Η αποτυχία συγκράτησης της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα δυσχεραίνει τη θέση του «Σουλτάνου».
NEWSROOM - 12/01/22
Σε ιδιαίτερα επισφαλή θέση βρίσκεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς όπως καταδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις η πλειοψηφία των Τούρκων πολιτών τον θεωρεί ως τον κύριο υπεύθυνο για την οικονομική κρίση στη δίνη της οποίας στροβιλίζεται η χώρα.
Ο «Σουλτάνος» βλέπει τα ποσοστά δημοφιλίας του να κατακριμνίζονται συγκριτικά με τους δημάρχους Άγκυρας και Κωνσταντινούπολης, Μανσούρ Γιαβάς και Εκρέμ Ιμάμογλου αντίστοιχα, οι οποίοι συγκεντρώνουν τις περισσότερες προτιμήσεις.
Το ποσοστό που εξασφαλίζει σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις ο Ερντογάν έχει πέσει στο 38,6% από το 52% που έλαβε στις προεδρικές εκλογές του 2018, ενώ και η δημοτικότητα των πιθανών αντιπάλων του στις αρχαιρεσίες της επόμενης χρονιάς είναι υψηλότερη από τη δική του. Υπέρ του Γιαβάς τάσσεται το 60%, ενώ τον Ιμάμογλου στηρίζει το 51% των ερωτηθέντων.
Σημαντική μείωση κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες καταγράφεται στην πρόθεση ψήφου υπέρ του ΑΚΡ συγκριτικά με το ποσοστό που έλαβε στις πιο πρόσφατες βουλευτικές εκλογές τέσσερα χρόνια πριν, ενώ κατά 1% συρρικνώνεται και η δύναμη του εθνικιστικού κόμματος και κυβερνητικού εταίρου του Ερντογάν.
Οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση εκτίμησαν τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Τουρκία ως τα σημαντικότερα που αντιμετωπίζει η χώρα, ενώ ένας στους δύο δεν βλέπει να ανάβει το φως στην άκρη του τούνελ από τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση και δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον συνασπισμό της αντιπολίτευσης για τη διαχείριση της κατάστασης.
Στην προσπάθειά του να συγκρατήσει το ξέφρενο «ράλι» του πληθωρισμού που «καλπάζει», ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για «πόλεμο οικονομικής ανεξαρτησίας», ενώ ευαγγελιζόμενος ότι θα επιτύχει κατόρθωμα ανάλογο με αυτό του παρελθόντος και ισχυριζόμενος ότι τα χαμηλά επιτόκια αποτελούν τον πυλώνα του νέου μοντέλου οικονομικής πολιτικής, έδωσε εντολή για μείωση των επιτοκίων κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, που οδήγησε τη γειτονική χώρα σε μία ανυπολόγιστη οικονομική κρίση και κατρακύλα.
Την ίδια ώρα οι ανατιμήσεις σε αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, ενώ το εθνικό νόμισμα διολισθαίνει διαρκώς και καταγράφει το ένα ιστορικό χαμηλό στην ισοτιμία του με το δολάριο μετά το άλλο.
Το ποσοστό του πληθωρισμού, που πλήττει κυρίως την μεσαία και κατώτερη τάξη που παραδοσιακά αποτελούν τον εκλογικό πυρήνα του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), εκτοξεύτηκε στο 36% σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων δεκαετιών, από τη μέρα που ο Ερντογάν κάθισε στον προεδρικό θώκο.
Η ακροβασία της οικονομίας σε τεντωμένο σχοινί έχει προκαλέσει αναβρασμό στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας με χιλιάδες εξαγριωμένους και εξαθλιωμένους πολίτες να βγαίνουν στους δρόμους και να διαμαρτύρονται ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης. Οι συνθήκες που επικρατούν δημιουργούν ένα ξέσπασμα οργής σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας, οδηγώντας σε συγκρούσεις πολιτών με τις Αρχές.
Ο κατώτατος μισθός, που τον Ιανουάριο κυμαινόταν στα 380 δολάρια, συρρικνώνεται διαρκώς φθάνοντας τα 186 δολάρια, επιδεινώνοντας τα ασταμάτητα προβλήματα εκατομμυρίων Τούρκων πολιτών, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με καταστάσεις ακραίας φτώχειας και δυσκολεύονται να αγοράσουν ακόμα και ψωμί ενώ αγαθά όπως ζάχαρη, λάδι και καφές πωλούνται πλέον με το δελτίο.
Τούρκοι οικονομολόγοι εξέφραζαν από τον περασμένο Δεκέμβριο την εκτίμηση ότι η πολιτική του «Σουλτάνου» θα προκαλέσει ντόμινο ραγδαίων αυξήσεων στις τιμές των προϊόντων, επιδεινώνοντας τις επιπτώσεις σε χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι αδυνατούν να σηκώσουν το δυσβάσταχτο κόστος ζωής.