Φιέστα οργάνωσε ο «Σουλτάνος» στην τελετή καθέλκυσης πλοίου μιλώντας για την «γαλάζια πατρίδα» και υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία θέτει τους δικούς της όρους
NEWSROOM - 15/01/22
Την ώρα που η Τουρκία «στροβιλίζεται» στη δίνη της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μετατρέποντας σε δυσβάσταχτο βάρος το κόστος ζωής για τους πολίτες, οι οποίοι διαβιούν στα όρια της ακραίας φτώχειας αδυνατώντας να προμηθευτούν ακόμα και τα αγαθά πρώτης ανάγκης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστηνε φιέστα με αφορμή την καθέλκυση κατασκοπευτικής κορβέτας.
Έχοντας στο πλευρό του τον υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ και τον Διοικητή των τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών, Χακάν Φιντάν, ακολουθώντας τη συνήθη προκλητική ρητορική και κάνοντας επίδειξη μεγαλοϊδεατισμού, ο «Σουλτάνος» επιχείρησε να «χτυπήσει» στο αίσθημα του πατριωτισμού των πολιτών επικαλούμενος ξανά την «γαλάζια πατρίδα» και κάνοντας λόγο για την εγχώρια παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού:
«Το πλοίο θα συμβάλλει στην ασφάλεια και στη συλλογή πληροφοριών στην Τουρκία εύχομαι καλορίζικο στη ΜΙΤ, θα το χρησιμοποιούν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες για συλλογή πληροφοριών στον αέρα και στη θάλασσα. Η ασφάλεια της Τουρκίας που περικλείεται από τρεις θάλασσες εξαρτάται από την καλύτερη προστασία της Γαλάζιας Πατρίδας. Για την ασφάλεια της Γαλάζιας Πατρίδας κάνουμε πολλά βήματα που ενισχύουν το στόλο της Τουρκίας. Αυτή η επιτυχία της χώρας μας έχει γίνει πολύ σημαντική πηγή ελπίδας για τους καταπιεσμένους και κατατρεγμένους λαούς και κοινότητες σε όλο τον κόσμο.
Η Τουρκία κατασκευάζει τα δικά της εθνικά πολεμικά πλοία, αμφίβια σκάφη, πλοία σεισμικών ερευνών, ακτοφυλακής, πλοία διοίκησης και ταχύπλοα. Σε αυτά τα έργα, έχουμε φτάσει σε ποσοστό εγχώριας παραγωγής έως και 70%. Τώρα, με την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, παράγουμε οπλισμένα μη επανδρωμένα θαλάσσια σκάφη και δουλεύουμε για την ανάπτυξη αντίστοιχων όπλων που θα κινούνται σε σμήνη.
Έχουμε υλοποιήσει πολλά έργα που θα κάνουν το ναυτικό μας πιο δυνατό. Το πρώτο πλοίο πληροφοριών της χώρας μας, το “Ufuk”, κατασκευάστηκε με εθνικές μηχανολογικές δυνατότητες. Η χώρα μας συγκαταλέγεται αυτή τη στιγμή στις δέκα χώρες στον κόσμο που μπορούν σε εθνικό επίπεδο να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να συντηρήσουν ένα πολεμικό πλοίο. Στα ναυπηγεία της χώρας μας, εκτός από τις δικές μας ανάγκες, κατασκευάζονται πλοία και βάρκες για όλο τον κόσμο. Μέχρι στιγμής, έχουμε εξάγει εκατόν ογδόντα υπεράκτιες πλατφόρμες σε είκοσι πέντε χώρες.
Στόχος μας είναι μια πλήρως ανεξάρτητη Τουρκία στην αμυντική βιομηχανία. Πιστεύω ότι η δύναμή μας στις θάλασσες θα αυξηθεί χάρη σε αυτό το πλοίο, το οποίο ανήκει σε πολύ λίγες υπηρεσίες πληροφοριών στον κόσμο. Ο επόμενος στόχος της υπηρεσίας πληροφοριών μας θα είναι να χρησιμοποιήσει αυτά τα στοιχεία με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο παίρνοντας τη θέση της στο διάστημα με δορυφορικά συστήματα. Όπως κάναμε μέχρι τώρα, θα στηρίξουμε την υπηρεσία πληροφοριών μας σε κάθε τομέα το επόμενο διάστημα και θα την κάνουμε να συμβάλει περισσότερο στον αγώνα μας για την οικοδόμηση μιας μεγάλης και δυνατής Τουρκίας».
Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του ο Ερντογάν, υποστήριξε ότι η Τουρκία θέτει πλέον τους δικούς της όρους στην περιοχή και μίλησε για βρώμικα παιχνίδια σε βάρος της χώρας, ενώ δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για τον αποκλεισμό από τα εξοπλιστικά προγράμματα που επέβαλε η Ουάσινγκτον στην Άγκυρα:
«Κάναμε μια καλή αρχή το 2022, η Τουρκία έγινε πλέον μια χώρα που έχει φωνή στην περιοχή της.Χάρη στις προμήθειες αμυντικού υλικού, η Τουρκία βρίσκεται στη θέση να θέτει τους όρους του παιχνιδιού στην περιοχή της και να αποτρέπει βρόμικα παιχνίδια εις βάρος της.
Η Τουρκία οφείλει την πρόοδο που έχει σημειώσει στην αμυντική βιομηχανία στο γεγονός ότι μπορεί να κάνει όλες τις κινήσεις που απαιτούνται προς όφελος των εθνικών της συμφερόντων σε κάθε τομέα, από την καταπολέμηση της τρομοκρατίας έως επιχειρήσεις εκτός συνόρων, παρά τα έμμεσα ή άμεσα εμπάργκο στα οποία υπόκειται».