Η εμφάνιση του νέου ιδιαιτέρως μεταδοτικού στελέχους συμπαρέσυρε τις διεθνείς χρηματαγορές σε πτώση
NEWSROOM - 27/11/21
Παγκόσμια ανησυχία επικρατεί μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης “Όμικρον”.
Το νέο στέλεχος με την κωδική ονομασία “Β.1.1.529”, το οποίο εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική και θεωρείται ότι έχει πιο μεταδοτικό χαρακτήρα από το ινδικό, ενώ εκτιμάται ότι «κουβαλά» τριάντα δύο μεταλλάξεις, γεγονός που αποδεικνύει ότι είναι πολύ μολυσματική και φέρει περισσότερες τροποποιήσεις στην πρωτεϊνική ακίδα από άλλα στελέχη έχει δημιουργήσει αναστάτωση και απειλεί την κανονικότητα.
Η νέα πραγματικότητα που αναμένεται να επιφέρει η μετάλλαξη της Μποτσουάνα, όπως χαρακτηρίστηκε αρχικά, επηρέασε και τις παγκόσμιες αγορές, οδηγώντας σε κάθετη πτώση των τιμών των χρηματιστηρίων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Στη χαμηλότερο σημείο της χρονιάς έκλεισε ο “Dow Jones” στη Νέα Υόρκη (-2,53%), με τον δείκτη των εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης “Nasdaq” να κυμαίνεται στο -2,23% και τον αντίστοιχο διευρυμένο “S&P 500” να πέφτει ακόμα χαμηλότερα στο -2,27%.
Στη Φραγκφούρτη ο δείκτης “DAX” έκλεισε με πτώση 4,15 μονάδων, στο Παρίσι καταγράφηκε η χειρότερη συνεδρίαση από τον Μάρτιο του 2020 με τον ‘CAC 40” να κλείνει με απώλειες της τάξης του 4,75%, ενώ σε Λονδίνο και Μαδρίτη η πτώση ήταν 3,64% και 4,96% αντίστοιχα.
Όπως ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα της συγκεκριμένης μετάλλαξης στην Ευρώπη εντοπίστηκε στο Βέλγιο και η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας συνέστησε την αναστολή των ταξιδίων προς τη Νότια Αφρική.
Η Μεγάλη Βρετανία επέβαλε ήδη νέους περιορισμούς στις αεροπορικές μετακινήσεις με τον υπουργό Υγείας, Σατζίντ Χαβίντ, να ανακοινώνει ότι η Ναμίμπια, η Ζιμπάμπουε, η Μποτσουάνα, η Νότια Αφρική, η Σουαζιλάνδη και το Λεσότο, προστίθενται στη λίστα με τις «κόκκινες χώρες», απαγορεύοντας τις πτήσεις από αυτούς τους προορισμούς και εκφράζοντας παράλληλα έντονη ανησυχία:
«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός μεταλλάξεων, ίσως διπλάσιος από τις μεταλλάξεις που έχουμε δει στην παραλλαγή Δέλτα. Και αυτό θα υποδήλωνε ότι μπορεί να είναι πιο μεταδοτική και ότι τα εμβόλια που έχουμε σήμερα ίσως να είναι λιγότερο αποτελεσματικά. Χρειάζονται περισσότερα δεδομένα, αλλά παίρνουμε προφυλάξεις τώρα. Από το μεσημέρι, οι έξι αφρικανικές χώρες θα προστεθούν στον κατάλογο. Οι πτήσεις θα απαγορευτούν προσωρινά και οι Βρετανοί ταξιδιώτες που έρχονται από αυτές θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα».
Στα χνάρια της Γηραιάς Αλβιώνας έσπευσαν να βαδίσουν πέντε ακόμα χώρες της ηπείρου μας. Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Ρωσία και Ελβετία, κλείνουν τα σύνορά τους στους ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του υπουργού Υγείας της χώρας, ο οποίος έκανε λόγο για αδικαιολόγητη απόφαση.
Μπλόκο στους επιβάτες πτήσεων από επτά και οκτώ χώρες επιβάλουν Καναδάς και Ηνωμένες Πολιτείες αντίστοιχα.
Στις τάξεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχει σημάνει συναγερμός, αξιωματούχοι του οποίου μετά από έκτακτη συνεδρίαση προχώρησαν σε συστάσεις προς τον κόσμο για εμβολιασμό και αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, σε μια προσπάθεια να προστατευτούν από την ιδιαιτέρως μολυσματική μετάλλαξη “Β.1.1.529”.
Το νέο στέλεχος ανοίγει και τη συζήτηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντί του, με τους επιστήμοντες να επισημαίνουν ότι η παραλλαγή αυτή μπορεί όχι μόνο να έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, αλλά και να είναι σε θέση να παρακάμπτει ορισμένα σημεία του ανοσοποιητικού συστήματός μας.