Σε κρεσέντο επιθετικής ρητορικής κατά της Ελλάδας επιδόθηκε για μία ακόμα φορά η Τουρκία
NEWSROOM - 28/12/21
Ακολουθώντας τη γνώριμη οδό της συνήθους προκλητικής ρητορικής και με περίσσιο θράσος εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Άγκυρας.
Με δηλώσεις του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην οποία έκανε την αποτίμηση των πεπραγμένων της διπλωματίας της Άγκυρας για το 2021, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιχείρησε να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα κατά το δοκούν θέτοντας υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου, ενώ δεν παρέλειψε να εξαπολύσει επίθεση εναντίον του Έλληνα ομολόγου του, Νίκου Δένδια, καθώς και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τους οποίους κατηγόρησε για προσπάθεια δημιουργίας τεχνητής έντασης:
«Στις σχέσεις μας με την Ελλάδα δεν δείξαμε ανοχή στα εχθρικά βήματα. Δεν αφήσαμε κενά ούτε στη διπλωματία, ούτε στο πεδίο σε σημαντικά ζητήματα όπως σε αυτό της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. Με επιστολή που στείλαμε στον ΟΗΕ καταγράψαμε πως σε περίπτωση παραβίασης του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, τότε τονίσαμε πως είναι συζητήσιμη η κυριαρχία τους.
Κατά την τελευταία περίοδο, οι απόπειρες του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας να κλιμακώσουν τεχνητά την ένταση στο Αιγαίο, βλάπτουν την ειρήνη και την σταθερότητα και είναι άκρως επικίνδυνες. Στο θέμα αυτό η στάση μας είναι σαφής και η αποφασιστικότητα μας απόλυτη».
Συνεχίζοντας το παραλήρημά του ο 53χρονος πολιτικός, ο οποίος διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών από το 2014 με ένα μικρό διάλειμμα μεταξύ Αυγούστου ως Νοεμβρίου της επόμενης χρονιάς, ενώ τη διετία 2010 -2012 διετέλεσε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, δεν παρέλειψε να αναθερμάνει με τις δηλώσεις του τα νερά της ανατολικής Μεσογείου, «φορώντας» τον «μανδύα» του θύματος στη χώρα του και καταστρατηγώντας παράλληλα κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου. Δεν δίστασε μάλιστα να διατρανώσει για μία ακόμα φορά την πάγια θέση της Άγκυρας για την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου με τη δημιουργία δύο κρατών:
«Η Τουρκία θα υπερασπιστεί τόσο τα δικά της συμφέροντα όσο και του ψευδοκράτους, Στην ανατολική Μεσόγειο προστατεύσαμε με αποφασιστικό τρόπο τα νόμιμα δικαιωματα και συμφέροντα της χώρας μας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) (σ.σ.ψευδοκράτους). Η Ελλάδα και ο Ελληνοκυπριακός τομέας επτά φορές προσπάθησαν να στείλουν στην υφαλοκρηπίδα μας, ερευνητικά πλοία τρίτων χωρών. Όλα τα εμποδίσαμε με τις διπλωματικές μας κινήσεις και όταν χρειάστηκε και με την παρουσία μας στο πεδίο.
Θέσαμε στην παγκόσμια επικαιρότητα το όραμα επίλυσης για την Κύπρο που στηρίζεται στην ισότητα κυριαρχίας και στο ισότιμο διεθνές στάτους των δύο κρατών. Με το άνοιγμα των Βαρωσίων ταράξαμε τα λιμνάζοντα νερά. Στις ανεπίσημες συνομιλίες στην Γενεύη, μαζί με την ΤΔΒΚ καταχωρίσαμε την δίκαιη πολιτική μας».
Ελληνικές διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τσαβούσογλου, έθεσαν τα πράγματα στη σωστή τους βάση:
«Η χώρα που, κατά παράβαση θεμελιωδών Αρχών του Διεθνούς Δικαίου απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο, παραβιάζει κατάφορα διεθνείς κανόνες, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν έχει κανένα δικαίωμα να κατηγορεί άλλους για την ένταση που η ίδια προκαλεί, καθώς και για την απομόνωσή της διεθνώς».