Σε αναζήτηση εχθρών πίσω από το πιθανολογούμενο, κατά τον ίδιο, οικονομικό σαμποτάζ έχει επιδοθεί ο Τούρκος πρόεδρος
NEWSROOM - 28/11/21
Με τον κλοιό της οικονομικής κρίσης να σφίγγει ολοένα και περισσότερο ο «Σουλτάνος» ανέθεσε στο Κρατικό Εποπτικό Συμβούλιο τον εντοπισμό θεσμών που αγόρασαν μεγάλες ποσότητες συναλλάγματος.
Η κατρακύλα του εθνικού νομίσματος της Τουρκίας, που καταγράφει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο σε καθημερινή σχεδόν βάση σημειώνοντας ιστορικά χαμηλά στις ισοτιμίες της με το δολάριο, οδήγησαν τον πρόεδρο της γειτονικής χώρας να διατάξει έρευνα για πιθανή χειραγώγηση της λίρας.
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων “Anadolu”, ο «Σουλτάνος» έδωσε εντολή στο Κρατικό Εποπτικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελεί την ελεγκτική υπηρεσία που δίνει αναφορά στην προεδρία, να αναζητήσει την αγορά και τη ροή μεγάλων ποσοτήτων ξένου συναλλάγματος από θεσμούς, προκειμένου να διερευνηθεί αν υπήρξε περίπτωση χειραγώγησης του νομίσματος.
Το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και στη χώρα επικρατεί αναβρασμός, καθώς η οικονομία ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί.
Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων η αξία της λίρας κατέγραψε κάθετη πτώση, συνεχίζοντας την κατρακύλα που σημειώνει από τις αρχές του έτους φθάνοντας συνολικά σε ποσοστό 45% της αξίας της.
Οι συνθήκες που επικρατούν δημιουργούν ένα ξέσπασμα οργής σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας, οδηγώντας σε συγκρούσεις πολιτών με τις Αρχές την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ άλλοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας έκαιγαν πλαστά δολάρια.
Ο κλοιός της οικονομικής κρίσης σφίγγει ολοένα και περισσότερο, ο πληθωρισμός καλπάζει, εκτινάσσοντας τις τιμές στα ύψη και φέρνοντας σε απόγνωση τους καταναλωτές. Ο κατώτατος μισθός, που τον Ιανουάριο κυμαινόταν στα 380 δολάρια, συρρικνώνεται διαρκώς φθάνοντας τα 224 δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί σε λιγότερα από διακόσια ευρώ, επιδεινώνοντας τα ασταμάτητα προβλήματα εκατομμυρίων Τούρκων πολιτών, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με καταστάσεις ακραίας φτώχειας και δυσκολεύονται να αγοράσουν ακόμα και ψωμί ενώ αγαθά όπως ζάχαρη, λάδι και καφές πωλούνται πλέον με το δελτίο.
Χιλιάδες εξαγριωμένοι και απελπισμένοι πολίτες που δεν μπορούν να σηκώσουν το δυσβάσταχτο κόστος ζωής μετά την κατάρρευση του εθνικού νομίσματος που κατρακυλά διαρκώς, βγήκαν σε δρόμους και πλατείες για να διαμαρτυρηθούν, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης.
Η πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη έκλεισε με αστυνομικό οδόφραγμα. Στη Χαλκηδόνα και στα Ταταύλα, ο κόσμος βγήκε στου δρόμους χτυπώντας κατσαρόλες και τηγάνια και καλώντας τον Ερντογάν να παραιτηθεί. Διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και μπροστά από την Κεντρική Τράπεζα στην Άγκυρα, ενώ την ίδια στιγμή εργαζόμενοι και συνταξιούχοι σκέφτονται να μετατρέψουν τον μισθό τους σε συνάλλαγμα φοβούμενοι νέα κατακρήμνιση του εθνικού νομίσματος και άλλοι προσπαθούν να αποταμιεύσουν χρήματα σε χρυσό.
Σε ομιλία του ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η χώρα βρίσκεται εν μέσω ενός οικονομικού πολέμου ανεξαρτησίας και εμφανίστηκε αδιάλλακτος μπροστά στις πιέσεις για διαφοροποίηση της στρατηγικής του:
«Βλέπουμε τα παιχνίδια που παίζονται με τις ισοτιμίες, τα επιτόκια και τις αυξήσεις τιμών από αυτούς που θέλουν να πετάξουν τη χώρα μας έξω από την εξίσωση. Δεν θα εγκαταλείψουμε το νέο μας οικονομικό πρόγραμμα ό,τι κι αν κάνουν. Προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα σκοτεινό σενάριο χρησιμοποιώντας επίπεδα συναλλάγματος».
Σε δημοσιεύματά του το πρακτορείο “Anadolu” επισημαίνει τη δυνατότητα του Εποπτικού Συμβουλίου να ζητήσει την παροχή εγγράφων και πληροφοριών από οργανισμούς προκειμένου να προωθήσει τα ευρήματά του στις κρατικές Αρχές.