Η παραίτηση του Ζάεφ δεν σηματοδοτεί άμεσα εκλογές, ωστόσο το σκηνικό παραμένει ρευστό
NEWSROOM - 01/11/21
Την παραίτησή του από τη θέση του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας και του προέδρου του κόμματός του υπέβαλε ο Ζόραν Ζάεφ μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστησαν στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών οι Σοσιαλδημοκράτες.
Η ήττα με μεγάλη μάλιστα διαφορά στους μεγαλύτερους δήμους της χώρας και κυρίως στην πρωτεύουσα όπου ο υποστηριζόμενος από το αντιπολιτευόμενο κόμμα επικράτησε με δέκα πέντε ποσοστιαίες μονάδες διαφορά από τον υποψήφιο που στήριζαν οι Σοσιαλδημοκράτες, οδήγησαν τον 47χρονο οικονομολόγο στο επάγγελμα πολιτικό, ο οποίος βρίσκεται στον πρωθυπουργικό θώκο από το 2017, να γνωστοποιήσει αργά το βράδυ της Κυριακής τις προθέσεις του, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης:
«Μαζί με τους πολίτες φέραμε την ελευθερία και τη δημοκρατία και όταν υπάρχει δημοκρατία υπάρχει ευθύνη. Παραιτούμαι από τον Πρωθυπουργό Βόρειας Μακεδονίας και από τον Πρόεδρος της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης».
Το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα “VMRO-DPMNE”, «έκοψε» πρώτο το νήμα και στους δήμους των Οχρίδας και Μπίτολα.
Βαριές ήταν οι απώλειες που υπέστη και το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα της Βόρειας Μακεδονίας, «DUI», στο Τέτοβο.
Οι εξελίξεις που ενδέχεται να δρομολογηθούν πάντως αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και δεν αποκλείεται να είναι ραγδαίες. Η παραίτηση του Ζάεφ δεν σηματοδοτεί απαραιτήτως τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, με τον ίδιο μάλιστα επισημαίνει ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει μπροστά της δυόμισι χρόνια θητείας.
Κατόπιν συνεννόησης με τους εταίρους του το ισχυρότερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού μπορεί να ορίσει νέο πρωθυπουργό, ο οποίος θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης του Σώματος της Βουλής.
Τη δεδομένη στιγμή βέβαια δεν μπορεί κανένας να προβλέψει ότι δεν θα διαταραχθούν οι λεπτές ισορροπίες του κυβερνητικού σχήματος, ο οποίος αριθμεί εξήντα δύο από τα εκατόν είκοσι μέλη του κοινοβουλίου της χώρας. Ενδεχόμενη υπαναχώρηση κάποιου από τα μικρότερα κόμματα της κυβερνητικής συμμαχίας και πιθανή προσχώρηση στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, θα μπορούσε να δημιουργήσει νέα κυβέρνηση, χωρίς την απαραίτητη διεξαγωγή αρχαιρεσιών.
Ο… τρίτος δρόμος, αν δεν επικρατήσουν κάποιες από τις παραπάνω εκδοχές, οδηγεί σε πρόωρες κάλπες με τον σχηματισμό υπηρεσιακού σχήματος εκατό ημέρες πριν την ημερομηνία των εκλογών, το οποίο θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.