Επικρίσεις στον Μπάιντεν από τον πρώην ηγέτη των Ρεπουμπλικανών για τη διαχείριση της ουκρανικής κρίσης
Ιδιοφυείς χειρισμούς χαρακτήρισε τις κινήσεις τους Βλαντιμίρ Πούτιν ο Ντόναλντ Τραμπ, ασκώντας παράλληλα δριμεία κριτική στον διάδοχό του στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, σχετικά με τη διαχείριση της ουκρανικής κρίσης.
Με συνέντευξη που παραχώρησε σε συντηρητικό podcast ο πρώην ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θέλει να διεκδικήσει το χρίσμα για την κούρσα προς τον Λευκό Οίκο στις επόμενες αμερικανικές εκλογές, περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο εξέλαβε τις ανακοινώσεις του Ρώσου προέδρου για αναγνώριση των αυτονομιστικών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία και έστρεψε τα βέλη του στον Τζο Μπάιντεν, καταλογίζοντάς του αδυναμία να συγκρατήσει τις εξελίξεις, ενώ αμφισβήτησε και την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων της Ουάσινγκτον σε βάρος της Μόσχας:
«Βλέποντας το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν τη Δευτέρα, όταν ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει ως ανεξάρτητα κράτη τις αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, τις περιφέρειες της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκονται στα χέρια φιλορώσων αυτονομιστών, «αναφώνησα ‘αυτό είναι ιδιοφυές’.
Είπα, αυτό είναι φοβερό. Ο Πούτιν ανακηρύσσει ένα μεγάλο μέρος της Ουκρανίας ανεξάρτητο. Ω, αυτό είναι υπέροχο. Είναι η ισχυρότερη ειρηνευτική δύναμη που έχω δει ποτέ. Υπήρχαν περισσότερα τανκς από όσα έχω δει ποτέ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μια τέτοια ειρηνευτική δύναμη στα νότια σύνορά τους.
Εάν είχε γίνει σωστή διαχείριση, δεν θα υπήρχε απολύτως κανένας λόγος να συμβεί η κατάσταση που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία. Γνωρίζω πολύ καλά τον Βλαντίμιρ Πούτιν και δεν θα είχε κάνει ποτέ, υπό τη διοίκηση Τραμπ, αυτό που κάνει τώρα, σε καμία περίπτωση.
Οι κυρώσεις που έχει υιοθετήσει προς το παρόν η διοίκηση Μπάιντεν είναι αδύναμες και αμελητέες σε σύγκριση με την κατάληψη μιας χώρας και στρατηγικών εδαφών.
Όχι μόνο ο Πούτιν αποκτά αυτό που πάντα ήθελε, αλλά πλουτίζει ολοένα περισσότερο χάρη στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του αερίου».