Τις λεπτές ισορροπίες στην περιοχή ήρθε να ταράξει ο θάνατος Πολωνού στρατιώτη
NEWSROOM - 14/11/21
Εκτός ελέγχου εξακολουθεί να βρίσκεται η κατάσταση στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας.
Την ώρα που χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν στην περιοχή προσπαθώντας να περάσουν στην ευρωπαϊκή "γη της Επαγγελίας", Πολωνός στρατιώτης έπεσε νεκρός από πυροβολισμό κατά λάθος. Όπως δήλωσε σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Διοικητής της Μονάδας σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα στο περιστατικό δεν ενεπλάκησαν τρίτα μέρη.
Την ίδια στιγμή τον γύρο του κόσμου κάνει βίντεο που αποτυπώνει Λευκορώσους στρατιώτες να «τυφλώνουν» Πολωνούς συναδέλφους τους με τη χρήση λέιζερ, προκειμένου να διευκολύνουν τη διέλευση των προσφύγων, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το καθεστώς Λουκασένκο ενισχύει το σκηνικό πολέμου εξοπλίζοντας τους μετανάστες με δακρυγόνα, την ώρα που συνοριοφύλακες φαίνεται να πυροβολούν προς την πλευρά των προσφύγων από τη Μέση Ανατολή, χτυπώντας τους παράλληλα με γκλομπ, στην προσπάθειά τους να τους ωθήσουν να περάσουν τα σύνορα παρά την αντίσταση των Πολωνών.
Ένταση προκλήθηκε όταν στρατεύματα του καθεστώτος κατέστρεψαν τμήμα του φράχτη με σκοπό να διευκολύνουν τη διέλευση των μεταναστών στο έδαφος της Πολωνίας.
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, κλιμακώνει ακόμα περισσότερο την ένταση και επιχειρώντας να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση, διατυπώνει την επιθυμία του για εγκατάσταση στη χώρα των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων “Iskander”, τα οποία έχουν ακτίνα δράσης πεντακοσίων χιλιομέτρων.
Η ανησυχία που επικρατεί για ξέσπασμα ανεξέλεγκτων περαιτέρω καταστάσεων, αφού ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις και των δύο χωρών βρίσκονται πάνοπλες στο σημείο, είναι ιδιαίτερα έντονη, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να ρίχνει το βάρος των ευθυνών για την κρίση στο Μινσκ και να προωθεί σχέδιο κυρώσεων εναντίων του καθεστώτος.
Ο 67χρονος Λουκασένκο, ο οποίος βρίσκεται στον προεδρικό θώκο από τον Ιούλιο του 1994 εξασφαλίζοντας στις αμφισβητούμενες από την αντιπολίτευση εκλογικές αναμετρήσεις «σταλινικά» ποσοστά, ενώ την περσινή χρονιά επανεξελέγη για την έκτη θητεία του, εν μέσω συλλήψεων μελών της αντιπολίτευσης και ταραχών ανάμεσα σε αστυνομία και διαδηλωτές, απαντά στις επαπειλούμενες κυρώσεις από την Ε.Ε. με διακοπή της παροχής του φυσικού αερίου.
Με συνέντευξή του πάντως στην κρατική τηλεόραση της Ρωσίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έθεσε σε νέα βάση τα πιθανολογούμενα αντίποινα του Λουκασένκο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι απειλές δεν θα υλοποιηθούν:
«Μίλησα πρόσφατα με τον Λουκασένκο δύο φορές και αυτό δεν το ανέφερε καθόλου σε εμένα, ούτε το άφησε να εννοηθεί. Φυσικά, στη θεωρία ο Λουκασένκο ως πρόεδρος μιας χώρας διέλευσης μπορεί να διατάξει της διακοπή της ροής του φυσικού αερίου μας προς την Ευρώπη. Αλλά αυτό θα αποτελέσει παραβίαση της μεταξύ μας συμφωνίας, για τη μεταφορά του φυσικού αερίου και ελπίζω ότι αυτό δεν θα συμβεί».
Οι ισορροπίες είναι λεπτές, η περιοχή «μυρίζει» μπαρούτι και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διστάζουν να εκφράσουν τους φόβους τους για γενικότερη ανάφλεξη που θα δημιουργούσε μια πιθανή εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκμεταλλευόμενη την έκρυθμη κατάσταση.
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ιδιαίτερα δύσκολες για τους εκτεθειμένους στο ψύχος που επικρατεί στα δάση κατά μήκος των συνόρων,μετανάστες, με έντεκα ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους.