Ποιες προϋποθέσεις έθεσε ο ΠτΔ της Κύπρου για τον ρόλο της Τουρκίας στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου
NEWSROOM
Τη βούληση και την αποφασιστικότητά του για επίλυση του Κυπριακού ζητήματος και την επανένωση του νησιού, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μεγαλονήσου.
Στον χαιρετισμό του από τον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Χαρίτων, όπου παραβρέθηκε στην εορτή του Αγίου Μύρωνα, ο Νίκος Αναστασιάδης διατύπωσε για μία ακόμα φορά το όραμά του, εξηγώντας παράλληλα το όφελος που θα αποκομίσει και η τουρκοκυπριακή πλευρά από μια λύση σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου:
«Ύψιστη προτεραιότητα παραμένει η επανένωση της πατρίδας μας στη βάση μιας δίκαιης λύσης του κυπριακού ζητήματος. Λύση, η οποία θα καθιστά την πατρίδα μας ένα πραγματικό και ανεξάρτητο κράτος. Ένα κράτος ειρήνης, ευημερίας και ασφάλειας για όλους ανεξαρτήτως τους πολίτες του, το οποίο επανενώνει την πατρίδα μας, απαλλάσσοντάς την από τα όποια στρατεύματα, κατοχικά ή άλλα, τα επεμβατικά δικαιώματα ή τις εξαρτήσεις από τρίτες χώρες.
Έχουμε αποδεχθεί αποκέντρωση εξουσιών πολιτική ισότητα κάτω από όρους που δεν θα επιτρέπουν σε καμιά από τις δύο κοινότητες να επικυριαρχεί επί της άλλης.
Δεν βλέπω γιατί η Τουρκία θα πρέπει να εμμένει, μια χώρα με τόση έκταση στο να συντηρεί την κατοχή σε μια μικρή νήσο, σε ένα μικρό κράτος.
Είναι προς όφελος της Τουρκίας, μέσα από τη λύση του Κυπριακού που θα είναι απόλυτα συμβατή με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, προς όφελος και των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων αλλά και της ιδίας, θα εξομαλυνθούν οι σχέσεις της με την Ευρώπη, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις αξιοποίησης του φυσικού πλούτου καθώς και θα δώσουν την ευκαιρία να επικρατήσει ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή».
Συνεχίζοντας τον χαιρετισμό του ο πρώτος πολίτης της Μεγαλονήσου, αναφέρθηκε στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και στην επαναξιολόγηση του ρόλου της Άγκυρας στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου, θέτοντας ως προϋπόθεση την τήρηση του Δικαίου της Θάλασσας και τον σεβασμό της ΑΟΖ, ενώ σχολίασε και την απόρριψη από την πλευρά του ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, της πρότασης για την Αμμόχωστο:
«Κάνω έκκληση τόσο προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, αλλά ιδιαίτερα προς εκείνους που σήμερα βρίσκονται στην εξουσία στην Τουρκία, να σταματήσουν τις μονομερείς, παράνομες ενέργειες, να σταματήσουν να επεμβαίνουν στην ΑΟΖ της Κύπρου, να σταματήσουν να επεμβαίνουν στην Αμμόχωστο, να σταματήσουν να παραβιάζουν τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, να σεβαστούν επιτέλους αυτά που τάχα επιδιώκουν, να σταματήσουν να έχουν βλέψεις σφετερισμού των ελληνοκυπριακών περιουσιών ή των μαρωνιτικών περιουσιών.
Η λύση του Κυπριακού θα συμβάλει σημαντικά και στην επαναξιολόγηση του όλου ενεργειακού προγράμματος έτσι ώστε να μην παραγνωριστούν οι βλέψεις ή οι προγραμματισμοί, οραματισμοί της Τουρκίας, να έχει λόγο και ρόλο όσον αφορά ενδεχόμενα τη διέλευση ή τη συμμετοχή στις διεργασίες για την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου. Αρκεί να τηρηθεί το διεθνές δίκαιο της θαλάσσης, αρκεί να σεβαστούν την ΑΟΖ των γειτονικών κρατών.
Έχουμε ήδη γνωστοποιήσει προς τον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών την πρόθεση και τις προτάσεις μας, τις έχει διαβιβάσει την εισήγηση προς την αμερικανική κυβέρνηση ο υπουργός Εξωτερικών με την πρόσφατη συνάντηση που είχαν στην Αμερική, έχω διαβιβάσει την πρόταση προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ την ίδια ώρα και ο υπουργός Εξωτερικών την διαβίβασε προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε .
Έχω ενημερώσει και τον κ. Τζον Κέρι υπό την ιδιότητά του ως απεσταλμένου του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και πρώην υπουργού Εξωτερικών, ενώ την ερχόμενη βδομάδα θα έχω συνάντηση και με τον Γάλλο Πρόεδρο. Βεβαίως θα επιδιώξω και συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο».