Τους δικούς του όρους στις σχέσεις Άγκυρας – Βρυξελλών επιχείρησε να θέσει ο Τούρκος πρόεδρος
NEWSROOM - 14/01/22
Την αποστασιοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις διαφορές και τα προβλήματα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία ζήτησε για μία ακόμα φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας που παρέθεσε στο Προεδρικό Μέγαρο της Άγκυρας και απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους πρεσβευτές, ο «Σουλτάνος» ζήτησε να μην υποσκάπτονται οι σχέσεις της Τουρκίας με τις Βρυξέλλες κάνοντας έμμεση αναφορά στη στήριξη των θέσεων της Αθήνας από ορισμένες χώρες της Κοινότητας και υποστήριξε ότι η Ε.Ε. λειτουργεί εν είδει εκπροσώπου της Κύπρου, δυσχεραίνοντας με αυτό τον τρόπο την διαδικασία επίλυσης του ζητήματος που ταλανίζει τη Μεγαλόνησο:
«Πέρυσι επανενεργοποιήσαμε πολλούς από τους μηχανισμούς διαλόγου μας με τη γειτονική μας Ελλάδα. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να μειώσουμε την ένταση. Συμφωνήσαμε να δημιουργήσουμε μια θετική ατζέντα και αρχίσαμε να εργαζόμαστε, προκειμένου να βελτιώσουμε τις οικονομικές και εμπορικές μας σχέσεις. Ειλικρινά πιστεύω, ως δύο γειτονικές χώρες, μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματά μας με απ’ ευθείας και εποικοδομητικό διάλογο. Ορισμένα μέλη πρέπει να εγκαταλείψουν τις προσπάθειές τους για να λύσουν τα προβλήματά τους με την Τουρκία στους διαδρόμους της Ένωσης».
Ο Τούρκος πρόεδρος επιχείρησε επίσης να διαστρεβλώσει για μία ακόμα φορά την κατάσταση που επικρατεί στο θέμα του μεταναστευτικού, προσπαθώντας να εμφανίσει την Άγκυρα ως λευκή περιστερά έναντι της -κατά τα λεγόμενά του- υπεύθυνης για τις βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων, Ελλάδας, ισχυριζόμενος ότι η συγκεκριμένη κρίση θα είχε λάβει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις με απώλειες ανθρώπινων ζωών χωρίς την καίρια συνδρομή της χώρας του, ενώ και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή θα είχε διαταραχθεί.
Αφού κατηγόρησε την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ανισομερή καταμερισμό βαρών και ευθυνών στο ακανθώδες ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, κούνησε το δάκτυλο στις Βρυξέλλες για το θέμα της βελτίωσης των σχέσεων με την Άγκυρα:
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν προσέφερε σημαντική υποστήριξη για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης. Αν δεν επικαιροποιηθεί η συμφωνία της 18ης Μαρτίου για τη διαχείριση της μετανάστευσης δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για εμπεριστατωμένη συνεργασία σε αυτόν τον τομέα.
Είναι επίσης σημαντικό να τεθεί ένα τέλος στις απωθήσεις και τις πρακτικές που καταπατούν το Διεθνές Δίκαιο για τους μετανάστες. Αναμένουμε να ακουστούν πιο ευσυνείδητες και θαρραλέες φωνές από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα θλιβερά γεγονότα στο Αιγαίο, τα οποία αποτυπώνονται και στον Τύπο. Θέλω να δηλώσω με λύπη ότι δεν έχουμε λάβει την απάντηση που θέλαμε από την πλευρά της Ε.Ε. για τα βήματα αυτά. είναι σημαντικό για την Τουρκία και την Ε.Ε. να κάνουν βήματα μπροστά στις σχέσεις τους. Έχουμε κάνει προσπάθειες υπέρ του διαλόγου και της διπλωματίας για να ζωντανέψει η θετική ατζέντα».