Αχτίδα αισιοδοξίας από τους επιστήμονες
NEWSROOM | 24/01/22
Συγκρατημένη αισιοδοξία για μια πιθανή έξοδο της Ευρώπης από το τούνελ της πανδημίας μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα, εξέφρασε ο Περιφερειακός Διευθυντής της υπηρεσίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Γηραιά Ήπειρο, Χανς Κλούγκε συστήνοντας ωστόσο προσοχή και επαγρύπνηση:
«Είναι πιθανόν ότι η περιοχή πλησιάζει στο τέλος της πανδημίας. Μόλις το κύμα της “Όμικρον” αμβλυνθεί, θα υπάρξει για μερικές εβδομάδες και μερικούς μήνες συνολική ανοσία, είτε χάρη στο εμβόλιο, είτε διότι οι άνθρωποι θα έχουν αναπτύξει ανοσία εξαιτίας της μόλυνσης και επίσης λόγω της πτώσης εξαιτίας της εποχικότητας. Ωστόσο, δεν βρισκόμαστε σε «μία ενδημική φάση. Ενδημική σημαίνει ότι μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί. Ο ιός αυτός μας έχει εκπλήξει περισσότερες από μία φορά. Κατά συνέπεια, οφείλουμε να είμαστε επιφυλακτικοί».
Ο Βέλγος ιατρός και ειδικός στη δημόσια υγεία με την πολυετή εμπειρία, ο οποίος βρίσκεται στη θέση του Διευθυντή του αυτόνομου διεθνούς διακρατικού οργανισμού που αποτελεί εξειδικευμένη υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και ασχολείται με τη διεθνή δημόσια υγεία, από τον Φεβρουάριο του 2020, επισήμανε την υπεύθυνη στάση που επιβάλλεται να επιδείξει ο κάθε ένας ξεχωριστά, ενώ αναφέρθηκε και στη σταθεροποίηση της υγειονομικής κατάστασης:
«Με την εκτόξευση του αριθμού των κρουσμάτων, το ζήτημα που τίθεται είναι η μεταβολή των δημοσίων πολιτικών με στόχο την ελαχιστοποίηση των διαταραχών και την προστασία των ευάλωτων ατόμων. Κάθε ένας πρέπει να είναι ο διαχειριστής του ρίσκου για τον εαυτό του. Αν δεν αισθάνεστε καλά, μείνετε σπίτι, κάντε ένα self test. Αν είστε θετικός, απομονωθείτε.
Σταθεροποίηση σημαίνει ότι το σύστημα υγείας δεν είναι πλέον κατακλυσμένο από την Covid-19 και είναι σε θέση να συνεχίσει να προσφέρει τις βασικές υπηρεσίες υγείας, που, δυστυχώς, έχουν πολύ διαταραχθεί στους τομείς του καρκίνου, των καρδιοαγγειακών παθήσεων και του εμβολιασμού».
Καταλήγοντας ο κ. Κλούγκε υπογράμμισε την ενθάρρυνση που υπάρχει για τον εμβολιασμό και έδωσε μια μάλλον σιβυλλική απάντηση σχετικά με την αναγκαιότητα της τέταρτης δόσης λέγοντας ότι η ανοσία αυξάνεται έπειτα από κάθε χορήγηση του εμβολίου.