Τελεσίγραφο της Μόσχας στο Λονδίνο
NEWSROOM - 09/02/22
Σαφές, αυστηρό και κοινό μήνυμα προς τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με την επαπειλούμενη εισβολή των δυνάμεων της Μόσχας στο έδαφος της Ουκρανίας, έστειλαν οι ηγέτες Γερμανίας, Γαλλίας και Πολωνίας.
Στο πλαίσιο της πρώτης -μετά από περισσότερο από μία δεκαετία- τριμερούς συνάντησης του “Τριγώνου της Βαϊμάρης” που διεξήχθη στο Βερολίνο οι Όλαφ Σολτς, Εμμανουέλ Μακρόν και Αντρέι Ντούντα, οι οποίοι προεδρεύουν αυτή την περίοδο σε G-7, ΟΑΣΕ και Ευρωπαϊκή Ένωση αντίστοιχα, συνομολόγησαν ως κοινό τους στόχο την αποτροπή ενός πολέμου στην Ευρώπη.
Ο Γερμανός Καγκελάριος προειδοποίησε ξανά με σοβαρές συνέπειες το Κρεμλίνο, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως απαράδεκτη ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στο ουκρανικό έδαφος:
«Η εκτίμηση των τριών χωρών σε αυτό το θέμα συμπίπτει απολύτως. Η παράταξη ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Χρειαζόμαστε αποκλιμάκωση, διαπραγματεύσεις και μια λύση. Στόχος μας είναι να αποτρέψουμε έναν πόλεμο στην Ευρώπη. Μάς ανησυχούν πολύ τα στρατεύματα της Ρωσίας που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Ουκρανία. Και οι τρεις συμφωνούμε ότι, οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας από τη Ρωσία θα θεωρηθεί απαράδεκτη και θα έχει ισχυρές πολιτικές, οικονομικές και γεωστρατηγικές συνέπειες. Σε αυτό συμφωνούν και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε την ειρήνη. Θέλουμε διάλογο αλλά στέλνουμε και ξεκάθαρα μηνύματα».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος λίγες ώρες νωρίτερα είχε ανταλλάξει απόψεις με τους ομολόγους του Ρωσίας και Ουκρανίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντίστοιχα:
«Στόχος μας είναι να μην υπάρξει νέος πόλεμος στην Ευρώπη. Θέλουμε ειρήνη και σταθερότητα. Θα δείξουμε αποφασιστικότητα ως Ευρωπαίοι. Θα υπερασπιστούμε τις αρχές της εθνικής κυριαρχίας και της κυριαρχίας των κρατών. Οι τρεις μας θα συνεργαστούμε ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση.
Η ειρήνη και η σταθερότητα στην Ευρώπη αποτελούν τον μεγαλύτερο θησαυρό της ηπείρου μας, τον οποίο πρέπει όλοι να κάνουμε το παν για να υπερασπιστούμε. Το ίδιο πρέπει να υπερασπιστούμε τις αξίες της Ευρώπης, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία των κρατών της. Τις τελευταίες ημέρες έχουν παρουσιαστεί “νέες προσεγγίσεις” για την εκτόνωση της κρίσης, επί των οποίων. θέλουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, συνεχίζοντας ταυτόχρονα και τον διάλογο με τη Ρωσία».
Την ανάγκη διαφύλαξης της ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας χωρών που δεν είναι κάτω από την «ομπρέλα» του ΝΑΤΟ ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα:
«Είναι σημαντικό να φροντίσουμε για την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα και χωρών οι οποίες δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του ΝΑΤΟ. Δεν έχουν σημειωθεί κινήσεις στρατευμάτων στην Ευρώπη από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αναρωτιέται κανείς, τι θα συμβεί αργότερα, τι έχει σκοπό να κάνει ο Πούτιν με το στρατό του. Υπάρχει εδώ η βούληση για την εξεύρεση της καλύτερης λύσης που θα μπορεί να αποτρέψει τον πόλεμο. Στόχος μας να προστατεύσουμε την κυριαρχία της Ουκρανίας και να υπερασπιστούμε την ειρήνη στην Ευρώπη. Θέλουμε λύση και θέλουμε να αποφύγουμε έναν νέο πόλεμο. Δεν θα εγκαταλείψουμε κανέναν. Πιστεύω ότι θα το πετύχουμε, αλλά πρέπει να ενεργήσουμε με ενότητα και αποφασιστικότητα».
Στην αντεπίθεση εναντίον της Μεγάλης Βρετανίας σχετικά με τις απειλές για κυρώσεις που εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον, ενόψει και της επικείμενης επίσκεψης στη Μόσχα των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών της Γηραιάς Αλβιόνας, Μπεν Γουάλας και Λιζ Τρας αντίστοιχα, πέρασε το Κρεμλίνο διαμηνύοντας στο Λονδίνο να εγκαταλείψει τη συγκεκριμένη τακτική.
Με δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων “Tass” ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην αγγλική πρωτεύουσα, Αντρέι Κελίν, τόνισε ότι οι συζητήσεις θα διεξαχθούν μόνο αν οι Βρετανοί αξιωματούχοι θα κομίσουν εποικοδομητικές προτάσεις και όχι υπό το καθεστώς των απειλών:
«Αν έρχονται στη Ρωσία για να μας απειλήσουν και πάλι με κυρώσεις, τότε είναι μάλλον ανώφελο: διαβάζουμε τα πάντα, βλέπουμε τα πάντα, γνωρίζουμε και ακούμε. Σε αυτή την περίπτωση ο διάλογος με τη Μόσχα θα είναι μάλλον αρκετά σύντομος».