Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε τον προϋπολογισμό στον οποίο περιλαμβάνεται και η τροπολογία για την αμυντική συνεργασίας Αθήνας – Ουάσινγκτον
NEWSROOM - 28/12/21
Σάρκα και οστά αναμένεται να πάρει η αμυντική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, μετά την υπογραφή του εθνικού αμυντικού προϋπολογισμού των Η.Π.Α. (NDAA) από τον Τζο Μπάιντεν.
Η “Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας 2021”, την οποία είχε καταθέσει από τον περασμένο Ιούνιο ο φιλέλληνας Γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Ρόμπερτ Μενέντεζ, έχει συμπεριληφθεί ως τροπολογία στον προϋπολογισμό για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και αποτελεί πλέον επίσημα νόμο.
Μέχρι να περάσει όμως από το Κογκρέσο η επίσημη εκτίμηση των εσόδων – εξόδων της νέας χρονιάς συνολικού ύψους 770 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έλαβε χώρα μια διελκυστίνδα έντονων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους εκπροσώπους του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.
Πίσω από τη χάραξη της στρατηγικής στο πλαίσιο της γεωπολιτικής «σκακιέρας» προβλέπονται αυξήσεις για την αγορά αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων συνολικού ποσοστού 2,7%, ενώ με το ποσόν των τριακοσίων εκατομμυρίων δολαρίων θα ενισχυθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας με την ’Πρωτοβουλία Συνδρομής για την Ασφάλεια”. Τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια θα χορηγηθούν στην “Πρωτοβουλία Ευρωπαϊκής Άμυνας” (EDI)και εκατόν πενήντα εκατομμύρια για την ασφάλεια στη Βαλτική.
Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η Αποτρεπτική Πρωτοβουλία του Ειρηνικού και η αντιμετώπιση της Κίνας.
Στο θέμα της αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα ο νέος νόμος προβλέπει την χορήγηση της μερίδας του λέοντος από τα ποσά του ”Ευρωπαϊκού Προγράμματος Κινήτρων” στη χώρα μας, καθώς και τη χρηματοδότηση για την κάλυψη των αμυντικών αναγκών και την προμήθεια αμυντικού υλικού.
Επιπλέον με προεδρική εξουσιοδότηση επισπεύδεται η παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας μαζί με την χρηματοδότηση της εκπαίδευσης των πιλότων μας, ενώ συστήνεται Διακοινοβουλευτική Ομάδα, στο πλαίσιο 3+1, Κύπρου, Ελλάδος, Ισραήλ και ΗΠΑ, ώστε να υπάρξει εμβάθυνση της σχέσης αυτής και με κοινοβουλευτικό βραχίονα, στον οποίο θα μετέχουν έξι γερουσιαστές από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στην τροπολογία προβλέπεται αναλυτικότερα:
Συστήνεται μια ομάδα, γνωστή ως «Διακοινοβουλευτική Ομάδα 3+1 Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών», που θα χρησιμεύσει ως νομοθετική συνιστώσα της διαδικασίας 3+1 που ξεκίνησε στην Ιερουσαλήμ τον Μάρτιο του 2019.
Η Διακοινοβουλευτική Ομάδα 3+1 της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών θα περιλαμβάνει μια ομάδα όχι περισσότερων από 6 Γερουσιαστών των Ηνωμένων Πολιτειών, που θα είναι γνωστή ως «ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών», οι οποίοι θα διορίζονται ισάριθμα από τον αρχηγό της πλειοψηφίας και τον αρχηγό της μειοψηφίας της Γερουσίας. Ο ηγέτης της πλειοψηφίας και ο αρχηγός της μειοψηφίας της Γερουσίας θα υπηρετούν επίσης ως αυτεπάγγελτα μέλη της ομάδας των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών θα συναντάται με μέλη της ομάδας 3+1 για να συζητήσει θέματα στην ημερήσια διάταξη των κυβερνήσεων της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Κύπρου, και των Ηνωμένων Πολιτειών το λιγότερο μια φορά τον χρόνο. Σε αυτά τα θέματα θα συμπεριλαμβάνονται η θαλάσσια ασφάλεια, η αμυντική συνεργασία, οι ενεργειακές πρωτοβουλίες και οι προσπάθειες αντιμετώπισης κακοήθους επιρροής από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Για κάθε οικονομικό έτος από το 2022 έως το 2026, επιτρέπεται να διατεθούν ένα εκατομμύριο οκτακόσιες χιλιάδες δολάρια για το “Πρόγραμμα Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης” (ΙΜΕΤ) στην Ελλάδα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τους ακόλουθους σκοπούς:
Εκπαίδευση μελλοντικών ηγετών.
Προώθηση καλύτερης κατανόησης των Ηνωμένων Πολιτειών.
Δημιουργία μιας σχέσης μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών και του στρατού της Ελλάδας για την
οικοδόμηση μελλοντικών συνεργασιών.
Ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και των δυνατοτήτων για κοινές επιχειρήσεις.
Εστίαση στην επαγγελματική στρατιωτική εκπαίδευση, στον πολιτικό έλεγχο του στρατού και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.