Συγκαλείται εκτάκτως το Συμβούλιο ΝΑΤΟ- Ρωσίας στα μέσα Ιανουαρίου
NEWSROOM - 27/12/21
Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο της όξυνσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Όπως διεμήνυσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αν η Δύση δεν ικανοποιήσει τις εγγυήσεις ασφαλείας που έχει θέσει ως προϋποθέσεις με έναν εκ των κυριότερων όρων να αποτελεί το βέτο για την ένταξη της Ουρανίας στο ΝΑΤΟ, θα εξετάσει όλες τις επιλογές που θα του προτείνει το στρατιωτικό επιτελείο, αν η Βορειοατλαντική συμμαχία δεν συμμορφωθεί με τις αξιώσεις της Μόσχας.
Ο Ρώσος πρόεδρος «εκτόξευσε» ευθείες απειλές για απάντηση με στρατιωτικά μέσα στην περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτές οι θέσεις της χώρας του:
«Σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις ασφαλείας, οι ενέργειές μας δεν θα εξαρτηθούν από τις διαπραγματεύσεις, αλλά από την άνευ προϋποθέσεων συμμόρφωση έναντι των ρωσικών αιτημάτων. Έχουμε καταστήσει σαφές ότι περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς δεν είναι αποδεκτή. Η αντίδραση μπορεί να ποικίλει και θα εξαρτηθεί από τις προτάσεις που θα υποβάλλει το στρατιωτικό επιτελείο. Για τη Ρωσία δεν υπάρχει κανένα περιθώριο υπαναχώρησης. Έχουν οδηγήσει τα πράγματα σε σημείο που απλά πρέπει να τους πούμε 'τέλος'».
Ο Γενικός Γραμματέας της στρατιωτικής αμυντικής συμμαχίας των χωρών της Δύσης, που έχει σκοπό την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των χωρών-μελών σε διάφορους τομείς όπως στρατιωτικό, πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, μορφωτικό, την προώθηση των γεωπολιτικών συμφερόντων και την αποτροπή της ένοπλης επίθεσης εναντίον κάποιας χώρας-μέλους από άλλες, Γενς Στολτεμπεργκ, αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα της κατάστασης και με την απειλή της ισχυρής δύναμης εκατοντάδων χιλιάδων στρατιωτών στα ρωσοουκρανικά σύνορα να μετατρέπει τη διατήρηση της ειρήνης σε ακροβασία σε τεντωμένο σχοινί, έχει συγκαλέσει έκτακτο συμβούλιο ανάμεσα στις δύο πλευρές στις 12 Ιανουαρίου με τη Μόσχα πάντως να αποφεύγει να δώσει επί του παρόντος τουλάχιστον σαφή και οριστική απάντηση, τονίζοντας ότι το αίτημα βρίσκεται ακόμα υπό εξέταση.
Αν τελικά Ρωσία και ΝΑΤΟ καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών, θα πρόκειται για την πρώτη συνάντηση ανάμεσα στις δύο πλευρές μετά τον Ιούλιο του 2019, αφού από εκείνο το διάστημα και μετά όσες προσπάθειες έγιναν προς αυτή την κατεύθυνση έπεσαν στο κενό, μιας και ο ορισμός της ημερομηνίας αποτελούσε ανέκαθεν «αγκάθι» που οδηγούσε τη διαδικασία σε αδιέξοδο.
Την ίδια ώρα έχουν προγραμματιστεί διμερής συνάντηση Ρωσίας – Ηνωμένων Πολιτειών στη Γενεύη και συνομιλίες με τον Οργανισμό Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη.
Η διαπραγμάτευση πάντως του Κρμελίνου με το ΝΑΤΟ μόνο εύκολη δεν θα είναι αφού οι απαιτήσεις των Ρώσων για τη δέσμη νομικά δεσμευτικών εγγυήσεων ασφαλείας με τις οποίες αξιώνει ουσιαστικά τη θέσπιση των συνόρων του 1997, ξεπερνά τις «κόκκινες» γραμμές που έχει θέσει η Δύση.
Η Μόσχα θέτει ως προϋποθέσεις προκειμένου να υπογραφεί η συνθήκη, τον αποκλεισμό της μελλοντικής ένταξης της Ουκρανίας στη Βορειοατλαντική συμμαχία, καθώς και τον αφοπλισμό χωρών που εντάχθηκαν στους κόλπους της Συμμαχίας μετά το 1997 – μεταξύ των οποίων οι Πολωνία, Εσθονία, Λιθουανία, Λεττονία και κράτη των Βαλκανίων – από Νατοϊκές δυνάμεις και οπλικά συστήματα.
Ο πρόεδρος του Εργατικού κόμματος Νορβηγός πολιτικός, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας του για εννέα χρόνια συνολικά σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους και υπηρετεί πλέον ως ο δέκατος τρίτος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ αδιάλειπτα από το 2014, προετοιμάζεται για σκληρό μπρα ντε φερ με την Ρωσία, επισημαίνοντας την απροθυμία της Συμμαχίας να προχωρήσει σε οποιοδήποτε συμβιβασμό με την Μόσχα ώστε να μην ανοίξει η πόρτα της Βορειοατλαντικής συμμαχίας για την Ουκρανία στο μέλλον, καθιστώντας σαφές ότι ο διάλογος θα πρέπει να σέβεται τις βασικές αρχές της ευρωπαϊκής ασφάλειας.