των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας;
Νομίζω ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να λύσουμε το πρόβλημα μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων».