Ο υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας διαστρέβλωσε για μία ακόμα φορά την πραγματικότητα
NEWSROOM | 25/01/22
Δύο εβδομάδες μετά το παραλήρημά του σχετικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας μας στα δώδεκα ναυτικά μίλια, από το βήμα εκδήλωσης για τον γεννημένο στην Κομοτηνή Έλληνα ιατρό και έναν εκ των σημαντικότερων εκπροσώπων της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, Σαδίκ Αχμέτ, κατά τη διάρκεια της οποίας ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα παριστάνει το θύμα φορώντας προβιά αρνιού, ο Χουλουσί Ακάρ- με συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα “Milliyet”-επιχείρησε να υποβαθμίσει την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών “Rafale” από την Αθήνα, και έκανε παράλληλα για μία ακόμα φορά το άσπρο μαύρο χαρακτηρίζοντας παράλογες τις κατηγορίες σε βάρος της Άγκυρας για επεκτατισμό:
«Τα έξι αεροπλάνα που αγόρασε η Ελλάδα είναι πολύ λίγα για να αντιμετωπίσουν την Τουρκία. Οι εξοπλιστικές προσπάθειες της Ελλάδας είναι μια άκρως καταστροφική και προκλητική προσέγγιση στη σχέση των δύο συμμάχων. Βλάπτει τη σχέση μας. Νομίζουν ότι κάτι κερδίζουν αγοράζοντας έξι μεταχειρισμένα αεροπλάνα. Είναι πολύ λίγα. Οι Έλληνες συνεχίζουν να έχουν αξιώσεις που ξεπερνά το μπόι τους» και κάνουν λάθη με την ενθάρρυνση κάποιων χωρών. Η ελπίδα μας είναι να επικρατήσει η κοινή λογική. Δεν έχουμε επεκτατικές δράσεις, ούτε κάνουμε ομιλίες με έντονο περιεχόμενο. Είναι απολύτως παράλογο να μας κατηγορούν για επεκτατικότητα και για επιθετικότητα».
Ο απόφοιτος της τουρκικής Στρατιωτικής ακαδημίας και πρώην επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί ξανά στο θέμα της επέκτασης της Αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελλάδας, στην οποία καταλόγισε παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης:
«Η Ελλάδα έχει τριπλασιαστεί από το 1832. Αυτή τη στιγμή τα νησιά βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την Τουρκία. Ας ρωτήσουμε ποιος είναι επεκτατικός; Η Αθήνα ότι δρα σε αντίθεση με τη Συνθήκη της Λωζάννης στο ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών. Η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια είναι αποδεκτή; Το 1995, η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας εξουσιοδότησε την κυβέρνηση να λάβει κάθε είδους μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών. Δεν θέλουμε ένταση. Ας εκμεταλλευτούμε όλοι τον πλούτο των θαλασσών, για να είμαστε κι εμείς επίσης χαρούμενοι. Αυτή είναι μια λογική προσέγγιση».
Το κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης Ερντογάν εξήγησε χρησιμοποιώντας μια ακατανόητη λογική τη δράση της Τουρκίας σχετικά με το καθεστώς των απειλών:
«Προσπαθούν να το κάνουν λες και έχουν πρόβλημα. Αυτό που προσπαθούμε είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας. Παρόλα αυτά, λέμε να καθίσουμε να μιλήσουμε. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για τέταρτη συνάντηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Άγκυρα».